Loading...

 

   Caloria este o unitate de masura in fizica, fiind definita drept cantitatea de caldura/energie, necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu 1°C. O calorie este echivalenta cu 4,184 jouli (J). Deoarece cantitatea de energie implicata in metabolism este mare, se foloseste pentru masurare kilocaloria (1 kcal = 1.000 calorii). Pentru simplificare, nutritionistii au ales sa pronunte calorii in loc de kilocalorii, de multe ori kcal fiind notata prin simbolul C. Deci, daca vezi pe o eticheta scris ca la 100 grame de produs aportul energetic este de x calorii, atunci poti fi sigur ca in realitate sunt kilocalorii si nu este nevoie sa multiplici cu 1000 numarul de calorii pentru a ajunge la cantitatea zilnic estimata de kilocalorii.

Aportul energetic al unui individ este “cantitatea de energie necesara compensarii consumului si asigurarii unei greutati si a unei compozitii corporale compatibile cu mentinerea pe termen lung a unei bune stari de sanatate si a unei activitati fizice adaptate contextului economic si social”.
Pentru a calcula aporturile energetice recomandate, trebuie sa tinem cont de arderile energetice de baza, dar si de arderile energetice induse de situatiile fiziologice particulare: crestere (stocare de  proteine si de lipide), sarcina (cresterea fatului si a placentei), perioadele de alaptare etc.

De asemenea, pentru evaluarea nevoilor energetice, trebuie sa se tina cont de greutatea, inaltimea si activitate fizica a fiecarui individ.

– Barbati intre 20 si 40 de ani (70 kg): 2700 kcal
– Femei intre 20 si 40 de ani (60 kg): 2200 kcal
– Barbati intre 41 si 60 de ani (70 kg): 2500 kcal
– Femei intre 41 si 60 de ani (60 kg): 2000 kcal
Ideal, aportul energetic trebuie repartizat in mod echilibrat, pe toata durata zilei: intre 20 si 25 % la micul dejun, intre 25 si 30 % la pranz, intre 15 si 20 % la gustari si intre 25 si 30 % la cina.


 

Echilibrul alimentar este cel putin la fel de important ca si numarul de calorii consumate. De exemplu, o persoana care consuma 1500 kcal, dar nu are o alimentatie echilibrata se poate ingrasa, in timp ce o persoana care consuma 2000 kcal isi poate mentine cu succes greutatea.

Inainte de a afla cite calorii are fiecare aliment, ar trebui sa stiti care este necesarul zilnic al fiecarei persoane. Consumul energetic mediu se calculeaza in functie de categoria de virsta, sex, ocupatie si de starea fiziologica. Cu ajutorul calculatorului de calorii aveti acum posibilitatea sa aflati care este necesarul dumneavoastra zilnic de caloriii. In medie, un adult tinar are o nevoie bazala de o calorie pe ora pentru fiecare kilogram. La copii, cifra variaza intre 1,5 si 2,5 kcal/kgc/h, iar dupa 45 de ani, nevoile scad sub o calorie.
De exemplu, un copil de trei ani, sanatos, in greutate de 15 kg, are nevoie de 750 kcal pe zi, numai pentru crestere. La aceasta se adauga un spor de pina la 100%, copilul fiind extrem de vioi, in comparatie cu celelalte categorii de virsta.
Necesarul energetic creste considerabilla frig, insa diferentele cele mai mari apar datorita profesiei.

Ocupatiile sedentare, cum ar fi munca de birou, necesita cheltuiala mica de energie, in schimb anumite activitati (cositul, spartul lemnelor, sapatul, mineritul, unele sporturi precum box, schi, alpinism, canotaj) sint mari consumatoare de energie, nevoile zilnice putind ajunge pina la 6000 – 8000 kcal. Unei femei sedentare insa ii vor ajunge 2500 kcal pe zi (si chiar mai putin), iar unui barbat care face sport doar ocazional 3000 kcal pe zi. O alta situatie in care organismul are un consum crescut o reprezinta cazul unor boli, mai ales cele febrile.

Necesarul zilnic de calorii

Necesarul de calorii pina la

6 luni 120 calorii/kg.
7 – 12 luni 100 calorii/kg.
1 – 3 ani 1200
4 – 6 ani 1500
7 – 9 ani 1800
10 – 12 ani 2100
13 – 15 ani : baieti 2500
13 – 15 ani : fete 2200
16 – 18 ani : baieti 3000
16 – 18 ani : fete 2700
Barbati – munca usoara 2200
Barbati – munca medie 2800
Barbati – munca grea 3400
Femei – munca usoara 1900
Femei – munca medie 2200
Femei – munca grea 2800