Loading...
Blog
  • Main page
04
04
2021

De ce alergatul ne face fericiți?

Știm cu toții că alergatul ne aduce numeroase beneficii, privind sănătatea fizică; dar v-ați gândit vreodată la modurile prin care alergatul vă poate face o persoană mai fericită?

Running

Imediat ce începi să alergi, te vei simți plin de energie, ca și cum nu te-ai putea opri pentru câteva ore. După puține minute, nivelul zahărului din sânge începe să scadă și, pe măsură ce alergi, creierul percepe o senzație de stres fizic; după 30 de minute vei avea o stare de bună dispoziție, aici fiind implicat sistemul nervos ce, după un timp crescut de alergat, determină creierul să secrete substanțe neurostimulatoare precum serotonină și endorfine. Aceste substanțe chimice sunt responsabile pentru sentimentul euforic, numit și “runner’s high“, determinându-te să te simți energic, ca și cum ai fi în topul lumii. De asemenea, endorfinele previn transmiterea semnalelor de durere, permițându-ți să nu simți altceva în afară de vibrații bune.

Alergatul ne face mai fericiți prin reducerea stresului, a gândurilor negative și a simptomelor depresiei, ceea ce oferă o stare de relaxare, deoarece alergând, te concentrezi asupra laturii fizice a corpului. Această activitate te aduce într-o formă fizică mai bună, ce te face să te simți mai puternic și mai capabil de a face față cu ușurință provocărilor. A fi într-o formă mai bună asigură dezvoltarea ta, atât cea fizică, cât și cea mentală. În plus, alergatul antrenează fluxul de sânge către toate organele, asigurând cantitatea de oxigen necesară și substanțele nutritive vitale.

Totodată, aRun togetherlergatul îți augmentează respectul și stima de sine, contribuind și la nivel psihologic oferind mai multă încredere în propriile puteri și menținând echilibrul interior. Mintea ta este mult mai relaxată și te determină să stabilești cu mult mai multă ușurință obiectivele pe care le ai. Șansele de reușită cresc, fapt ce reiese din simplul motiv că oamenii sunt în general mai fericiți atunci când își canalizează eforturile către un scop bine definit. Acest gest simplu de a-ți seta un obiectiv clar și încercările tale repetate de a-l atinge declanșează o stare de satisfacție și mândrie, drumul străbătut și reflectarea asupra reușitelor cu atât mai mult generează cele mai multe bucurii.

Cu toate că alergatul este un sport individual, comunitatea de alergători este întotdeauna un grup unit, deschis și mai ales sociabil. Alergatul cu prietenii sau cu un grup de alergători reprezintă pentru mulți dintre noi o modalitate plăcută de a sparge rutina și de a interacționa într-o manieră plăcută și relaxantă. Întotdeauna oamenii sunt mai fericiți atunci când resimt legături sociale puternice și comunică.

Prin urmare, alergatul este considerat atât unul dintre cele mai simple sporturi, cât și unul dintre cele mai benefice pentru sănătate, ce nu necesită efort intens. Dacă îți dorești o mai bună dispoziție, un plus de energie și fericire, cu siguranță această activitate este cea mai potrivită pentru tine!

 

Puteți fi alături de campionul nostru, Darius Ghereben, donând aici.

O alergare îți poate schimba ziua, multe runde îți pot schimba viața.

author: Cristian Iancu