Loading...
Blog
  • Main page
16
07
2014

Armurariu(Silybum marianum)

By IT LSE 0

Descriere : Specie de cultura anuala sau bianuala, erecta, inalta de 0,5-1,5 m, ghimpoasa atat pe frunze cat si la inflorescenta, ramificata; radacina: fuziforma; tulpina: cu santuri longitudinale si peri moi scurti; frunze: alterne, alungit ovate, lungi de 8-15 cm, atat nervura principala cat si cele secundare se prelungesc cu cate un ghimpe mai lung, intre care se gasesc numerosi mai scurti; ele sunt glabre, patate cu alb; nu au petiol, fiind amplexicaule (inconjura tulpina ca un guleras); flori: tubuloase, rosii, grupate in antodii mari (4-5 cm), cu foliolele involucrului terminate in ghimpi lungi de 1-2 cm si rigizi; fructe: achene cilindrice, cu papus.

Materia prima : Fructus Cardui Mariae -, fructele – achene lungi de 6-7(8) mm, netede, de culoare galbena bruna pana la bruna negru, uneori brune cu pete mai inchise. Fara miros sau gust caracteristic.

Ecologie si zonare in cultura : Datorita originii sale mediteraneene, necesita temperaturi ridicate in cursul perioadei de vegetatie, mai ales in cursul infloririi si fructificarii. Cerinte moderate fata de umiditate, ca si fata de sol (fiind contraindicate cele grele, cu apa stagnanta). Se recomanda cultura in sudul Munteniei (judetele Ialomita, Ilfov, Teleorman), al Olteniei (partea dinspre Dunare a judetelor Olt si Dolj), Dobrogei (judetul Constanta), precum si Campiei de Vest  (judetul Timis).

Tehnologia de cultura : Armurariul nu prezinta o preferinta speciala fata de planta premergatoare, totusi rezultate bune s-au obtinut cand a urmat dupa prasitoare. Pe acelasi teren poate reveni dupa 3-4 ani. Ca lucrari de infiintare se recomanda o aratura adanca in toamna la 30-35 cm, care se lasa in brazda cruda peste iarna. Cu aceasta ocazie, in functie de continutul de substanta hranitoare din sol, se incorporeaza in sol 50-80 kg/ha s.a. fosfor si 30-60 kg /ha s.a potasiu, iar in primavara sub cultivator sau combinator, inainte de insamantare, se administreaza 40-50 kg s.a. azot. Primavara foarte devreme, imediat ce se poate intra in camp, terenul se trece in lung si in oblic cu grapa prevazuta cu discuri, se lucreaza cu cultivatorul sau cu combinatorul in agregat cu bara nivelatoare. In aceeasi zi cu lucrarea de nivelare a terenului se executa insamantarea. Se seamana cu masina de semanat SPC-6 la intervale de 70 cm intre randuri si la adancimea de 3-3,5 cm. Cantitatea de samanta necesara pentru un hectar este de 4-5 kg cu puritatea de 98%, germinatia de 85% si umiditatea maxima de 12%. Greutatea medie a 1000 seminte este de cca. 31,250 g, iar la un gram intra in medie 32 seminte. Ca lucrari de intretinere se recomanda plivirea pe rand si rarirea plantelor la distante de 18-22 cm planta de planta, momentul prielnic de rarire, fiind atunci cand plantele au 3-5 frunze adevarate si o talie de 4-6 cm; pe timpul vegetatiei se vor da cca. 3 prasile mecanice sau manuale deoarece cultura se incheie repede si nu permite cresterea buruienilor. Recoltarea se va face dupa caderea frunzelor si in general pe masura maturizarii plantelor, prin taierea antodiilor ajunse la maturitate cu secera. Cand antodiile au ajuns la maturitate in proportie de 60-80%, recoltarea se poate executa cu cositoarea mecanica. Ca timp in zi recoltarea se recomanda sa se faca dimineata pe soare pentru a evita scuturarea.                                   Productia obtinuta la hectar este de 1000-1500 kg fructe. Evaluarea recoltei este similara fructelor de Coriandru sau de Fenicul.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa recoltare, antodiile se intind pentru uscare completa timp de 5-10 zile. Treieratul se poate executa in stationar cu combina C-12 adaptata ca pentru treieratul Anghinarei sau Schinelului destinat materialului de inmultire. Dupa treierat, in 2 zile consecutive semintele (fructele se trec prin ventilatori sau selectorul SU-4 cu deschiderea curentilor de aer la maximum).

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa contina max. 1% impuritati (resturi de codite si alte parti din planta), corpuri straine organice- max. 1,5% si minerale- max. 0,5%,  umiditate- max. 12%.

Compozitie chimica : Dupa unii autori, in planta s-au identificat saponozide; fitomelane in uleiul volatil extras din planta: dodeca – 1,11 – dien-  3, 5, 7, 9 – tetraina; fructele contin derivati fenolici: silimarina si alti flavonoizi, acid fumaric etc.

Actiune farmacodinamicautilizari terapeutice : Planta a fost utilizata in trecut ca tonic amar stimulent al digestiei si ca febrifug. In prezent intereseaza din punct de vedere fitoterapeutic fructele care actioneaza asupra hepatocitelor, obtinandu-se din ele produse farmaceutice cu actiune hepatoprotectoare.

Tags for this post

author: IT LSE