Loading...
Blog
  • Main page
16
07
2014

Ardeiul iute de Cayenne(Capsicum anuum)

By IT LSE 0

Descriere : De la aceasta specie, cunoscuta ca leguma si condiment, importanta medicinala prezinta varianta cayenne, a carei baca matura are forma conic-alungita, lunga de 5-12 cm si cu diametrul pana la 4 cm, cu pericarpul la maturitate rosu aprins, lucios. La baza fructului are caliciul persistent. In interior se gaseste un corp placentar spongios, cu numeroase seminte plane, reniforme, de 3-5 mm, inserate foarte des. De asemenea, la interior se gasesc septe (pereti despartitori) cu puncte glanduloase in care este depozitata capsaicina – principiul activ .

 Materia prima : Fructus Capsici Cayenne – este format din fructe uscate, lungi de minimum 5 cm, lucioase, de culoare rosie portocalie, de forma conica alungita, avand la partea superioara pedunculul si caliciul de culoare verde. Fara miros, gust foarte iute. 

Ecologie si zonare in cultura : Este una din cele mai pretentioase plante de cultura fata de factorii de mediu. Astfel, fata de temperatura are optimul caloric la 25-30°, la temperaturi sub 15° cresterea incetand. Temperaturile excesive, peste 30°, dauneaza asupra fructificatiei. Necesarul de apa al plantei nu este satisfacut de umiditatea atmosferica si din sol din conditii naturale, de aceea trebuie udat obligatoriu. In lipsa apei florile avorteaza. Planta nu suporta umbrirea si nici vanturile puternice si uscate. Este foarte pretentios si fata de sol, reusind numai pe soluri usoare, luto-nisipoase, ingrasate atat cu ingrasaminte organice, cat si chimice.  Datorita pretentiilor sale deosebite, cultura ardeiului Cayenne este zonata in judetul Timis.

Tehnologia de cultura : Ardeiul iute de Cayenne este pretentios fata de planta premergatoare ca si de toti factorii naturali si artificiali de cultura. In conditiile tarii noastre reuseste cu productii mari si constante cand urmeaza dupa plante varzoase si bostanoase, bine ingrasate cu 20-40 t/ha ingrasaminte naturale fermentate sau cu chimice. Pe acelasi teren nu poate reveni decat dupa 6-7 ani. Pregatirea terenului se face in mod obisnuit gradinareste pentru sistemul de irigare. Fara irigare nu numai ca da productii extrem de slabe, dar in majoritatea cazurilor se calamiteaza.

Aratura de baza se executa toamna la adancimea de 22-25 cm care ramane in brazda cruda peste iarna, iar primavara se intretine prin cultivatie cu combinatorul, cultivatorul in agregat cu grapa stelata pana in momentul plantarii rasadurilor, ultima lucrare fiind amenajarea terenului pentru irigatie. Nu suporta ingrasarea directa cu gunoi de grajd, chiar daca acesta este foarte bine fermentat. In schimb, da rezultate bune la incorporarea in sol la aratura de toamna a 50-80 kg/ha s.a. fosfor si 30-40 kg/ha s.a. potasiu, iar in primavara, inainte de plantare, se dau 15-25 kg/ha s.a. azot. Rasadul se pregateste in mod obisnuit in rasadnite calde. Pentru un hectar sunt necesare 100 m2 de rasadnita calda, inclusiv suprafata necesara repicarii. Semanatul in rasadnite se executa in a doua jumatate a lunii martie si se seamana 2-2,5 kg seminte cu puritatea de 97%, germinatia de 75% si umiditatea maxima de 12%.

Plantarea rasadurilor se face pe la mijlocul lunii mai la intervale de 25 cm rand de rand si la distante de 20 cm intre plante pe rand. Se praseste de 4-6 ori, in general dupa fiecare udat se da o prasila. Pentru prevenirea bolilor, culturile se stropesc preventiv cu zeama bordeleza in concentratie de 0,5-0,7%.

Recoltarea fructelor Ardeiului iute de Cayenne se face in momentul cand acestea au atins maturitatea industriala, adica atunci cand ardeiul a devenit complet rosu. Recoltarea se face etapizat de 3-4 ori pe masura maturizarii fructelor.

Productia obtinuta la un hectar este de 10000-15000 kg in stare proaspata, iar in stare deshidratata este de 1 800-2000 kg.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Fructele recoltate se transporta in cosuri de nuiele sau ladite in cantitati de 7-8 kg si se trec in uscatoare pentru deshidratare. Temperatura de uscare va fi de 50-60°C. Dupa uscare se lasa 2-3 ore pentru racire si rehidratare partiala pana la nivelul umiditatii de pastrare, respectiv de 11%, astfel incat sa se evite spargerea fructelor. Dupa aceasta operatie, se ambaleaza in saci de hartie si se pastreaza in incaperi curate si aerisite.

Prin conditiile tehnice de receptie nu se admit corpuri straine organice si minerale, ca impuritati neputandu-se depasi max. 2% fructe cu defecte, max. 2% fructe lipsite de codita, max. 5% fructe fragmentate si max. 1% seminte libere, iar umiditatea – max. 11%.

Compozitie chimica : Capsaicina (0,01-0,25%), ulei volatil (cca. 1,5%), capsantina si capsorubina, alcooli polienici care imprima culoarea rosie a fructului, alte poliene galbene (zeaxantina, xantofila si criptoxantina); a-β-y-caroten, vitamina A-B si C, glicozizi flavonici, amida acidului nicotinic, rutozid, alcaloidul capsicina, ulei gras, ceruri etc.
In tara noastra au fost efectuate cercetari temeinice pentru punerea la punct a metodologiei de dozare a capsaicinei si stabilirii compozitiei chimice a ardeiului iute cultivat la noi.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Revulsiv puternic, utilizat in uzul extern sub forma de tinctura in frectii si pentru imbibarea vatei termogene. Extern in mialgii reumatice si lombo-sciatice. Intern, in doze mici, ca stimulent al secretiilor stomacale.

Nota : Din ardeiul iute, Szent Gyorgyi (1927 – 1932) a extras pentru prima data vitamina C in stare cristalizata (cca. 200 mg/kg), aceasta fiind mult timp principala sursa de preparare a pretioasei vitamine.

author: IT LSE