Loading...
Blog
  • Main page
04
07
2014

Nalba mica(Malva neglecta Wallr)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierbacee anuala sau perena, taratoare, rar erecta, bogat foliata si acoperita cu peri moi, inalta de 10-40 cm ; radacina : pivotanta, subtire ; tulpina : cilindrica, ramificata ; frunze : alterne, lung petiolate (pana la 15-25 cm), limb reniform sau rotund cu baza cordata, cu 5-7 lobi palmati rotunjiti si margine dintata, paroase ; flori : dispuse la subsuoara frunzelor cate 1-6, cu pediceli lungi (2-4 cm) ; au caliciu dublu, cu 3 sepale externe mai mici si libere si 5 interne, unite, petale albe roz emarginate, lungi de-1-2 cm, in mijlocul florii numeroase stamine concrescute intr-un tub care inconjura stilurile ; fructe : capsule turtite in forma de disc, cu diametru de 6-7 mm si groase de 2-3 mm, au caliciul persistent si se desfac in mai multe segmente.

Materia prima : Folium Malvae negleciae -frunze reniforme pana la cordat rotunde, lobate, dintate pe margini, cu petiol cat mai scurt, paroase in special pe partea inferi­oara, de culoare verde caracteristic. Nu au miros, gustul fad, mucilaginos.

Ecologie si raspandire : Planta putin pre­tentioasa, crescand in locuri ruderale si necul­tivate, in special in localitati, in curti si pe marginea drumurilor. Vegeteaza numai la lu­mina directa. Fata de sol, umiditate si tempe­ratura nu are cerinte deosebite. In a doua parte a vegetatiei, mai ales pe vreme ploioasa, frunza este atacata de ciuperca Puccinia malvacearumMont (rugina nalbei), care formeaza pe fata inferioara pete portocalii sau ruginii, facand produsul inapt pentru recoltare. Datorita amplitudinii ecologice mari, altitudinal urca din zona de campie pana in cea montana, in toate judetele tarii.

Recoltare : Frunzele se recolteaza din luna mai pana in septembrie, daca nu sunt atacate de rugina. Se ciupeste frunza cu frunza, exclusiv numai limbul. S-au facut incercari, acolo unde planta este in masa, cu recoltatorul (pieptenele) pentru musetel, metoda mult mai productiva, dar necesitand ulterior ope­ratii mai amanuntite de prelucrare a produsului (ruperea petiolilor, indepartarea altor plante), iar produsul are multe fragmente de frunze. De pe suprafete mai mari se poate si cosi, ulterior alegandu-se de corpuri straine si rupandu-se petiolii.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se rup petiolii ramasi si se indeparteaza frunzele atacate de rugina, ciuruite de insecte, ingalbenite, ca si alte portiuni din specii straine, frunzele se pun la uscat in strat subtire pe rame, la umbra, in soproane sau poduri acoperite cu tabla. Uscarea artificiala se face la temperaturi reduse (25-30°), cel mai indicat fiind sa se puna ramele in apropierea uscatoarelor.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din frunze fara petiol sau cu acesta de max. 1 cm, avand ca impuritati admise frunze brunificate sau decolorate – max. 1%,frunze atacate de insecte – max. 1% si frunze atacate de rugina – max. 2%, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, umidi­tate – max. 13%.

Compozitie chimica : Intreaga planta contine mucilagii, cantitati mici de tanoizi, lipide, fitosteroli, substante minerale – in special saruri de K, Na si Ca. Frunzele – vitamina C si provitamina A.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Aceleasi ca si la specia M. glabra.

Observatii : Cu specia M. neglecta Wallr. se poate recolta si specia M. pusilla Sm., foarte putin diferentiata morfologic de prima, avand florile mai mici, cu caliciul aproape egal cu corola, la M. neglecta e de 2-3 ori mai scurt. Ele au de altfel aceeasi denumire populara („Nalba mica”) si provin prin despartirea in 2 taxoni a speciei Malva rotundifolia L. Au cerinte ecologice foarte apropiate, putandu-se intalni si in amestec.

author: IT LSE