Loading...
Blog
  • Main page
04
07
2014

Castanul comestibil(Castanea sativa Mill.)

By IT LSE 0

Descriere :  Arbore care atinge pana la 25-30 m inaltime si diametre foarte mari ; tulpina : dreapta, cilindrica, ramificatie bogata, dand o coroana deasa si intinsa lateral ; scoarta : cenusie verzuie cu pete albicioase (la batranete ritidom cu crapaturi adanci) ; mugurii : turtiti, ovoizi, laterali fata de o cicatrice, cu trei urme de fascicule ; frunzele : lanceolat alungite, pe margine cu dinti, nervuri proeminente, lungime 8-18 (22) cm, latime 4-8 cm ; florile : unisexuate ; cele mascule in amenti cilindrici, erecti, lungi de 10-20 cm ; cele femeiesti – solitare sau cate 3, la baza amentilor masculi, inconjurate de un involucru spinos ; fructul : achena de 2-3 cm, brun-inchis, cate 1-3 intr-o cupa spinoasa provenita din involucru si care se desface in 4 valve.

 Materia prima : Folium Castaneae este formata din frunzele recoltate vara. Ele sunt lungi de 8-18 (22) cm, late de 4-8 cm, cu petiolul scurt, lanceolat alungite, ascutite la varf, dintate pe margini, cu dinti mari spinosi, de culoare verde mai inchis pe partea superioara si mai deschisa pe partea inferioara. Nu au miros, gustul este astringent.

Ecologie si raspandire : Specie mediteraneana, la noi in statiuni adapostite, cu climat cald si umed (in judetul Maramures in zona orasului Baia Mare si in Oltenia – in judetul Gorj la Tismana, Polovraci, Pestisani, Izverna, Sohodol, Cerneti, Baia de Arama, Closani). In alte localitati a fost adus prin cultura, dar este sporadic si sufera din cauza ingheturilor.

Recoltare : Epoca optima iulie-august. Se face prin strujirea frunzelor.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Uscarea naturala se face la umbra, punand frunzele intr-un singur strat, pe rame sau hartie, in poduri sau soproane bine aerate, iar artificial la 50 grade. Randament la uscare 4-5/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad : Impuritati – frunze brunificate – max. 5%, resturi de planta – max. 2%, corpuri straine organice si minerale – max. cate 0,5% la fiecare ; umiditate – max 13%.

Compozitie chimica : In frunze sunt prezente taninuri care dupa hidroliza dau acid elagic si glucoza si mici cantitati  de cvercetina, acid cumaric, camferol, acid cafeic, acid dihidrodigalic, vitamina E, saruri de magneziu si fosfor. Taninurile de natura catehica sunt prezente in scoarta, lemn, muguri, frunze si fructe. In scoarta este prezent si hamamelitaninul, iar in lemn castalgina, castalina, vescalgina, vescalina, un acid si un alcool triterpenic. Fructele contin substante proteice, amidon si ulei gras.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Extractul apos din frunze si tinctura preparata din extractul fluid are actiune sedativa asupra centrilor respiratori, in special asupra centrului tusei. Datorita acestui fapt, frunzele de castan se utilizeaza impreuna cu alte plante pentru obtinerea unor medicamente antitusive. Frunzele au proprietati bacteriostatice.

Confuzii : Din cauza numelui popular de “castan” exista confuzii reciproce cu frunzele de Aesculus hippocastanum (castanul salbatic) de care sunt insa foarte diferite morfologic, acestea fiind palmat compuse.

Observatii : Importanta medicinala mai au : scoarta (Cortex Castaneae) – utilizata odinioara ca astringent (datorita continului in tanin) si febrifug ; semintele (castanele) folosite in alimentatie constituie totodata un remediu popular in diareele benigne.

author: IT LSE