Loading...
Blog
  • Main page
04
07
2014

Busuiocul cerbilor(Mentha pulegium)

By IT LSE 0

Descriere : Planta perena, avand tulpina in patru muchii, ramificata de la baza, acoperita cu frunze opuse, lat-ovale, lungi de 0,5 – 1,5 cm si late de 1- 1,5cm, avand un petiol scurt de 1,5 mm , pe margini intregi sau cu dinti foarte mici. Florile de culoare purpuriu roz sunt dispuse in verticile dese , globuroase la subsoarea frunzelor. Intraga planta este acoperita cu peri. Infloreste incepand cu luna iulie pana in luna septembrie. Creste prin locuri mlastinoase, marginea raurilor si locuri inundabile.

Recoltarea : Se recolteaza partile aeriene ale plantei in momentul cand 50% – 60% in flori s-au deschis. Se taie tulpina de la locul de unde pornesc ramurile.

Mod de uscare : Planta se usuca in locuri bine aerisite. Pe cale artificiala se usuca la o temperatura de 35 – 40 grade C. Din 3,5- 4 kg planta proaspata se obtine 1 kg de produs uscat.

Intrebuintari : In boli de ficat si de stomac.

Busuiocul-cerbilor numit si musetelul de camp, este o planta ierboasa, cu flori violacee, care creste in locuri umede. Contine tanin, ulei volatil (pulegona, mentona si piperitona).

In medicinala empirica este folosit pentru tratarea unor afectiuni gastrice, pentru stimulare digestiei, pentru combaterea meteorismul abdominal, precum si in afectiuni ale aparatului respirator, ca expectorant. Infuzia se prepara din 1 lingurita de frunze la 1 cana cu apa si se beau 2-3 cani pe zi . Uleiul volatil obtinut din busuiocul- cerbilor trebuie folosit cu mare prudenta, in doze strict limitate, deoarece supradozarea poate duce la reactii adverse severe. Nu se administreaza femeilor insarcinate. In popor era utilizata ca insecticid, contra puricilor.

author: IT LSE