Loading...
Blog
  • Main page
03
07
2014

Canepa codrului(Eupatorium cannabinum)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierboasa, perena, erecta, robusta, cu exemplare inalte de 1-1,7 m; radacina: cilindrica, usor tuberizata; tulpina: cilindrica, cu numeroase ramificatii mai ales in partea superioara; frunze: opuse, cu 3-5 foliole lanceolate si cu dinti evidenti pe margine (din asemanarea cu frunzele de canepa deriva si denumirea populara de „canepa codrului”); flori: in inflorescente terminale mari de tip racem, fiecare ramificatie alcatuita la randul sau din antodii pedunculate cu cate 4-6 flori tubuloase rosii de culoarea carnii; fructe: mici achene cu papus dezvoltat.

Materia prima : Herba Eupatorii (Herba Cannabis aquaticae) formata din varfurile tulpinale ale plantei, lungi pana la 30 cm, recoltate in timpul infloririi. Frunzele sunt palmat compuse, scurt petiolate cu 3-5 foliole lanceolate, inegal dintate, de culoare verde, lungi pana la 7-10 cm. Florile de culoare rosu inchis spre brun sunt dispuse in inflorescente asemanatoare umbelelor. Mirosul slab, aromat, gustul intepator, amar. In unele tari se utilizeaza si rizomii cu radacini (Rhizoma et radix Eupatorii).

Ecologie si raspandire : Planta din zona de deal si munte, are temperament de lumina . Creste in locuri umede, in special pe substrat cu calcar, la marginea padurilor, in zavoaie, locuri umede. Este raspandita in cele mai multe judete din tara.

Recoltare : Intreaga cantitate necesara poate fi recoltata de pe marginea soselei Oravita Moldova Noua, la traversarea Muntilor Locvei, bazin cu un potential de cateva zeci de tone.

Perioada optima este la inceputul infloririi (iulie-august) deoarece plantele recoltate mai tarziu, trecand in fructificare dau mult papus. Se taie cu cutitul sau cosorul varfurile inflorite, precum si ramificatiile, pe o lungime de max. 30 cm. De pe restul tulpinii se pot struji frunzele, care se amesteca in produs.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se indeparteaza frunzele ingalbenite sau atacate, precum si inflorescentele trecute in fructificare, se pun la uscat la umbra in soproane sau poduri bine aerate, dar de preferat este uscarea artificiala la cca. 50°, pentru ca se face mai rapid si se evita ca o parte din flori sa se transforme in fructe cu papus, caci procesul acesta continua in cursul unei uscari lente.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din varfuri tulpinale inflorite si ramuri cu lungime pana la 30 cm, precum si din frunze detasate. Se admit ca impuritati max. 5% plante brunificate, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1 %, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Partile aeriene ale plantei contin doua substante amare : eupatorina cu structura chimica inca neelucidata, avand o structura lactonica;  tanoizi, probabil un saponozid etc.; rizomii si radacinile contin ulei volatil si un derivat furanic.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Aceasta specie are proprietati colagoge si laxative.  A fost utilizata ca diuretic, in afectiuni ale bilei si ca purgativ. Extern – in plagi si in dermatite. In doze mai mari are actiune emetica si iritanta pentru mucoasa gastrica. In prezent este utilizata pe scara redusa.

author: IT LSE