Loading...
Blog
  • Main page
03
07
2014

Caltunasi(Tropaeolum majus)

By IT LSE 0

[vfb id=4]Descriere : Planta erbacee, anuala cultivata in scopuri decorative in gradini. Originara din America de Sud. Creste in tufe. Tulpina lunga pana la 3m, suculenta, agatatoare, glabra. Frunze orbiculare verzi albastrui, lung petiolate. Flori portocalii 5-6cm diametru), lung petiolate.  Caliciu cu 5 sepale petaloide. Corola cu 5 petale libere, cele anterioare lung unguiculate si fimbriate, cu pinten drept sau usor curbat. Inflorire VI-IX. Fructe din 3 nucule. In terapeutica se folosesc partile aeriene ale plantei Tropaeoli herba.

Denumiri populare :  Baci, bodidragi, bostanei, butucasi, caltunasul popii, ciocanasi, ciocarlani, cocosei, condurati, condurasii doamnei, farfalai, gurita cucului, hantagic, labidragi, loposteni, lupidragi, nasturtii, nemtoaice, pintenasi, rostoponi, sultanele, tatane, tetine.

Compozitia chimica : Toate organele plantei contin tropeolinozidul care sub actiunea mirozinazei, pune in libertate izotiocianat de alil. Frunzele contin vitamina C si alte substante. In Peru sunt consumati ca salata.

Actiuni farmacodinamice : Partile aeriene ale plantei contin glicosinapide cu actiune antibacteriana fata de germenii gram pozitivi si gram negativi, actiune expectoranta si diuretica. Se poate folosi la toate afectiunile respiratorii, ajutand chiar si la pneumonii prin eliminarea apei din organism si de asemenea pentru efectul puternic antibiotic si chiar antiviral pentru o serie de germeni patogeni.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni : afectiuni respiratorii, bronsite cronice, caderea parului, cistite, emfizem, infectii gripale, infectia cailor urinare, pielonefrite, pneumonii, scorbut.

Mod de folosire : Sucul proaspat se bea fractionat in cantitate de 2 linguri pe zi. Se indica in special in afectiuni respiratorii, emfizem, bronsite.

Tinctura – se face suc din planta proaspata si se pune 50ml de suc proaspat cu 50 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine in recipiente bine inchise la rece. Se ia cate 20 picaturi de 2-3 ori pe zi in special la afectiuni respiratorii.

Tinctura din planta maruntita proaspata sau uscata maruntita. Se pune 50 g planta maruntita intr-un borcan cu capac ermetic si se pune peste planta 250 ml alcool de 70 grade. Se tine la temperatura camerei timp de 15 zile, agitand des. Se strecoara si se pune in recipiente de mica capacitate. Se iau 2-3 lingurite pe zi in special in cazurile mai grave, altfel se foloseste tot cate 20 picaturi de 3 ori pe zi ca si tinctura de mai sus, la aceleasi afectiuni.

Infuzie : 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Pentru cresterea parului se amesteca o parte frunze de urzica cu o parte planta de caltunasi. Se pune la 2 litri de apa si se fierbe timp de 3 minute, apoi se strecoara si se face baie la cap cu aceasta apa de 2 ori pe saptamana. Extern se poate folosi si una din tincturile de mai sus frectionand cu o bucata de vata radacina parului. Se face in fiecare zi o data sau chiar de 2 ori.

Afectiuni respiratorii : 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi in cazul in care nu exista contraindicatii se poate indulci cu miere poliflora dupa gust. Se poate lua in combinatii cu Isop.

Caderea parului : Clatirea parului dupa spalare cu ceai infuzie este foarte indicata pentru refacerea podoabei capilare.

Cistite : Infuzie se consuma intern pana la 3 cani pe zi, de asemenea se pot face spalaturi vaginale cu infuzie calduta. Se poate asocia in aceste cazuri cu Galbenele si Coada soricelului fiind mult mai eficienta in acest fel si cu efecte deosebite.

Tags for this post

author: IT LSE