Loading...
Blog
  • Main page
03
07
2014

Calinul(Viburnum opulus)

By IT LSE 0

Descriere : Arbust tufos, inalt pana la 4- 5 m; tulpina: bogat ramificata inca de la baza; varful lujerilor adesea uscat din cauza sensibilitatii la inghet; scoarta: neteda, galbena bruna sau verde bruna cu pete albicioase si lenticele brune, mai tarziu cenusie cu crapaturi; muguri: opusi, alipiti de lujer, ovoizi, cu un singur solz aparent; frunze: opuse, trilobate, lungi de 4-12 cm, cu lobi ascutiti si margini dintate; petiol scurt de 1-2 cm cu 2-4 glande rosietice proeminente, baza stipelata; reteaua de nervuri este bine evidentiata; flori: in cime umbeliforme terminale cu dia­metrul de 5-7 cm, pe tipul 5, au marimi diferite: cele centrale sunt mici si fertile, pe margine un rand de flori mai mari sterile; fructe: drupe sferice pana la 1 cm, rosii, cu sambure rosu si neted.

Materia prima : Cortex Viburni – fragmente de scoarta, nere­gulate, tubulare sau plate, groase de maximum 2 mm, cu suprafata externa zbarcita, mai rar neteda, de culoare verde cenusie, acoperita cu pete cenusii sau albe si lenticele brune. Suprafata interna neteda, verde galbuie sau bruna galbena, cu pete rosietice si striatiuni longitudinale. Fara miros caracteristic, gust amarui astringent.

Ecologie si raspandire : Principala cerinta ecologica este exigenta fata de umiditatea din sol, instalandu-se pe langa ape, pe terenuri inundabile, lacovisti, in zavoaie. Suporta bine umbrirea, intrand in stratul arbustiv al padurilor mai ales in zona de campie si deal, urcand pana in partea inferioara a zonei montane. Se intalneste in intreaga tara, indeosebi in judetele Cluj si Salaj (cantitati mai mari si in judetele Buzau, Covasna, Hunedoara, Prahova si Suceava).

Recoltare : Scoarta se recolteaza in lunile aprilie-mai, la pornirea in circulatie a sevei, cand se desprinde usor. Se taie ramurile si tulpinile tinere, netede, care urmeaza a fi decojite. In aceeasi zi se fac inelari cu briceagul la 15-25 cm care se unesc prin taieturi longitudinale, desprinzandu-se astfel bucati in forma de jgheab. Recoltarea prin cioplirea ramurilor da un produs de calitate mai slaba, deoarece se desprinde si lemnul de dedesubt.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Se indeparteaza fragmentele de coaja batrana, cu crapaturi, ca si fragmentele de coaja cu lemn. Uscarea se face la soare in strat subtire (in strat gros mucegaieste), in locuri curate, fara resturi de sarma, cuie, deoarece prin uscare se inruleaza si cuprinde si corpurile straine. Pe timp nefavorabil se baga in camere incalzite sau in poduri sau soproane bine aerate. Uscarea artificiala se face la 40-45°. Randamentul la uscare 2-3/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din bucati de coaja tubulare sau neregulate, groase de max. 2 mm, admitandu-se ca impu­ritati max. 5% fragmente innegrite si max. 2% bucati de coaja cu resturi de lemn, corpuri straine organice si minerale – max. 0,5% pentru fiecare, umidi­tate – max. 13%.

 Compozitie chimica : Scoarta contine tanoizi la fel ca si florile care contin in special astragalina (camferol-3-glicozid) si peonozid (camferol-3-7-diglicozid), precum si alti derivati fenolici.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : actiune calmanta, spasmolitica, dupa unii autori cardiotonica; are actiune antispastica asupra uterului gravid. Florile si scoarta sunt limitat utilizate ca antispastic, diuretic si astringent. Frunzele si fructele au actiune laxativa si purgativa.

Confuzii : Specia inrudita Viburnum lantana L. (Dirmoz), care creste in locuri mai uscate si luminate, prezinta urmatoarele deosebiri fata de specia medicinala:

-frunze ovate, intregi, nelobate (la V. opulus trilobate) ;

– florile inflorescentei sunt toate uniforme (la V. opulus pe margine se afla un rand de flori mai mari sterile);

– fructele mature sunt negre (la V. opulus rosii).

Tags for this post

author: IT LSE