Loading...
Blog
  • Main page
01
07
2014

Coacazul negru(Ribes nigrum)

By IT LSE 0

Descriere : Arbust inalt pana la 1-2 m, nespinos ; tulpina : erecta, ramificata puternic, cu scoarta la inceput de culoare palida, apoi cenusiu galbuie la ramurile tinere, iar la cele batrane negricioasa ; frunze : cu 3 lobi ascutiti, neregulat dublu serati pe margine, late de 5-10 cm ; pe dos sunt de culoare verde palid, cu peri dispusi neregulat pe nervuri si glande caracteristice, ca niste puncte galbene stralucitoare ; flori : grupate cate 5-10 in raceme, galbui catre exterior si rosiatice spre interior, sunt lungi de 7-9 cm, pe tipul 5, au receptacul campanulat, iar sepalele reflecte sunt de doua ori mai lungi decat petalele ; fructe : bace sferice de cca. 1 cm, negre cu puncte galbene.

Materia prima : Folium Ribis nigri – frunze aproape rotunde, la baza cordate, late de 5-10 (12) cm, 3-5 lobate cu lobii neregulat dublu serati, pe fata superioara glabre, mate, pe cea inferioara paroase in special de-a lungul nervurilor, cu numeroase glande punctiforme galbene.

Ecologie si raspandire : in flora spontana se intalneste prin paduri si tufisuri din zona montana, suportand umbrirea, avand rezistenata mare la geruri si ingheturi, dar exigenta ridicata fata de umiditate. Se localizeaza pe soluri mai grele si umede. La noi este considerat relict glaciar, crescand sporadic in Transilvania (judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Harghita, Covasna, Alba) si Moldova (Bacau). Principala sursa pentru recoltarea produsului medicinal o constituie insa culturile in curs de extindere din zonele de deal, mai ales in judetele Satu Mare, Bihor, Maramures, Cluj, Dambovita.

Recoltare : se face de preferinta in perioada mai-iunie ; deoarece insa aceasta poate duce la nediferentierea mugurilor de rod pentru anul urmator se poate face si concomitent sau imediat dupa recoltarea fructelor, in iulie. Recoltarea se face prin strujire, numai la o parte din ramuri, pentru a putea permite vegetarea in continuare a plantei.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Uscarea se face la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite, iar cea artificiala la 40-50°. Randamentul la uscare 3-4/1.

 Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din frunze petiolate, admitindu-se max. 5% impuritati (frunze brunificate, patate), corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : taninuri, rutozid, vitamina C, urme de ulei volatil de culoare verde (pana la 0,2%) format din carburi terpenice. Fructele contin cca. 150 mg% vitamina C, vitamine din complexul B, acizi organici (citric, malic etc), pectine, zaharuri, antociani, ulei gras, flavonoide (miricetol, cvercetol ), calciu, fier, potasiu, fosfor, vitamina PP.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Frunzele sunt utilizate in medicina populara ca diuretic, in afectiuni cardiace, reumatism, guta. Fructele sunt folosite in alimentatie sub forma de gem, sirop, vin, lichior. La fel ca si fructele de afin, fructele de Coacaz negru sunt utilizate datorita pigmentilor antocianici pe care-i contin pentru prevenirea accidentelor vasculare si pentru a mari acuitatea vizuala la cei care lucreaza in subteran, la aviatori, scafandri etc. Au actiune tonica generala, vitaminizanta, remineralizanta, fiind recomandate si in cazurile de surmenaj, in starile anemice, in cazurile de deficit de fier.

Confuzii : in flora spontana si in cultura mai sunt si alte specii de Ribes dintre care mai raspandite sunt : R. alpinum (Coacazul de munte), R, aureum (Coacazul auriu), R. grossularia (Agris), R. rubrum (Coacazul rosu). La maturarea fructelor este evidenta culoarea neagra a fructelor caracteristica numai pentru R. nigrum, iar inainte de maturare caracterului deosebitor il reprezinta punctele galbene stralucitoare de pe dosul frunzei.

Tags for this post

author: IT LSE