Loading...
Blog
  • Main page
01
07
2014

Cimbrisorul de camp(Thymus serpyllum)

By IT LSE 0

Descriere : Subarbust cu ramuri culcate la pamant, care prind radacini, din care se ridica numeroase tulpini, inalte de 5-20(30) cm, cu miros aromat caracteristic: radacina: verticala, multi capitata; in afara radacinii adevarate se formeaza si numeroase radacini adventive din ramurile culcate; tulpini: repente, lignificate la baza, cu 4 muchii si peri fini mai ales pe muchii, ramificatii ascendente dispuse seriat; frunze: opuse, ovale sau alungit eliptice cu punctuatii pe suprafata ca si pe baza frunzei; flori: grupate in pseudoverticile globuloase la subsuoara frunzelor superioare, acestea la randul lor in inflorescente capitate aglomerate; florile au caliciu cu dinti rosiatici ciliati, corola roz violacee, bilabiata, lunga de 3-6 mm, labiul inferior mult mai lung si impartit in 3 lobi rasfranti; fructe: nucule minuscule (0,6-0,7 mm), grupate cate 4 in caliciul persistent.

Materia prima : Herba Serpylli – formata din partile aeriene nelignificate recoltate in timpul infloririi. Se prezinta sub forma de tulpini in 4 muchii sau rotunde, paroase sau glabre cu lastari sterili si ramuri florifere. Frunzele mici, rigide, cu o nervura mediana si cate 3 nervuri laterale proeminente, scurt petiolate, ovat eliptice, pana la oblungi, la baza ascutite iar la varf  rotunjite, lungi de 4-6 mm si late de 2-4 mm, pe ambele fete glabre, la baza lung ciliate, cu marginea plana sau usor recurbata. Florile mici, de culoare rosie sau roz dispuse in glomerule. Miros placut caracteris­tic, patrunzator, gustul puternic aromat.

Ecologie si raspandire : Planta de locuri foarte insorite, iubitoare de caldura, cu pretentii foarte reduse pentru umiditate, suportand usor perioa­dele secetoase. De asemenea, printre cele mai putin pretentioase specii fata de sol, vegetand pe soluri aride, pietroase sau nisipoase, insa cu expozitie sudica si bogate in calciu, fara apa stagnanta. Vegeteaza in zona de deal si munte, in fanete de deal, pe coaste aride, pietroase. Creste in cantitati mari in intreaga Transilvanie, Oltenia (judetele Mehedinti, Valcea), Muntenia (Buzau, Dambovita, Prahova), Dobrogea (Tulcea), Moldova (Botosani, Neamt, Suceava, Vrancea).

Recoltare : Se recolteaza intreaga parte aeriana, din mai pana in sep­tembrie, spre orele de pranz, in zile frumoase, uscate, taindu-se cu cutitul sau foarfeca.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Din produsul recoltat se indeparteaza radacinile si partile bazale lignificate ale ramurilor, dupa care se pune la uscat la umbra (la soare se pierde din uleiul volatil) in strat sub­tire, in locuri bine aerate. In timpul uscarii, produsul se intoarce numai in primele zile, deoarece ulterior prin aceasta operatiune se scutura frunzele si florile. La uscarea pe cale artificiala nu se va depasi temperatura de 35°. Randamentul la uscare 3-4/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din partea aeriana recoltata numai in momentul infloririi fara portiuni lignifi­cate si radacini, cu un continut de max. 3% impuritati (plante decolorate sau brunificate), corpuri straine organice si minerale – max. 1% pentru fiecare, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : 0,5 – 1,2% ulei volatil cu compozitie foarte va­riata in functie de specie si provenienta. Contine borneol, cineol, timol, p-cimol, carvacrol, α-terpineol, mircen, β-cariofilen etc. In tara noastra, dupa unele cercetari preliminare efectuate rezulta existenta a cel putin doi chemotaxoni in care predomina fie componentele mentionate, fie limonenul si citralul. Materia prima mai contine acid ursolic, acid cafeic, 4-8% tanin, un derivat de natura flavonica, o substanta amara serpilina, saruri ale acidului malic etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita in special com­ponentelor uleiului volatil are actiune diaforetica, diuretica, coleretica, anti­helmintica si antiseptica intestinala. In cazul in care predomina in uleiul volatil componentele similare speciei Th. vulgaris are actiune calmanta asu­pra centrului tusei. Se recomanda ca stomahic-aromatic in tusea spastica, convulsiva si astmatica. Nu se administreaza in dispepsii si hipopepsii grave inhiband activitatea enzimatica si nici in insuficienta pancreatica. Intra in compozitia ceaiurilor antiastmatic, antidiareic si ceaiului pentru gargara.

author: IT LSE