Loading...
Blog
  • Main page
01
07
2014

Cicoarea(Cichorium intybus)

By IT LSE 0

Descriere : Specie perena cu suc laptos alb, erecta, cu rozeta bazala de frunze si tulpina foliata, inalta de 0,3-1 (1,5) m; radacina: verticala, fusiforma, groasa pana la 1 – 1,5 cm la baza, lunga pana la 1,5 m; tulpina: ramificata, cu ramuri groase, rigide, cu santuri, glabra sau cu peri aspri; frunze: rozeta bazala din frunze alungite pana la 10-15 cm, adanc si neregulat crestate, cu lobul terminal mai mare, nervura principala ca un jgheab (seamana mult cu cele de papadie); cele tulpinale mai mici; sesile, ovat lanceolate cu baza cordata, cu peri aspri; flori: ligulate, albastre, grupate in antodii de 3-4 cm, terminale si axilare, la partea terminala a ramurilor; fructe: achene mai ingrosate la un capat, lungi de 2-3 mm, cu papus foarte scurt, aproape neobservabil.

Materia prima : Herba Cichorii – formata din partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi. Frunzele bazale sunt lungi de 15-20 cm, late de 1-5 cm, ovale, usor sinuoase pe margini si paroase pe fata inferioara (mai ales pe nervura mediana); frunzele tulpinale sunt mai mici, lunguiete pana la lanceolate. Antodiile sunt geminate (dispuse cate 2 alipite) sau aglomerate, cu flori ligulate de culoare albastra, sesile sau scurt pedunculate. Culoarea este verde caracteristica. Fara miros specific, cu gust amarui.

Radix Cichorii – formata din radacini sau fragmente de radacini usor ondulate, cu striatiuni longitudinale, avand scoarta subtire, un cilindru central neregulat (vizibil la lupa) delimitat de scoarta. Exteriorul de culoare bruna cenusie, interiorul alb galbui. Fara miros caracteristic, cu gust mucilaginos si amar.

Ecologie si raspanire : Specie cu un spectru ecologic larg, fiind foarte raspandita in special in pasuni si fanete, pe marginea drumurilor, cailor ferate si santurilor, a culturilor, in locuri necultivate, din zona de campie pana in cea montana. Varietatea sativum Bischoff se cultiva la noi in Tara Barsei in scopuri alimentare (surogat de cafea).

Recoltare : Partea aeriana se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei (iulie-august), cand tulpinile nu au apucat inca sa se lignifice, urmarindu-se sa se taie si rozeta de frunze bazale, produsul fiind astfel mai valoros. Radacina se recolteaza in lunile septembrie-octcmbrie, cu cazmaua.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : partea aeriana se curata de tulpini lignificate, ca si de frunze brunificate sau ingalbenite. Uscarea se face la umbra, in poduri sau soproane aerate, fara a se intoarce plantele in ultima parte, caci tulpinile se defoliaza usor. Radacinile se curata de pamant, se spala intr-un curent de apa, se indeparteaza cele cioturoase, seci, apoi se pun la uscat la soare (pe timp nefavorabil in incaperi, de preferinta incalzite). Pentru o uscare mai rapida se pot despica in lungime. Uscarea artificiala pentru ambele produse se face la 40-50°. Randamentul la uscare 5-7/1 pentru partea aeriana si 4-5/1 pentru radacini.

Conditiile tehnice de receptie prevad pentru partea aeriana ca impuritati admise max. 3% plante decolorate sau brunificate (se refera la plante in intregime decolorate, caci florile in mod obisnuit isi pierd culoarea prin uscare) si max. 2% plante cu tulpini lignificate, corpuri straine organice – max. 2% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%. Pentru radacini se admit max. 3% impuritati (radacini seci sau brunificate la interior), corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1,5%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Partile aeriene contin un glicozid al esculetinei (6, 7-dioxicumarina) numit cicorina, inulina, arginina, colina, acid difenil tartaric sau acid cicoric, levuloza, fier, fosfor, calciu etc. Latexul din radacini si radacina contin substante terpenice amare: lactucina si lactupicrina; inulina, intibina (tot principiu amar), fructoza, pentozane, colina, α si β-lactucerol, tanin, ulei volatil, rezine etc.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Datorita principiilor amare, inulinei si colinei, materia prima are proprietati eupeptic-amare si colagoge. Uleiul volatil si rezinele imprima proprietati usor diuretice si laxative. Cercetari mai noi au pus in evidenta si o usoara actiune hipoglicemianta si antitiroidiana. Herba Cichorii intra in ceaiul depurativ, iar Radix Cichorii in pulberea laxativ-purgativa.

Principiile active din cicoare confera plantei efect stomahic, colagog, hepatoprotector, depurativ, usor sedativ, antiaritmice, hipotensiv, hipoglicemiant, laxativ.

Indicatii terapeutice : Preparatele din cicoare sunt utilizate pentru stimularea poftei de mancare, in tratamentul adjuvant al afectiunilor biliare si hepatice, in acnee si in constipatie.
Preparare si administrare : Infuzia se poate prepara din 1-2 lingurite de planta – parti aeriene si radacini maruntite – la 1 cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi. Din 2 lingurite de radacini maruntite, la 1 cana cu apa, se prepara un decoct, prin fierbere timp de 5 minute. Se beau 1-2 cani pe zi, in trei reprize, inaintea meselor principale. Pentru uz extern, in acnee, se recomanda spalaturi sau comprese locale cu infuzie preparata din 40 g de planta la 1 litru de apa.

Cicoarea intra in compozitia ceaiului depurativ, a comprimatelor Cortelax, Rhamnolax si Normoponderol, a lotiunii nutritive Hebe, a extractului de cicoare prajita Cicorela, a granulelor Diett.

Diverse : Frunzele fragede ale varietatii  Foliosus, se pot consuma sub forma de salata. Spre deosebire de cafeaua obtinuta din boabele de cafea, cafeaua din cicoare nu prezinta riscul dependentei sau al fenomenelor de psihoexcitatie. In plus, se pare ca acest inlocuitor de cafea are efecte favorabile asupra digestiei si calmeaza durerile abdominale. Radacina de cicoare prajita este folosita și ca inlocuitor de cafea.

Tags for this post

author: IT LSE