Loading...
Blog
  • Main page
29
06
2014

Fierea pamantului sau Tintaura(Centaurium umbellatum Gilib)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee anuala sau bianuala, erecta, simpla sau ramificata la partea superioara, inalta de 10-40 cm; radacina: pivotanta, putin adanca; tulpina: cu 4 muchii, glabra, ramificatii superioare pornind opus; frunze: rozeta bazala care se usuca dupa inflorire din frunze obovate, scurt petiolate; cele tulpinale opuse, alungite, sesile, cu 3-5 nervuri arcuate; flori: grupate in cime bipare ter­minale ; fruct: capsula biloculara galbena, lunga de cca. 2 cm si ingusta doar de 1,5 mm cu numeroase seminte brune, mici.

Materia prima : Herba Centauri – partile aeriene inflorite ale plantei, formate din tulpini drepte, simple sau pui ramificate de 10-15 cm inaltime de la ultimele inflorescente in jos. Frunzele tulpinale sunt opuse, sesile, stipelate, alungit ovale sau lanceolat eliptice, lungi de cca. 3 cm, late de 1 – 1,5 cm, cu 3-5 nervuri si cu marginile intregi. Inflorescenta dispusa in corimb terminal fasciculat. Bracteele lat liniare, florile rosii, rar roz violaceu sau albe, aproape sesile, cu caliciul alungit, cu 5 dinti aproape cat ju­matatea tubului corolei. Corola lunga de 10 – 15 mm, are laciniile de 5 – 8 mm, stigmatul bilobat. Floarea are 5 stamine cu antere galbene, rasucite spiralat dupa deschidere. Fara miros, gustul foarte amar.

Ecologie si raspandire : Specie cu temperament de lumina sau semi-umbra, factorul ecologic limitant fiind umiditatea; in rest plasticitatea mare la ceilalti factori (temperatura, sol) face ca planta sa aiba o raspandire larga in intreaga tara, de la campie si pana in zona subalpina, in fanete si poieni umede, tufarisuri, marginea padurilor, mai abundenta spre zona de deal. Mult raspandita in Transilvania si Banat (judetele Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Hunedoara, Timis), Oltenia (Gorj, Mehedinti, Valcea), Muntenia (Arges, Dambovita, Prahova), Moldova (Suceava, Vrancea).

Recoltare : Se face in timpul infloririi, taindu-se cu foarfeca sau cu cutitul intrega parte aeriana a plantei. Deoarece planta se smulge usor, se va evita recoltarea prin smulgere.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Uscarea trebuie sa se faca cu precautii mai mari ca la alte plante, deoarece se decoloreaza usor in con­ditii necorespunzatoare (uscare lenta, in strat gros). Ea se face la umbra, dupa urmatoarele metode: – in buchete din plante legate nu prea strans la baza, atarnate pe sarme sau sfori;  intinse in strat subtire pe rame, hartii, rogo­jini, in incaperi calduroase si bine aerate. Pe cale artificiala se face la temperatura de 40-50°. Randament la uscare 3-4/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produ­sul sa fie format din plante recoltate in timpul in­floririi, continand ca impuritati max. 5% tulpini cu frunze si flori ingalbenite si max. 1% tulpini lipsite de frunze si flori, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : eritaurina sau eritaurozidul identica cu gentiopicrozidul – principiu amar de natura glicozidica, eritrocentaurozidul – un  heterozid neamar, un alcaloid eritricina, rezine, acid oleanolic (0,1-0,7%), eritrosterina, substante minerale.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita in special eritaurozidului, are proprietati stimulante ale secretiilor gastro intestinale. I s-au atribuit si efecte febrifuge si de stimulare a organismului, proprietati insuficient verificate stiintific.

Se utilizeaza ca eupeptic-amar in anorexii de natura diferita. Intra in compozitia ceaiului gastric nr. 2 si ceaiului tonic-aperitiv.

Observatii : Se pot recolta si speciile inrudite Centaurium pulchellum (Sw.) Druce ramificata de la baza si fara rozeta bazala si Centaurium uliginosum (W.et K.) Beck. cu frunze mai inguste, din locuri nisipoase.

Confuzii : Uneori se confunda cu specia Silene armeria L. (Militea) din fam. Caryophyllaceae.
Caractere de diferentiere:

– tulpina cilindrica (la Tintaura in 4 muchii);

– frunze cu o singura nervura (la Tintaura 3-5 nervuri);

– floarea are corola din 5 petale libere, iar androceul cu 10 stamine (la Tintaura corola cu 5 petale unite intr-un tub si androceu cu 5 stamine).

author: IT LSE