Loading...
Blog
  • Main page
29
06
2014

Dud alb(Morus alba) Dud negru(Morus nigra)

By IT LSE 0

Descriere : Arbore pana la 15 m inal­time, tulpina : dreapta, se ramifica de la mica inaltime, coroana rara ; scoarta : cenusie deschisa, se transforma timpuriu in ritidom cenusiu brun, cu crapaturi largi; mugurii : mici (3 mm), ovoizi; frunzele : ovate, lungi de 6-18 cm, intregi sau cu 3-5 lobi inegali, margini neregulat serate, nervuri evidente ; florile : unisexuate ; cele mascule cilindrice (1-2 cm), cele femele oblongi (0,5-1 cm) ; fructele : duda reprezinta un fruct compus, format din numeroase drupe false mici dispuse pe axul inflorescentei care devine si el carnos.

Materia prima : Folium Mori species, frunze polimorfe, ovate sau eliptice, pe margini neregulat serate, uneori nelobate sau inegal lobate, lung petiolate (2-5 cm), cu nervuri evidente, la dudul negru mai groase si mai aspre la pipait decat la cel alb ; de culoare verde caracte­ristica pe fata superioara, palid verzui pe cea inferioara. Fara miros si fara gust.

Ecologie si raspandire : Originar din Japonia si China, la noi cul­tivat pe marginea drumurilor, in gradini, livezi, vii ; adesea salbaticit, mai ales in paduri de lunca. Este specie iubitoare de caldura, suportand bine atat seceta cat si inghetul; se dezvolta bine pe soluri usoare, revene. Raspandit in toata tara in regiunile de campie si dealuri joase.

Recoltare : Perioada optima mai-iunie, cand frunzele sunt tinere. Se recolteaza prin ciupire frunzele fara petiol sau prin strujire, indepartandu-se ulterior petiolul.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Uscarea naturala se face la umbra, in strat subtire, pe rame sau hartie, in soproane sau poduri bine aerisite. Uscarea artificiala se face la 50-60°. Randamentul la uscare 3-4/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad frunze fara petiol cu max. 3% impuritati (frunze decolorate) ; corpuri straine organice max. 0,5% si minerale max. 0,25% ; umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Tanin, acid aspartic, acid folic si acid folinic, arginina, compusi volatili : butilamina, acid acetic, propionic, izobutiric, aldehide, cetone, β – caroten, maleat si carbonat de calciu ; fructele contin antociani, tanin, acizi organici, glucide si pectine, vitamina C, saruri minerale.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Utilizat empiric in formele incipiente si usoare de diabet; actiunea hipoglicemianta a fost confirmata de unii autori ; s-au obtinut unele rezultate pozitive si in distrofii ale miocardului. Frunzele de dud intra in compozitia ceaiului dietetic.

In literatura de specialitate mai veche sunt citate utilizari ale scoartei de radacina pentru actiunea purgativa si tenifuga ; fructele ima­ture ca astringente – antidiareice, iar fructele mature ca laxative.

author: IT LSE