Loading...
Blog
  • Main page
29
06
2014

Cucuta de apa(Cicuta virosa)

By IT LSE 0

Descriere : Cucuta de apa este o erbacee perena inalta (ajunge pana la doi metri). Apartine familiei umbeliferelor. Dupa cum ii spune si numele, este iubitoare de apa si de aceea creste in preajma apelor si mlastinilor, si chiar in interiorul acestor habitate. Frunzele sunt mari, penat-sectate. Cucuta de apa infloreste in lunile iulie si august, florile fiind albe.
Cucuta de apa este o planta extrem de toxica, cu atat mai periculoasa cu cat frunzele si ramurile tinere au miros de telina si patrunjel si se pot confunda cu aceste zarzavaturi, iar rizomul sau poate fi confundat cu napul sau pastarnacul. Studii facute la nivel european sustin ca aceasta cucuta este planta cea mal toxica dintre toate umbeliferele.

Substante Active : Cicutoxina (aflata mai ales in rizom), cicutina, precum si ulei aromatic.

Utilizare : Administrarea unor preparate pe baza de cucuta de apa se va face numai sub indrumarea medicului. Marele herbolog Jean Valnet spune ca aceasta planta atat de otravitoare se va folosi in general in homeopatie, in anumite sindromuri vasculare cerebrale, epilepsie, iar in uz extern contra durerilor reumatismale sub forma de cataplasme.
Cicutoxina este un stimulent atat de puternic incat produce un adevarat cutremur in tot sistemul nervos, de la nivel central si pana la ultima celula nervoasa. Cunoasterea acestei plante se impune nu numai datorita efectelor medicinale, de altfel greu de introdus in terapii si de controlat, ci mai ales datorita faptului ca trebuie luate masuri pentru a ne feri de ea, fiind si lesne de confundat.

Tags for this post

author: IT LSE