Loading...
Blog
  • Main page
29
06
2014

Ciumareaua(Galega officinalis)

By IT LSE 0

Descriere : Ciumareaua este o erbacee perena, intalnita atat in flora spontana, cat si sub forma de culturi. Apartine familiei leguminoaselor. In flora spontana, ciumareaua poate fi intalnita mai ales in zone cu umezeala, in liziere, tufarisuri, in partile joase ale terenurilor virane, livezilor, pasunilor, in santuri si in vegetatia de pe marginea apelor. In mod obisnuit, ciumareaua creste sub forma unor tufe cu inaltimea de circa un metru. Tulpinile ii sunt ramificate, iar la maturitate se lemnifica. Ciumareaua infloreste pe toata perioada verii. Florile, dispuse in raceme, au culoare liliachie. Fructul acestei plante este o pastaie.

Ciumareaua este o planta medicinala importanta. Pentru uz medicinal se recolteaza planta in intregul ei. Se prepara infuzie, potiuni, extracte care se administreaza sub forma de picaturi.

Substante Active : Alcaloidul specific numit galegina, apoi guanidina, acidul pipecolinic, luteolina.

Utilizare : Din punct de vedere medicinal, ciumareaua are doua calitati deosebite: este galactagoga (stimuleaza secretia laptelui la femeile care alapteaza) si are, totodata, importante efecte hipoglicemiante (antidiabetica). Compusul cu rol hipoglicemiant este galegina, care se gaseste in semintele de ciumarea. Alte afectiuni in care este indicata ciumareaua: epilepsie, viermi intestinali.

Ciumareaua poate fi folosita si ca planta furajera, fiind, totusi, toxica pentru oi.

Datorita efectelor galactagoge (de sporire de cantitatii de lapte), poate fi folosita si in zootehnie.

author: IT LSE