Loading...
Blog
  • Main page
29
06
2014

Ciumafaia(Datura stramonium)

By IT LSE 0

Descriere : Ciumafaia este o erbacee anuala, cu o inaltime la maturitate de pana la doi metri. Apartine familiei solanaceelor. Ciumafaia creste in flora spontana, mai ales prin locurile parasite, in zonele unde au fost constructii, pe maidane, la marginea platformelor de gunoi. Radacina ciumafaiei este foarte dezvoltata (intre 30 si 50 centimetri lungime si intre doi si cinci centimetri grosime). Tulpina se ramifica, iar in varful fiecarei ramuri apare o floare. Frunzele sunt de mari dimensiuni, in jur de 25 – 30 cm lungime si 20 – 25 cm latime, iar florile, albe, au forma de palnie. Ciumafaia infloreste in partea a doua a verii, prin iulie-august. Intreaga planta de ciumafaie are un miros specific, neplacut. Fructul este o capsula ovoidala, cu tepi moi, asemanatoare cu fructul castanului salbatic.

Datorita importantei sale medicinale, ciumafaia poate fi intalnita si in cultura separata, varianta cultivata fiind ceva mai dezvoltata decat cea din flora spontana.
Partile cu importanta medicinala sunt frunzele, florile si semintele, din care se prepara prafuri, tincturi, diferite extracte, siropuri, comprese, tigari antiastmatice. Cu pulberea de ciumafaie se pot face si inhalatii.
Ciumafaia este o planta foarte toxica si de aceea se impune mare atentie in utilizarea ei.

Substante Active : Hiosciamina, atropina, scopolamina.

Utilizare : Preparatele pe baza de ciumafaie pot fi utilizate ca agenti sedativi pentru sistemul nervos central. Actioneaza cu succes si in calmarea spasmelor. De asemenea, extrasele de ciumafaie sunt folosite si in chirurgie si oftalmologie. Compusul numit scopolamina este eficient in combaterea raului de mare. Printre afectiunile tratate cu preparate de ciumafaie se numara boala Parkinson, astmul pe fond nervos, starile de agitatie, nevralgiile.

Hiosciamina, atropina si scopolamina sunt substante foarte importante pentru industria farmaceutica, fapt ce face ca aceasta planta atat de toxica, si atat de neplacut mirositoare, sa fie foarte cautata.

Tags for this post

author: IT LSE