Loading...
Blog
  • Main page
28
06
2014

Craita(Tagetes patula; Tagetes erecta)

By IT LSE 0

Descriere : Specii anuale, cultivate adesea ornamental, cu forme de dimensiuni variate (cele inalte de 75-100 cm, cele mijloci de 35-50 cm si pitice – sub 20 cm), bogat ramificate, cu aspect tufos; radacina: putin ramificata, nu patrunde dect pana la 15-20 cm; tul­pina groasa, cu ramuri violacee sau roscate; frunze: alterne, penat sectate, cu lacinii liniar lanceolate, serate; flori: intr-un singur antodiu terminal avand involucrul cilindric, flori marginale pe mai multe randuri (popular numite „flori batute”) ligulate, cele centrale tubuloase; culoarea variabila de la galben auriu pana la portocaliu intens, valoare medicinala avand cele portocalii, ca de exemplu soiul Crackeryak cu inflorescente intens portocalii, de 8 -16 cm diametru – din specia T. patula si soiul Mamuth-Mun, cu aceeasi nuanta si diametrul inflorescentei de 6-12 cm din specia T. erecta; fructe: achene liniare pana la 1 cm, brun negricioase, costate, papus slab dezvoltat.

Materia prima : Flores Tagetes sine receptaculis formata din flori ligulate de culoare galben bruna si flori tubuloase de culoare galben inchis cu nuante diferite in functie de soiul sau varietatea de cultura. Nu trebuie sa con­tina parti din receptacul. Miros slab caracteristic, gust fad.

Ecologie si zonare in cultura : Plante de lumina, reusind insa si la semi-umbra, fara pretentii deosebite fata de temperatura, cu exceptia fazei de plantula, cand nu rezista la brumele tarzii de primavara. Nu are cerinte ridicate fata de umiditatea solului, suportand chiar perioade de seceta. Se poate cultiva pe soluri variate, dar prefera soluri ceva mai grele, dar bine drenate, de dorit cu orientare sudica. Nu are cerinte deo­sebite fata de fertilitatea solului. Sunt contraindicate solurile acide. Se poate cultiva in intreaga tara, cu exceptia zonei montane. Dat fiind aspectul ornamental al plantei, se recomanda cultura Craitelor in parcuri, gradini, spatii verzi.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Florile se usuca in strat subtire, pe rame, prelate, hartie alba, la umbra, in locuri curate si bine aerisite. Uscarea este terminata in momentul cand florile frecate in mina se farimiteaza cu usurinta. Pe cale naturala durata uscarii este de 3-4 zile, in uscatorii de 4-6 ore, la o temperatura de 30-35°C. Pe o rama de uscat cu dimensiunile 1/0,70 m se asaza 1-2 kg flori ligulate in stare cruda.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format numai din flori fara receptacul, neadmitandu-se corpuri straine organice. Ca impuri­tati maximul admis este de 3% flori brunificate sau decolorate si 3% resturi de bractee si receptacul, corpuri straine minerale – max. 0,25%, umiditate – max. 12%.

Compozitie chimica: Ulei volatil continand tagetona, nonanol, linalol, limonen, acetat de linalil etc.; flavonoizi: camferitrina (camferol-3, 7-diramnozid); florile mai contin: cvercetagetina, patuletina si patulitrina ; heleniena (esterul acid dipalmitinic al luteinei) etc. In urma unor studii originale efectuate in tara noastra asupra 31 varie­tati horticole de Tagetes patula s-a semnalat pe langa acesti compusi in antodiile unor varietati si prezenta cvercetagetrinei.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Heleniena produce o crestere a vitezei de adaptare si amelioreaza sensibilitatea vizuala a ochiului normal, actiune favorabila in miopie, in formele neevoluate de retinita pigmen­tara si in hemeralopie. Prin cercetari experimentale efectuate si in tara noastra s-a stabilit ca patuletina scade permeabilitatea capilarelor, are actiune anti­spastica si hipotensiva. Nu influenteaza excitabilitatea miocardului.

author: IT LSE