Loading...
Blog
  • Main page
28
06
2014

Coada soricelului(Achillea millefolium)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierboasa perena, inalta de 20-80 cm; partea subterana: rizom lignificat, oblic sau orizontal, cu stoloni subterani; tulpini aeriene: de doua categorii: tulpini florifere groase pana la 0,5 cm ramificate terminal, foliate, cu internodii lungi si paroase terminate cu inflorescente mici si tulpini sterile cu internodii scurte, purtand numai frunze; frunze: dispuse altern, lanceolate, pana la 30 cm lungime si 1-4 cm latime, cele bazale si de 8 cm in medie, cele tulpinale de 2-3 ori penat sectate cu lacinii foarte inguste; flori dispuse in corimburi compuse din peste 100 antodii ovoide, lungi de 4-6 mm, cu involucru din bractee paroase; la fiecare antodiu sunt 5-6 flori radiale albe cu corola cu 3 lobi, femele si cea 20 flori tubuloase, hermafrodite, cu corola cu 5 dinti, 5 stamine concrescute si ovar inferior; fruct: achena alungita (cca. 2 mm), grosime 0,2-0,4 mm.

Materia prim : Herba Millefolii – partile aeriene cu inflorescente dispuse pe o tulpina de cel mult 20 cm, provenind de la speciile A. millefolium L. , A. collina Beker, A. pannonica Scheele A. critmifolia W.etK. şi A. stricta Sch., ce se recolteaza de multe ori impreuna; se recunosc usor dupa frunzele penat sectate, glabre sau paroase, cu lacinii netede, uniform distribuite, cele terminale ingust sau liniar lanceolate. Antodiile numeroase, alungit ovoide, cu foliole involucrale verzi galbui sunt uneori ingust si bruniu marginate. Florile marginale sunt albe, uneori rozee, cu ligule obovate. Mirosul slab aromat, gustul amar, usor sarat, astringent. Se recolteaza si numai inflorescentele – Flores Millefolii.

Ecologie si raspandire : Planta cu amplitudine ecologica foarte larga, fiind raspandita atat in locuri insorite cat si umbrite din zona de ses pana in cea montana, in intreaga tara, prin fanete, poieni, margini de paduri, drumuri si cai ferate, cu predilectie pe soluri nisipoase usoare. Se recomanda sa se valorifice planta din zonele mai joase si mai sudice, unde sintetizeaza o cantitate mai mare de uleiuri eterice. Zonare pentru cultura: zone favorabile sunt Campia Baraganului, Campia Dobrogei, Campia Burnazului, Campia Olteniei (judetele Dolj si Olt), Campia Timisului.

Tehnologia de cultura : Fiind o planta perena si cu continut bogat in ulei esential, se recomanda ca terenul pe care urmeaza sa se cultive Coada soricelului sa fie 2-3 ani cultivat cu plante prasitoare, dupa care terenul se va mentine curat de buruieni in tot timpul anului. Nu se recomanda sa revina pe acelasi loc decat dupa 4-5 ani, deoarece se inmultesc mult bolile si daunatorii care diminueaza mult productia.

Atat productia de flori cat si aceea de parti de planta inflorita este simtitor imbunatatita datorita ingrasamintelor naturale sau chimice, in special cele fosfatice si azotoase. Cantitatile necesare se administreaza in functie de fertilitatea naturala a solului, planta premergatoare si nivelul agrotehnic. Ingrasamintele naturale nu se recomanda a fi incorporate direct, ci la planta premergatoare. Cantitatea necesara este 10-15 t/ha. Ingrasamintele cu fosfor la infiintarea culturii sunt in general la nivelul a 50-60 kg /ha s.a., iar cele cu azot de 70-80 kg /ha s.a. Ingrasamintele fosfatice se incorporeaza odata cu executarea araturii, iar cele azotoase in doua epoci si anume: jumatate la pregatirea patului germinativ si jumatate la 35-40 zile de la rasarire. In anul III şi IV de cultura, printre randuri, toamna, se incorporeaza 15-20 kg/ha s.a. ingrasaminte fosfatice si anual primavara la prima prasila cate 10-15 kg/ha s.a. ingrasaminte azotoase.

Pentru reusita deplina a culturii, terenul trebuie pregatit gradinareste; astfel, dupa recoltarea plantei premergatoare se executa o aratura de 25-30 cm. Concomitent cu aratura se executa discuirea si graparea energica a solului in asa fel incat acesta sa fie bine maruntit. Ultima lucrare inainte de semanat este tavalugitul care se executa in functie de umiditatea din sol.

Cel mai potrivit mod de inmultire este semanatul direct in camp, in pragul iernii. Distanta optima de semanat este de 50 cm intre randuri, iar pe rand 12-15 cm, astfel ca la m2 vor fi in medie 12-16 fire. Adancimea de semanat nu trebuie sa depaseasca 0,5 cm datorita dimensiunilor mici ale semintelor (la 1 g intra 7408 seminte, iar greutatea medie a 1000 seminte este de 0,135 g). Semanatul se exectuta cu semanatoarea Saxonia, SU-29, SUP-21 pentru seminte mici.

Cantitatea de samanta la hectar este de 3 kg cu o puritate de 90%, germinatia 70% si umiditatea maxima 13%. Reglarea semanatorii trebuie facuta corect pentru a asigura uniformitatea, adancimea de semanat si densitatea. Semintele germineaza in sol in 45 – 60 zile, iar primele 2 frunze adevarate apar la 7-9 zile de la germinare. Ca lucrari de intretinere se executa doua prasile manuale si tot atatea mecanice, in functie de starea de imburuienare a terenului. Raritul se executa cand plantele au 5-8 cm inaltime si se lasa o distanta de 12-15 cm intre plante pe rand.

Cultura poate fi mentinuta timp de 4-5 ani, rarindu-se dupa necesitate la 10-15 cm pentru a preveni alungirea exagerata a tulpinilor, cat si pentru a evita in felul acesta culcarea tulpinilor sub actiunea unor ploi torentiale sau a vanturilor puternice. Numarul optim de plante la m2 fiind de 12-16, iernarea plantelor se va face dupa o cosire la inaltimea de 10-15 cm. Evaluarea productiei de inflorescente se face la florile de nalba, iar cea a partilor aeriene inflorite este similara celei de maghiran.

Recoltarea inflorescentelor se incepe in momentul in care majoritatea florilor sunt complet deschise, de preferinta spre sfarsitul infloririi in zile senine, dupa orele 10 (intre orele 12-14 continutul in azulen este maxim). Florile se taie de la locul unde incepe sa se ramifice inflorescentele. La acelasi moment optim de recoltare se executa si taierea plantei in lungime de max. 20 cm masurata de la varf in jos, aceasta cand se cere in mod special Herba Miilefolii.

Plantele vor inflori din nou si permit o noua recoltare de inflorescente sau de planta intreaga in luna septembrie. La prima recolta se poate obtine o productie medie de 600-700 kg /ha inflorescente uscate sau de 1000-1500 kg/ha plante cu inflorescente, iar la a doua recolta se obtin 300-350 kg /ha inflorescente sau 500-700 kg /ha planta cu inflorescente.

Recoltarea produsului din flora spontana : Se face cu secera sau cosorul, incepand din mai pana in septembrie, in aceleasi conditii ca la cultura.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Uscarea se face pe cale naturala la umbra, cand practic nu scade continutul in proazulena, in strat subtire si conditii de ventilare; la temperatura camerei de 18-20°C, uscarea dureaza 36-56 ore. Uscarea pe cale artificiala se executa la temperatura de 33-35°. Randamentul la uscare este de 3,5-4/1. Dupa deshidratare produsul (atat inflorescentele cat si iarba) se pastreaza bine la loc uscat si ferit de lumina in vrac sau ambalat in saci textili I şi II.

Conditiile tehnice de receptie prevad pentru produsul Flores Millefolii inflorescente cu flori alb crem si bractee verzi de la punctul de unire cu tulpina. Se admit max. 5% flori brunificate, corpuri straine organice 0,5% si minerale 0,5%, iar umiditatea maxima 13%. Pentru produsul Herba Millefolii se receptioneaza tulpinile cu inflorescente (in momentul infloririi), in lungime de cel mult 20 cm de la varf. Se admit max. 2% plante cu flori brunificate si fructificatii, corpuri straine organice 0,5% si minerale 1%, iar umiditatea maxima 13%.

Compozitie chimica : Partile aeriene recoltate la inflorire si uscate ale plantei contin 0,10-0,40% ulei volatil, iar inflorescentele pana la 0,50%. Din unele zone ale tarii s-au recoltat probe de inflorescente care uscate in conditii naturale, la aer, au avut un continut de pana la 0,80% ulei volatil bogat in camazulen. Randamentul in productia curenta este de cea 0,20% ulei volatil obtinut din materia prima uscata corespunzator.

Uleiul volatil contine 8-10% compusi triterpenici monociclici, precum si triterpene biciclice, ca: d-α-pinen, 1-borneol, triona, cariofilen, alte sesquiterpene si alcooli sescviterpenici, acid salicilic, formic, acetic, izovalerianic si camazulen. Continutul in camazulen variaza intre 0,01 si 0,10% in inflorescente, iar in uleiul volatil intre 20 si 30%. Prin selectie s-au obtinut in tara noastra inflorescente continand 0,52% ulei volatil cu 81% camazulen, iar in partile aeriene 0,23-0,25 % ulei volatil (respectiv 20,8-30,7% camazulen). Continutul in camazulen difera in functie de specie, momentul infloririi, caracterul individual, modul de uscare, depozitare etc.

Pe langa ulei volatii, partile aeriene ale plantei contin o substanta amara de natura glicoalcaloide (dupa unii glicozid cianogenetic) achileina, tanin (cca. 3%), acid aconitic, asparagina, colina, acid ascorbic (cca. 0,30%) in frunzele uscate, ulei gras (cca. 2%) format din acizii linoleic, oleic, miristic, palmitic si gliceride ale acestor acizi, alcool cerilic liber si sub forma de acetat, rezine (cca. 0,6%) un glicozid benzaldegidcianhidrina, saruri de magneziu etc.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Cercetarile stiintifice din ultimele trei decenii au demonstrat ca achileina reduce timpul de coagulare a sangelui, mareste pana la 4 ori cantitatea de bila secretata si reduce tensiunea arteriala probabil datorita continutului in colina.

Datorita componentelor din uleiul volatil si in special camazulenului are proprietati antiinflamatorii, usor antiseptice si protectoare impotriva radiatiilor, epitelizante.

Extractele eterice de frunze si flori au actiune antibiotica in timp ce extractele apoase sunt inactive. Partile aeriene ale plantei, in special inflorescentele recoltate in plina epoca de inflorire, pot inlocui musetelul ca sursa de azulen. In medicina populara are cele mai variate intrebuintari: tonic-stomahic amar, antihemoragic in special in metroragii si hemoroizi, antispastic, cicatrizant, antiinflamator etc.

In fitoterapia moderna aceasta specie se utilizeaza in special ca tonic-amar in anorexii, in special la convalescenti, deoarece prin gustul amar imprimat de achileina creste pe cale reflex-conditionata apetitul. Tot datorita acestei substante care reduce timpul de coagulare a sangelui se obtin rezultate bune in afectiuni hemoroidale diminuand totodata congestia, usuca secretia si are proprietati dezinfectante si calmante. In menoragii si alte hemoragii durata de actiune hemostatica este de 1-2 ore.

Intra in compozitia ceaiurilor: antiastmatic, anticolitic, contra colicilor nr. 2, gastric si gastric nr. 2, hepatic nr. 2, diuretic nr. 3 si laxativ antihemoroidal.

author: IT LSE