Loading...
Blog
  • Main page
27
06
2014

Coada racului(Potentilla anserina)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erboasa perena, cu numeroase tulpini culcate, inradacinate la noduri ; partea subterana : rizom gros, cilindric, cu radacini adventive filamentoase ; tulpini ae­riene : foarte lungi, repente, inradacinate la noduri ; frunze : alungite pana la 20 cm, divizate in 13-21 foliole alungit ovate, adanc serate, pe fata inferioara argintiu paroase, dispuse in rozeta si avand la baza stipele mari multifidate ; flori : solitare, lung pedunculate, de 18-20 mm diametru, cu 5 petale aurii aproape duble decat sepalele ; fructe : poliachene pe care raman stilurile persistente.

Materia prima : Herba Anserinae – partile aeriene ale plan­tei recoltate in timpul infloririi. Materia prima este formata din tulpi­nile laterale subtiri, din frunzele bazale scurt petiolate, intrerupt penatifide, alungit obovate, din frunzele tulpinale cu stipele mari, cu auricule ovate, multifidate, cu foliole dintate, verzi pe partea superioara si argintii pe cea inferioara si din florile solitare galbene aurii. Materia prima uscata este verde alburie, fara miros, cu gust astringent.

Ecologie si raspandire : Planta de lumina, raspandita mult in locuri nisipoase si pietroase in lungul raurilor, ramanand insa caracteristica pentru sate, pe langa garduri si prin santuri, unde creste in masa, excluzand aproape alte specii din zona ei de raspandire. Altitudinal se ridica din zona de campie pana la 1 300-1 500 m, dar in cantităti mai mari in special in zona de deal, in Transilvania (judetele Alba, Arad, Bihor, Brasov, Covasna, Harghita, Maramures), Muntenia (Arges, Pra­hova), Moldova (Neamt, Suceava).

Recoltare : Se face in tot timpul infloririi, fie prin rupere cu mana, fie cu secera, fie chiar cu coasa, dat fiind faptul ca planta creste in masa. Nu se va recolta din sate.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Daca planta s-a recoltat prin cosire, este necesara o foarte atenta alegere a plantelor straine ca si a tulpinilor aeriene taratoare care nu sunt admise in produs. Uscarea se face la umbra, in strat subtire, iar pe cale artificiala la 50-60°. Randamentul la uscare 4-5/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca impuritati max. 1% plante brunificate sau decolorate si max. 1% tulpini taratoare, corpuri straine minerale si organice – max. 1% pentru fiecare, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Partile aeriene contin 7-11% tanin, iar cele subterane pana la 20% tanin. In materia prima se mai gasesc substante amare, mucilagii, ulei volatil, flavonoizi, saruri minerale etc.

Actiune farmacodinamica intrebuintari terapeutice : Sub forma de pulbere, infuzie sau extract hidroalcoolic aceasta specie datorita taninului pe care il contine actioneaza ca astringent scazand secretiile mucoaselor, permeabilitatea capilarelor si a membranelor celulare. Datorita flavonoizilor are proprietati usor spasmolitice asupra muscula­turii netede a intestinelor si uterului. Actioneaza la fel si asupra spas­melor pilorice ale stomacului. Intra in compozitia ceaiului antidiareic.

Confuzii : Specia Potentilla anserina se poate confunda cu alta specie din genul Potentilla care are tulpini taratoare si flori galbene so­litare si anume P. reptans (cinci de­gete), dar la care frunza, asa cum o arata si numele popular, are cinci foliole dispuse palmat (uneori 3).

author: IT LSE