Loading...
Blog
  • Main page
26
06
2014

Mustar negru(Brassica nigra Koch)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierboasa anuala, erecta, ramuroasa, inalta de 1-1,50 (2) m ; radacina – pivotanta ; tul­pina : cilindrica, groasa, cu peri abundenti, setosi la partea inferioara, glabra la partea superioara, ramificata ; frunze : diferite ca forma dupa nivelul la care se afla : cele inferioare penat-compuse, lungi pana la 20 cm, cele mijlocii si superioare penat-lobate, ultimele fiind aproape intregi ; la toate lobul terminal este mult mai mare si petiolul lung ; flori : in raceme dense, care se alungesc pe masura infloririi, pe tip 4, petale galbene ; fruct : silicva alipita de axa, lunga de 1-2 cm si lata de 1,5-2 mm, tetramuchiata ; ingustata la ambele capete, fara rostru ; se­minte mici (cca. 1,2 mm) brun rosiatice pana la negru, cu suprafata reticulata.

Materia prima : Semen Sinapis nigrae sau Sinapis nigrae semen (F.R.IX) este formata din semintele plantei de forma globuloasa, cu diametrul de cca. 1,2 mm, de culoare bruna rosiatica pana la negru la exterior, cu suprafata fina si egala. Interiorul semintelor este galben verzui. Semintele uscate nu au miros, dar prin zdrobire si umectare cu putina apa capata miros caracteristic, intepator de esenta de mustar. Gustul la inceput amarui apoi intepator, iute, caracteristic rosieatice pana la negru, cu suprafată reticulata.

Ecologie si zonare in cultura : Se intalneste si in flora spontana ca buruiana de culturi, pe marginea drumurilor sau prin zavoaie, dar recol­tarea nu este economica, fiind utilizat numai produsul obtinut din cul­tura. Cerintele ecologice sunt asemanatoare cu cele ale mustarului alb, fata de care are totusi unele pretentii mai ridicate : mai sensibil la seceta ; pretentii mai mari fata de sol si caldura, fiind totodata mai sensibil la frig ; se scutura mai usor la maturitate ; este invadat mai lesne de buruieni ; solicita soluri mai usoare , fiind potrivit pentru a fi cultivat in silvostepa si nu se dezvolta pe solurile argiloase si acide. Are aceeasi zonare ca si mustarul alb.

Tehnologia de cultura : Este asemanatoare cu aceea a mustarului alb. Semintele sunt mai mici decat cele ale mustarului alb, diametrul lor fiind cuprins intre 1-1,5 mm, greutatea a 1 000 boabe de circa 2,3 g cea hectolitrica de 63-75 kg. Samanta destinata pentru semanat trebuie sa aiba puritate 94-98% si germinatia 80-95%. Ca si la mustarul alb, energia germinativa este de 3 zile si facultatea germinativa de 6 zile. Mustarul negru este ceva mai productiv decat mustarul alb, la hectar obtinandu-se 1 500-2 000 kg.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii se face in mod ase­manator ca la mustarul alb.

Conditiile tehnice de receptie prevad la impuritati – max. 3% alte parti din plante si seminte zdrobite si max. 3% seminte din alte specii de mustar salbatice, corpuri straine minerale si organice – max. 1% la fiecare, umiditate – max. 12%.

Compozitie chimica : Semintele de mustar negru contin in tegument mucilagii, pana la 20% ; ele sunt bogate in lipide formate din gliceridele acizilor oleic, linoleic si erucic ; contin cca. 30% proteine, saruri minerale, colina, sinapina (ester al colinei) care imprima materiei prime gustul amarui. Principiul activ din mustarul negru, caracteristic si pentru alte crucifere, este un heterozid azotat si sulfurat : sinigrozidul, care in prezenta mirozinazei, in mediu apos, se transforma in glucoza, sulfat acid de potasiu si un ulei volatil : izotiocianatul de alil.

Actiune farmacodinamica  utilizari terapeutice : Izotiocianatul de alil sau „esenta de mustar” are proprietati iritante, lacrimogene. Are proprietati antibiotice si bactericide in dilutii foarte mari. Faina de mustar, datorita mucilagiilor pe care le contine diminueaza proprietatile iritante ale principiului activ si este un bun revulsiv aplicat local sub forma de cataplasme insa intr-un timp limitat. Prelungirea timpului de aplicare poate duce la ulceratii ale pielii.

Confuzii: Mustarul negru are urmatoarele caractere de deosebire fata de cel alb, prin care se poate face diferentierea inainte de maturarea semintelor : – talia aproape dubla (1-1,5 m fata de 0,5-1 m) ; – frun­zele bazale sunt penat compuse (la cel alb toate sunt penat lobate) ; – silicvele sunt cilindrice, ingustate la ambele capete, fara rostru si mai mici de 1-2 cm, fata de 2-4 an la cel alb, la care au rostru si sunt si puternic gatuite ; – pozitia silicvelor este alipita (la cel alb perpendi­culare). Pentru a se face diferentierea de semintele de rapita {Brassica rapa L.) caracterul esential este aspectul tegumentului, care la mustarul negru are reticulatii caracteristice, regulate.

Observatii : Mai putin raspandit in cultura la noi este Brassica juncea (L.) Czern. et Coss. (Mustarul vanat), mult cultivat în U.R.S.S., foarte rezistent la seceta, cu seminte marunte, negre vinete, bogate in substante grase si ulei eteric.

author: IT LSE