Loading...
Blog
  • Main page
26
06
2014

Mac rosu de camp(Papaver rhoeas)

By IT LSE 0

Descriere : Specie anuala, erecta, inata de 20-90 cm, cu tulpini numeroase ; rada­cina : pivotanta, albicioasa ; tulpina : ade­sea ramificata, cu peri desi, erecti, aspri ; frunzele : foarte paroase, cele bazale neregulat penat sectate, petiolate, cu numerosi dinti pe margine ; cele tulpinale sesile, mai reduse, lobate sau dintate ; flori : solitare, pe un peduncul lung si paros, formate din 2 sepale mari, cu dia­metrul pana la  10  cm, verzi,  paroase, caduce, 4 petale rosii intens cu sau fara pata la baza, iar in centrul florii numeroase stamine inconjurand ovarul ; fruct : capsula pana Ia 2 cm terminata cu un disc stelat ; in interior numeroase seminte reniforme, brun inchise.

Materia prima : Flores Rhoeados – petale de culoare rosu violet, cu sau fara pete negre la baza. Miros specific, gust amarui, mucilaginos.

Ecologie si raspandire : Planta tipica ca buruiana de semanaturi, mai ales la cereale, putand fi intalnita si in miristi, marginea drumurilor si a cailor ferate. Creste numai in lumina directa, suportand tempera­turi ridicate. Fată de sol nu are pretentii deosebite fata de textura, crescand si pe soluri argiloase sau nisipoase, cere insa sa fie bogate si cu mult calciu.

Altitudinal se intalneste in zona de campie si deal, putandu-se recolta in toate judetele din aceste zone. Datorita erbicidarii culturilor, aria macului de camp se restrange si bazinele sunt fluctuante. Experimental au fost facute si culturi.

Recoltare : Se face in perioada de inflorire, la inceputul desfacerii florii, dupa ce se ridica roua, prin desprinderea usoara a petalelor de pe receptacul, presarea lor ducand la brunificare. Tot pentru a evita presarea sau aglomerarea petalelor se vor pune in cutii de carton sau cosulete captusite cu hartie.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii  inainte de uscare se desfac petalele lipite in momentul transportului. Se pun in strat sub­tire pe rame, chiar si la soare, dar nu in lumina directa, deoarece se decoloreaza, sau in incaperi bine aerate.

Conditiile tehnice de receptie admit un continut de impuritati de max. 5% (petale decolorate, brunificate sau aglomerate), corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 0,25%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Un antocianozid a carui genina este cianidolul si care coloreaza petalele in rosu, readina-alcaloid cu structura similara hidrastinei, reagenina care ia nastere prin pierderea unei molecule de alcool metilic, alti alcaloizi cu structura inca neelucidata, mucilagii, mecocianina si mecopelargonidina.

Actiune farmacodinamica  utilizari terapeutice : Datorita alcaloi­zilor pe care ii contin petalele, are proprietati usor sedative. Se utili­zeaza in compozitia ceaiurilor pectorale. Petalele se folosesc si ca baza de coloranti vegetali.

Confuzii:  Se poate confunda cu alta specie spontana de mac – P. dubium. Caractere de deosebire : – pedunculii florali cu peri alipiti (la specia medicinala sunt perpendiculari) ; – petale mai mici de 1-3 cm (la cel medicinal 4-6 cm) ; capsula mult alungita.

author: IT LSE