Loading...
Blog
  • Main page
26
06
2014

Frasinul(Fraxinus excelsior)

By IT LSE 0

Descriere : Arbore inalt pana la 35 m si diametrul pana la 1 m; tulpina: dreapta, cu ramuri putine, indreptate in sus; scoarta: cea tanara cenusie verzuie, apoi numai la baza se transforma in ritidom negricios, cu crapaturi ondulate si marunte; muguri: brun inchisi pana la negru mat, opusi, mici si globulosi; frunze: opuse, imparipenat com­puse, lungi de 30-40 cm, cu 7-15 (mai des 11) foliole sesile ovat lanceolate, acuminate; flori: grupate in panicule pendule, apar inaintea frunzelor si sunt nude (lipsite de caliciu si corola), hermafrodite sau unisexuate, mici, negre violacee; fructe: samare cenusii galbui, liniar lanceolate, lungi de 2-4 cm si late de 4 – 7 mm, cu samanta turtita, varf trunchiat .

Materia prima : Folium Fraxini – formata din foliolele tinere desprinse de pe petiolul principal, lungi de 6-12 cm si late de 2-3 cm, ovat lanceolate cu marginea serata, de culoare verde caracteristic. Fara miros specific, cu gust dulceag amarui, astringent.

Ecologie si raspandire : Specie cu larga amplitudine ecologica, dezvoltandu-se insa mai bine in climat mai calduros, nesuportand gerurile puternice. Vegeteaza viguros in conditii de umiditate mai ridicata, pe soluri fertile, profunde, afanate si reavan-umede, bogate in calciu.

Se dezvolta bine si pe soluri aluvionare crude, brun roscate podzolite. Este rezistenta chiar la inundatii de mai lunga durata, dar atacata adesea de insecta Lytta vesicatoria (cantarida). La maturitate este specie de lumina.

Specie de amestec in padurile de foioase mai ales in zona de campie si deal (rar arborete pure). Este de asemenea mult cultivat de-a lungul sose­lelor si pe strazi, fiind rezistent la noxe (fum, gaze, praf).

Recoltare : Se face in lunile mai-iulie prin strujirea foliolelor de pe petiolul principal.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se indeparteaza resturile de petioli principali, produsul se pune la uscat la umbra, in strat subtire, in poduri sau soproane bine aerate. Pentru uscarea artificiala uscatoarele se regleaza la 40-50°. Randament la uscare 3-4/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa contina ca impu­ritati – max. 3% resturi din petiolul principal si max. 2% frunze decolo­rate sau brunificate, corpuri straine organice si minerale – max. 0,5% pen­tru fiecare, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Frunzele contin manitol, inozitol, cvercitrina, acid malic, tanin, acid ursolic, gume, ulei volatil continand terpene, derivati cumarinici, o chinona asemanatoare cu vitamina K2 prin catena laterala formata din 9 grupari izoprenice; scoarta arborelui contine derivati oxicumarinici: fraxina, fraxinol, fraxidina etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita manitelor si flavonoidelor (cvercitrina) are actiune diuretica, diaforetica si laxativa.

Date mai vechi, din prima jumatate a secolului nostru, indica utili­zarea acestei specii cu rezultate bune ca remediu in reumatismul articular acut si ca adjuvant in reumatism si guta. Frunzele intra in compozitia ceaiului antireumatic si in pulberea laxativ-purgativa.

Scoarta a fost utilizata in trecut sub forma de decoct pentru efectele sale considerate ca tonic, febrifug sau antihelmintic.

Din specia Fraxinus ornus L. (Mojdrean), prin incizii in scoarta, se obtine produsul „Manna” – mult utilizata in trecut in practica farmaceu­tica sub denumirea de „Manna Canellata”, „Manna in lacrimis, in granis, in fragmentis” etc.

Tags for this post

author: IT LSE