Loading...
Blog
  • Main page
26
06
2014

Frag de padure(Fragaria vesca)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erboasa, perena, inalta de 5-20 (30) cm, cu rozeta de frunze la baza si stoloni ; partea subterana : rizom cilindric, gros de 0,4-0,6 cm, orizontal sau oblic, acoperit cu resturi de frunze uscate ; tulpina aeriana : erecta, poarta numai inflorescenta ; exista de asemenea stoloni taratori care inradacineaza la noduri ; frunze : pornesc direct din rizom, formand o rozeta bazala ; sunt trifoliate, lung pedunculate (pana la 4-8 cm), cu foliole ovate, cu marginea dintata ; la baza au stipele lanceolate brun-roscate ; flori : pe tipul 5, in cime, cu pediceli parosi ; in afara caliciului prezinta inca un rand de elemente care alcatuiesc calicului; diametru cca. 2 cm, petale albe, stamine numeroase ; fructe : din receptaculul carnos in care sunt infipte mici achene, iar caliciul este persistent.

Materia prima : Folium Fragariae formata din foliole din­tate pe margini, scurt petiolate, de culoare verde caracteristic pe partea superioara si verde mai deschis pe cea inferioara, acoperite cu peri matasosi. Fara miros, gust astringent.

Ecologie si raspandire : Planta foarte comuna, dar diseminata prin poieni, pajisti, fanete, paduri, pe soluri usoare, nisipoase sau chiar pe locuri pietroase. Fata de umiditate si de lumina are o adaptabilitate deosebit de mare, dar portul plantei este foarte diferit in functie de aceasta. Raspandita in toate zonele de deal si munte din intreaga tara (cu exceptia Dobrogei).

Recoltare : Perioada optima este indelungata, din iunie pana la in­ceputul lui octombrie. Se rup frunzele fara petiolul principal.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se rup petiolii ramasi si se indeparteaza resturile de stoloni, se face uscarea la umbra, in strat subtire, intorcandu-se cu multa atentie din cand in cand, sau artificial la 40-50°. Randamentul la uscare 4-5/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa nu contina resturi de stoloni, fiind admise ca impuritati – max. 3% frunze deco­lorate sau brunificate si max. 5%, resturi din petiol, corpuri straine organice – max. 1% si minerale – max. 0,5%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Frunzele contin 12-15% tanin elagic insotit de un alcool triterpenic-fragarolul ; cvercetina, cvercitrina si citrol, sa­ruri minerale, urme de ulei volatil, zaharuri si vitamina C.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita taninului frunzele au proprietati astringente, antidiareice. In mod empiric sunt utilizate in ichter, ca dietetice – depurative, ca antiastmatic etc. Intra in compozitia ceaiului aromat, fiind un bun succedaneu al ceaiului chinezesc.

Observatii : In produs se admit si frunze de Fragaria viridis (care are sepalele aderente la fruct fata de F. vesca la care acestea sunt re­flecte) si F. moschata – capsuni (din flora spontana) la care fructele sunt mai mari iar perii de pe pedunculii florali sunt erecti la F. vesca fiind alipiti. Cand se admite in mod special se pot recolta si frunze de capsun din cultura.

author: IT LSE