Loading...
Blog
  • Main page
24
06
2014

Iedera(Hedera helix)

By IT LSE 0

Descriere : Liana agatatoare, lunga pana la 20 m, cu frunze persistente ; cand este lipsita de suport devine taratoare ; tulpina : formeaza pe internodii radacini adventive cu serii de peri sugatori cu rol de fixare ; frunzele : diferentiate : cele de pe ramurile florifere intregi ovat rombice, verde deschis ; cele de pe ramurile sterile alterne palmat lobate, cu 3-5 lobi ; flori : grupate in umbele simple, sunt galbene verzui, pe tipul 5, cu corola carnoasa, cu diametru de 4-7 mm : fructe : bace globuloase de 6-8 mm, la maturitate negre violacee.

Materia prima : Folium Hederae helicis – frunzele de pe ramurile sterile 3-5 lobate, lung petiolate, glabre, pieloase, lucioase, de culoare verde inchis pe fata, cu nervatiunea palmata. Fara miros carac­teristic, gust slab astringent, amarui. Uneori se recolteaza in scop terapeu­tic si lemnul de la tulpinile batrane.

Ecologie si raspandire : Specie exigenta fata de caldura, putand degera partial la geruri puternice. Fata de sol este puternic calcifilata. Vegeteaza numai la umbra si umiditate crescuta, prin paduri umbroase, pe stanci umede, exclusiv pe soluri calcaroase, mai ales in zona de campie si deal, putand urca pana la 1 500-1 800 m. Raspandita in toate judetele tarii.

Recoltare : Se poate recolta intregul an. Se strujesc cu tot cu petiol numai frunzele lobate de pe ramurile sterile. De asemenea, se pot recolta alaturi de frunze si lastarii verzi terminali care reprezinta cresterile anului respectiv.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se indepar­teaza frunzele intregi de pe lastarii floriferi, frunzele uscate ale altor specii si lastarii lignificati, produsul se pune la uscat la umbra, in strat subtire, in poduri sau soproane bine aerisite. Pe cale artificiala uscarea se face la 45-50°.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format numai din frunze lobate si lastari verzi, nelemnificati, neadmitandu-se frunzele intregi de pe lastarii floriferi ; ca impuritati se admit max. 5% lastari lemnificati si max. 1% frunze nelobate de pe lastari flori­feri, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Saponozide : hederine, hederacozida A care prin hidroliza da glucoza, arabinoza si hederagenina, o triterpena pentaciclica ; compusi polifenolici : rutozid, rutinozid; acid clorogenic si cafeic, scopolina, zaharuri, saruri minerale, β-caroten, α-tocoferoli si substante estrogene. Lemnul contine gumirezine, falcarinona, o cetona poliacetilenica etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Produsele far­maceutice pe baza de frunze de iedera diminueaza spasmele bronsiale, au actiune antinevralgica, dand rezultate bune in mialgiile parestezice, sciatice, sacroiliace, reumatice etc. Extern sub forma de comprese are actiune topica in ulceratii si analgezic in nevrite, celulite si in celulalgii. Aceasta actiune nu este numai antinevralgica, ci si curativa.

Sub forma de extract fluid sau tinctura da rezultate bune in bron­site catarale cronice. Produsele farmaceutice obtinute din lemn au de asemenea proprie­tati antispastice analgetice. Tinctura este utilizata  in tusea  spastica.

De mentionat este faptul ca fructele de iedera au actiune emeto catarctica, putand duce la intoxicatii in special la copii.

Tags for this post

author: IT LSE