Loading...
Blog
  • Main page
23
06
2014

Lacramioara(Convallaria majalis)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee perena, in primul an cu o singura frunza, in al II-lea an cu doua-trei frunze, din anul al III-lea si cu tulpina florifera, plante inalte de 15-25 cm; partea subterana: rizom orizontal, cilindric, articulat si ramificat, lung de 5-15 cm, gros de 3-7 mm galben-brun cu cicatrice ale frunzelor din anii precedenti; tulpina aeriana: cilindrica, poarta numai flori, apare simultan sau dupa infrunzire; frunze: ovale, cu marginea intreaga, cu baza ingustata intr-un petiol lung, la baza lor se gasesc solzi membranosi; flori: grupate in racem simplu unilateral, cu 5-15 flori pedicelate, albe, nutante, de tipul 3, cu inve­lis dublu; fruct: baca sferica rosie, cu diametrul pana la 1 cm, in interior cu 3-6 seminte de asemenea sferice.

Materia prima : Folium Convallariae – frunze ovale, nedintate pe margini, lungi de 8-17 cm si late de 4-8 cm, de culoare verde carac­teristic dupa uscare, fara peri pe nervuri. Fara miros specific, cu gust amar.

Flores Convallariae – flori in forma de clopotei, uscate, formate din sase piese unite de culoare galbuie, dispuse pe o tulpina florifera de culoare verde-deschis. Fara miros specific, cu gust amar.

Ecologie si raspandire : Plante cu temperament de umbra, au cerinte ridicate fata de umiditate; cresc pe soluri brune sau brun-roscate de padure, cu continut ridicat de calciu, cu o buna fertilitate. Aceste conditii planta le gaseste in padurile de foioase, cu deosebire in stejarete, precum si in lunci, dar numai in locuri umbrite. Datorita aspectului ornamental se cultiva si in gradini.

Florile se recoltează in aceeasi perioada, cand jumatate din flori se mai gasesc inca nedesfacute, taindu-se pedunculul floral la cel mult 3 cm sub ultima floare.

Se intalneste indeosebi in Transilvania si Banat (Jud. Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Satu-Mare, Timis), Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt), Muntenia (Dambovita, Ialomita, Ilfov, Teleorman), Moldova (Bacau, Botosani, lasi, Neamt, Vaslui), Dobrogea (Tulcea).

Recoltare : Frunzele se culeg in lunile apriiie-mai, pana la coacerea fruc­telor, cel mai mare continut avandu-l inainte de deschiderea florilor. Ele se taie cu cutitul de la baza limbului (se evita recoltarea prin smulgere, care duce la distrugerea plantelor). Recoltarea se face numai pe timp uscat, dupa ce se ridica roua, caci umezeala face ca frunzele sa se alipeasca intre ele si produsul se degradeaza.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii: Frunzele se pot livra fie ca atare, in stare proaspata, fie in stare uscata. Uscarea trebuie sa se faca la interval foarte scurt dupa recoltare, exclusiv pe cale artificiala, la 60-100° (uscarea pe cale naturala facandu-se lent, duce la ingalbenirea produsului).

Florile se pot usca si pe cale naturala chiar la soare, pe vreme nefavo­rabila in camere bine aerate, iar la uscator la temperaturi mai scazute (35-40°).

Randamentul la uscare : Pentru frunze 5,5-6,5/1, iar pentru inflores­cente 6-8/1. Conditiile tehnice de receptie prevad pentru frunze proaspete impuritati maximum 5% (frunze decolorate, resturi de radacini), corpuri straine organice – max. 2% si minerale max. 1%, umiditatea normala a plan­telor proaspete.

Pentru frunze uscate de admit max. 3% impuritati (frunze decolorate sau brunificate), corpuri straine organice si minerale – max. 1% pentru fiecare, umiditate – max. 13%.

La flori continutul maxim de impuritati admis este de 5% flori brunifica­te si 2% resturi de plante, corpuri straine organice – max. 1% si minerale max. 0,5%, umiditate max. 13%.

Compozitia chimica : Heterozide cu actiune cardiotonica: convalatoxozidul, convalozidul, convalatoxolul, glucoconvalozidul etc; saponozide: convalarina, convalamarina, substante impure cu actiune hemolitica, acizi organici colina, substante minerale etc. Florile mai contin si mici cantitati de ulei volatil.

Actiune famacodinamica utilizari terapeutice : Datorita heterozidelor cardenolidice planta are actiune cardiotonica si diuretica, actiune potentata de prezenta saponozidelor. Efectele terapeutice sunt rapide, de scurta durata, neprezentand fenomene de acumulare. Se utilizeaza sub forma de tinctura sau extras apos, precis dozate pentru efectele cardiotonice si diuretice. Din convalotoxina pura se prepara solutii injectabile utilizate in insuficienta cardiaca.

Confuzii : Unele plante cu aceeasi ecologie si cu frunze foarte asemanatoare, ovale si cu nervatiune arcuata se pot confunda cu Convallaria majalis.

Allium ursinum L. (Leurda)( A) in afara de deosebiri morfologice (flori in umbele nu in racem, fruct capsula si nu baca), are un miros foarte penetrant de usturoi de unde si numele popular de „usturoita”. Frunzele acestei specii se ingalbenesc la uscare.

Polygonatum sp. (Pecetea lui Solomon) are frunzele dispuse alter­nativ pe tulpina (la Convallaria sunt radicale), florile dispuse cate 1-3 la sub­suoara frunzelor (la Convallaria in inflorescente terminale), iar fructele sunt bace violacee (la Convallaria rosii).

author: IT LSE