Loading...
Blog
  • Main page
23
06
2014

Ghintura(Gentiana lutea)

By IT LSE 0

Descriere : Plante erbacee, ce au un rizom in pamant din care pleaca numeroase radacini. Tulpina este dreapta, clindrica, neramificata, fistuloasa cu frunze opuse, mari ovale, cele bazilare petiolate. Gentiana asclepiadea are numai frunze tulpinale.

Florile dispuse la subtioara frunzelor sunt regulate, hermafrodite; la Gentiana lutea sunt de culoare galbena si lung pedunculate, la Gentiana punctata au corola culoarea galben deschis cu puncte rosii brune, iar la Gentiana asclepiadea sunt lung pedunculate si cu corola albastra-verzuie sub forma de clopot.

Ecologie si raspandire : De la zona de campie pana la zona subalpina, la marginea padurilor, tufarisuri.

Perioada de inflorire : G. Lutea – iunie-august; G. punctata – iulie-septembrie; G. asclepiadea – august-septembrie.

Partile utilizate ale plantei : Rizomii si radacinile, ce se vor recolta din luna august pana toamna tarziu.

Componentii principali : Gentiopicrina, gentioamarina, amaragentina, gentianina tanin, lipide, substante minerale.

Proprietati : Gastrice, tonic amare, crescand apetitul, febrifuge si antihelminice. Radacina de G. asclepiadea are si actiune coleretica-colagoga.

Indicatii : Anorexie (ca si supeptic amar), in convalescenta, dischinezie biliara, helmintiaza.

Mod de folosire :

  • decoct din o lingurita de planta maruntita la 1/2 l apa rece, ce se va fierbe 15 minute. Se va bea inaintea celor 3 mese principale.
  • macerat-tictura: 20 g radacina la 100 g alcool de 70 grade timp de 8 zile. Se vor lua 15 picaturi in apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor, marind pofta de mancare.
  • sirop preparat din 10 g radacina oparita la 150 ml apa, dupa 6 ore se strecoara si se stoarce, se adauga apoi lichidului 230 g zahar, se fierbe si se filtreaza.
Tags for this post

author: IT LSE