Loading...
Blog
  • Main page
16
06
2014

Linarita(Linaria vulgaris)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierboasa perena, erecta, neramificata, inalta de 30-70 cm; radacina: pivotanta, stramba, bruna, lignificata in partea dinspre colet; tulpina: cilindrica, uneori si cu lastari sterili; frunze: alterne, intregi, liniare, cu o singura nervatiune sub forma unui mic sac pe fata superioara; flori: dispuse in raceme terminale, alun­gite, asemanatoare cu cele de gura leului (Antirrhinium majus L.), au corola galbena, cu 2 buze (cea inferioara avand uneori o pata portocalie) si un pinten lung de cca. 1 cm si subtire ca un cornet drept sau usor curbat; lun­gimea totala a florii este de 2-3 cm; fructe: capsule globuloase sau ovoidale, lungi pana la 1 cm.

Materia prima : Herba Linariae – planta intreaga, fara radacina, cu tulpina la partea inferioara glabra, iar cea superioara fin glandulos paroasa. Frunze liniar lanceolate, lungi de 3 -4 cm si late de 1-8 mm, uninervate. Florile au caliciul 5-partit, lacinii ovat-triunghiulare, mai scurte decat tubul corolei. Corola este de cu­loare galbena cu labiul inferior de culoare putin mai inchisa, cel superior adanc 2-fidat, cu lobii palatini portocalii. Pintenul florii este drept sau putin recurbat de cca. 1 cm. Fara miros specific, gust fad.

Ecologie si raspandire : Planta tipic ruderala, intalnindu-se pe marginea drumurilor, dar mai ales a cailor ferate; suporta bine uscaciunea si temperaturile ridicate, ca si lumina directa. Ve­geteaza pe soluri usoare, nisipoase sau chiar prin pietrisul terasamentelor. Se intalneste in toata tara, din zona de campie pana in cea montana inferioara, cantitati mai mari putand fi recoltate pe marginea cailor ferate la Jamul Mare (jud. Timis), Rupea (jud. Brasov), Veresti (jud. Su­ceava), Filiasi (jud. Dolj).

Recoltare : Se recolteaza intreaga parte aeriana foliata, de preferat la inceputul infloririi, cand nu apar fructificatiile, din iunie pana la in­ceputul lui septembrie, prin taierea tulpinilor cu secera sau cutitul.

Pregatirea produsului in vederea uscarii : Dupa ce se indeparteaza plantele imbatranite, pline numai cu fructificatii, ca si frunzele brunificate de la baza, produsul se pune la uscat la umbra in strat subtire, in poduri acoperite cu tabla sau alte incaperi bine aerate, intorcandu-se cu grija la 1-2 zile, pentru a nu cadea frunzele. Pe cale artificiala se usuca la 35-40°. Randamentul la uscare:  3-4/1.

Conditiile tehnice de receptie admit ca im­puritati max. 3% fructificatii si max. 2% plante brunificate sau decolorate, corpuri straine organice – max. 0,5% si mine­rale-max. 1%, umiditate – max. 3%.

Compozitie chimica : Flavonoide si flavonolglicozide: linarina, pectolinarina, aurone etc, glucozilaucubozid (glucozilaucubina), alcaloizi: peganina sau viscina sau linarina, acizi organici: antiric, formic, malic, citric, tanic etc, zaharuri, pectine, saruri minerale etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Specifica plantelor continand flavonoide: diuretic, sudorific, depurativ.

In antichitate folosita in erizipel si in cancer, apoi mai tarziu in afec­tiuni ale ficatului, splinei, in hidropizie, pentru prepararea unui unguent antihemoroidal, in afectiunile cathartice ale intestinului gros, ca rezolutiv si emolient.

La noi se utilizeaza pe scara foarte redusa, in alte tari ca diuretic, sudo­rific si laxativ.

Confuzii : Prin aceleasi locuri creste si o specie mai robusta – Linaria genistifolia (L.) Mill. – care se deosebeste de specia medicinala prin: – tulpina la varf puternic ramificata (la L. vulgaris simpla); – frunzele lanceolate, mai late, de 5-20 mm, cu 3-5 nervuri slab pronuntate (la L. vul­garis este liniara, are doar 1-6 mm latime si o singura nervura).

Tags for this post

author: IT LSE