Loading...
Blog
  • Main page
16
05
2014

Murul(Rubus fruticosus)

By IT LSE 0

Sub sinonimia de R. fruticosus L. sunt in prezent mai multi taxoni intre care de interes medicinal la noi se recolteaza speciile : Rubus plicatus Whe et N., R. candicans Whe, R. sulcatus Vest. si R. tomen-tosus Borkh. Ca planta medicinala si ca sortiment comercial se pastreaza vechea denumire a speciei lineene R. fruticosus L.

Descriere : Arbusti vigurosi, cu ghimpi puternici in forma de gheara, arcuiti, inalti de 1-2 (3) m ; tulpina : cu lastari muchiati, cu ghimpi dispusi uniform pe muchii ; frunze: imparipenate, cu 5 foliole inegale, cele de la baza mai mici, cea ter­minala mult mai mare, acuminate, cu dinti neregulati pe margine, pe dos mai deschise, cu peri pe nervura principala si ramificatiile ei; pe­tiolul are ghimpi incovoiati; flori: in raceme, albe, pe tipul 5, cu petale mari (1,2-1,6 cm) ; fructe: polidrupe negre brumate la maturitate, bine dezvoltate.

Materia prima : Folium Rubi fruticosi formata din foliolele frunzelor, fara petiolul principal, dintate pe margini, de culoare verde-inchis pe partea superioara, putin mai deschis pe cea inferioara. Miros placut, gust astringent.

Ecologie si raspandire : Plante din regiunea deluroasa, de la mar­ginea padurilor, tufisuri, pe coastele dealurilor. Solicita in general lu­minozitate directa, umiditate moderata, soluri revene. Se poate recolta in intreaga regiune de deal a tarii.

Recoltare : Se recolteaza foliolele prin strujire, inainte si in timpul infloririi. Datorita ghimpilor de pe petiol mina va fi aparata cu o ma­nusa sau ciorap de lana sau panza tare, cusuta in mai multe.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Uscarea pe cale natu­rala se face la umbra, in poduri acoperite cu tabla sau soproane, pe rame sau pe dusumea curata, acoperita cu hartie, in strat subtire, intorcandu-se din cand in cand, cu grija, pentru a nu se faramita. Uscarea artificiala se face la 40-50°. Randamentul la uscare 3-5/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad un continut de impuritati de max. 2% foliole decolorate sau brunificate si max. 3% resturi din petiolul principal, corpuri straine organice si minerale – max. 0,5% pentru fiecare, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Frunzele contin tanin, flavonoide, acizi : malic, lactoizocitric, succinic, oxalic etc. ; vitamina C (cca 40 mg%),inozitol etc. Fructele contin acizi organici, pectine, grasimi, pentozane,antociani intre care crizantemina, acid folic, vitamina C, magneziu.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : actiune astringenta, antidiareica. Utilizat in special ca succedaneu al ceaiului chine­zesc. Extern sub forma de gargara in inflamatiile orofaringiene. Local in fisuri anale si hemoroizi.

Confuzii : Denumirea de „mur” este data si speciei Rubus caesius L. – murul de miriste, care creste in zona de camp, pe razoare, pe langa garduri, pe marginea apelor si ale carui frunze nu sunt solicitate. Deosebirile morfologice se refera la : – portul plantei – mai redus la cel de miriste, cu lastari slabi ; ghimpii sunt mult mai mici, dar foarte desi ; – frunzele au 3 foliole (fata de 5 la R. fruticosus) ; – fructele sunt incomplet dezvoltate, cu unele drupe mult mai mici (la R. fruticosus fructe bine si mai uniform dezvoltate).

Tags for this post

author: IT LSE