Loading...
Blog
  • Main page
16
05
2014

Mesteacanul(Betula verrucosa Ehrh.)

By IT LSE 0

Descriere : Arbore inalt pana la 30 m, cu frunzis rar, luminos; tulpina: cu ramuri groase, ascendente si numeroase ramurele subtiri, pendente, flexibile, pe lujerii anuali cu glande in forma de verucozitati; scoarta: alba si neteda, se exfoliaza specific in fasii circulare; mugurii: ovoid-conici, foarte alipiti de axa, brune cenusii, cu 2-4 solzi vascosi; frunzele: romboidale, cu margine dublu serata, varful acuminat, glabre, lungi de 4-7 cm, late de 2,5-4 cm,culoarea verde, mai deschisa pe fata inferioara; florile: unisexuate, grupate in amenti; cei masculi, cate 2-3 la varful lujerilor, se formeaza in vara precedenta; cei femeiesti apar primavara cu frunzele sub forma unui con alungit; fructele: samare cu doua aripioare de 2-3 ori cat samanta .

Materia prima : Frunzele tinere (Folium Betulae) sunt de forma romboidala, cu marginea dublu serata, glabre la fel ca si petiolul, in stare proaspata lipicioase, uscate putin aspre, de culoare verde mai deschis pe partea inferioara. Miros caracteristic, gust slab, amarui.

Ecologie si raspandire : Specie cu mare amplitudine ecologica, specifica pentru zona dealurilor, dar putand cobora la campie sau urca in zona montana pana la 1 500 m pe coaste insorite. Fiind nepretentios fata de clima si sol, dar iubitor de lumina, este specie pioniera a terenurilor despadurite si goale, invadanta in taieturi sau arsuri. Poate forma paduri pure sau amestecuri cu alte specii, spre limita dintre foioase si conifere. Arborete masive mai importante sunt in Maramures, Transilvania (judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Salaj), Moldova (judetele Bacau, Neamt, Suceava, Vrancea), Muntenia (judetele Arges, Buzau, Dambovita, Prahova), Oltenia (Gorj, Valcea).

Recoltare : Frunzele se recolteaza in stadiu tanar cand sunt lipicioase si au continutul cel mai bogat in principii active, din mai pana in iulie, prin strujirea ramurilor. In acest scop, se pot urmari pentru obtinerea unor cantitati mai mari parchetele in care se fac taieri. La arborii la care se practica strujirea partiala si raman netaiati, aceasta operatie nu dureaza, aparand in urma strujirii noii frunze. Foarte usor se fac recoltarea la exemplarele scunde, care apar invadant in taieturi, doboraturi sau arsuri de padure.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se inlatura resturile de ramurele, mugurii, frunzele brunificate, frunzele se pun la uscat la umbra, in strat subtire (in special se va urmari la cele tinere,lipicioase sa nu fie lipite intre ele), pe rogojini, rame sau hartii. La campanii mari, cand se depaseste capacitatea de uscare naturala, se pot usca artificial la max. 35°. Randamentul la uscare 2-3/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad : impuritati – frunze decolorate sau brunificate – max. 2%, alte parti din planta (muguri, resturi de ramurele) max. 1%; corpuri straine organice si minerale – max. cate 0,5%, iar umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Polifenoli : miricetina, leucadelfina, cantitati mici de acid cafeic, galic, protocatehic si nicotinic; flavonoide: hiperozid miricetina, β-digalactozid, fenoli glucozidici: betulozidul (in scoarta proaspata), ulei volatil in muguri si in scoarta proaspata (0,04-0,05%); tanin de natura catehica in scoarta 5-10%; o terpena pentaciclica betulina care insa nu se afla in frunzele tinere, acid oleanolic, P-sitosterine (in lemn), acid oxalic, vitamina C (0,3%) si saruri minerale.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Extractele fluide, uscate, hidroalcoolice au proprietati diuretice in special la cardiorenali, diminuand edemele, reducand albuminuria si calmand dispneea. Un fapt pozitiv pentru fitoterapeutica este ca produsele farmaceutice pe baza de mesteacan produc diureza fara a provoca nici o iritatie la nivelul parenchimului renal. Favorizeaza eliminarea acidului uric si a colesterolului. Actiune usoara coleretica. Actiune antibiotica asupra Bac. coli., Stafilococului auriu si alb Oxford si asupra Bac. anthracis.

Scoarta de mesteacan (Cortex Betulae) a fost utilizata in dermatite, stari febrile, guta, hidropizie ca diuretic si stimulent al poftei de mancare. Mugurii au actiune similara cu frunzele tinere.

Seva se utilizeaza in industria cosmetica in lotiuni capilare. Din speciile B. verrucosa si B. pubescens, prin distilare uscata, se obtine gudronul de mesteacan (Pix betulae), un lichid vascos de culoare bruna-neagra, cu miros caracteristic, cu d = 0,925-0,945, solubil in eter, cloroform si alcool absolut, utilizat in dermatologie. Frunzele de mesteacan intra in compozitia ceaiurilor medicinale antireumatic si diuretic.

author: IT LSE