Loading...
Blog
  • Main page
16
05
2014

Mataciune(Dracocephalum moldavica)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee anu­ala de cultura, rareori subspontana, erecta, inalta de 30-70 cm, bogat ramificata de la baza, raspandind un miros placut de lamaie; radacina: fasciculata, destul de superficiala (pana la 35 – 40cm) ; tulpina: evident tetramuchiata, uneori cu nuante rosietice, pa­roasa: ramificatiile bazale erecte, sunt aproape de lungimea tulpinii; frunze: opuse, alungit lanceolate, cu petiolul de 2 – 5 ori mai scurt decat limbul; florile: grupate in verticile la subsuoara frunzelor de la nodurile superioare, din ce in ce mai apropiate spre varf, dand aspectul unor spice alungite, flori­le au corola bilabiata, albastru-violacee (florile cu corola alba sunt indepartate in cursul selec­tiei, avand un continut mai re­dus in ulei); fructe: nuclee ovoide, brune, grupate cate 4, avand la baza caliciul persistent.

Materia prima : Herba Dracocephali – formata din tul­pini ramificate cu ramuri erecte, frunze alungit-lanceolate, adanc serat crenate pe margini, glabre sau foarte scurt dispers paroase, pe dos evident glandulos punctate, la baza retezate sau cuneat ingus­tate, lungi de 1,5 – 7 cm si late de 0,7 – 2 cm. Flori in verticile de cate 6-10, corola alba sau albastru-violacee. Materia prima este formata din partea aeriana foliata recoltata inainte de completa inflorire. Miros placut aromat de lamaie, gust aromatic slab amar.

Ecologie si raspandire : Specie care necesita pentru dezvoltare lumina puter­nica. Fata de caldura prezinta cerinte moderate in primele faze de vegetatie, dar ulterior – pentru sintetizarea uleiului eteric – necesita o temperatura medie ridicata, specifica Campiei Baraganului, Dobrogei, sudului Moldovei si Campiei de Vest.

Fata de umiditate are pretentii mai ridicate de la rasarire si pana la faza de ramificare; precipitatiile bogate in perioada dinaintea recoltarii sunt insa nedorite, ducand la scaderea continutului in ulei.

Prefera soluri insorite, cu textura usoara sau mijlocie, bogate in humus, suficient de umede dar permeabile, caci mataciunea este extrem de sensibila la excesul de apa.

Datorita cerintelor sale, specia a fost zonata in cultura in judetele Ilfov, Ialomita, Braila si Buzau (partea de sud-est).

Tehnologia de cultura : Mataciunea prefera ca plante premergatoare prasitoare ingrasate ce elibereaza timpuriu terenul si leguminoasele. Este contraindicat sa urmeze dupa plante oleo-eterice sau oleo grase, precum si dupa plante rapace cum ar fi sorgul. Poate reveni pe acelasi sol dupa o pauza de 4-5 ani. Solicita un teren pregatit gradinareste.

Imediat dupa recoltarea plantei premergatoare se recomanda executarea unei lucrari superficiale a solului, iar in toamna o aratura adanca la 28-30 cm care ramane in brazda cruda peste iarna. Odata cu aratura de toamna se incorporeaza in sol 30-40 kg/ha s.a. fosfor. Primavara, inainte de insamantare. se introduc 30-40 kg/ha s.a. azot. Pana la insamantare terenul se lucreaza cu combinatorul sau cu cultivatorul in agregat cu grapa. In functie de umidi­tatea din sol, in special cand aceasta este mai redusa si cand solul este prea afanat, se recomanda ca atat inainte, cat si dupa insamantare terenul sa se tavalugeasca.

Insamantarea se face in a doua jumatate a lunii aprilie cu SUP-21 la care se ataseaza cutii pentru seminte mici. Intervalul intre randuri va fi de 50 cm, iar adancimea de semanat 1-1,5 cm. Pentru un hectar sunt necesare 3 kg seminte cu puritatea de 97%, germinatia de 80%  si umiditatea maxima de 12%. Greutatea medie a 1000 seminte este de cca. 1,8 g, iar la un gram intra in medie 563 seminte. In prealabil, samanta se trateaza cu sublimat corosiv sau formalina 40% iar dupa tratament si uscare se amesteca cu 3-5 parti nisip fin si se omogenizeaza cat mai perfect.

Ca lucrari de intretinere se recomanda 3-4 prasile mecanice, 1-2 manuale si un plivit. Prima prasila mecanica se executa imediat ce se disting bine randurile. Cu ocazia primei prasile manuale si a plivitului, atunci cand plantele au 4-5 frunze, se executa si rarirea plantelor pe rand la distanta de 10-15 cm planta de planta.

Recoltarea partilor aeriene de Mataciune este in functie de destinatia productiei. Materia prima se va recolta la inceput de inflorire (5-10% din lan) cand este destinat productiei de ceaiuri, de „Bruch” sau de „Feinschnitt”. Cand materia prima este destinata extragerii de ulei, momentul optim de recol­tare este la inflorirea in proportie de peste 35%, deoarece concentratia maxima de ulei este cand plantele sunt inflorite 50%. Deoarece materia prima recoltata nu se poate distila intr-o zi, recoltarea se incepe mai devreme. Recoltarea se executa cu cositoarea mecanica astfel reglata pentru a taia plantele la 15-20 cm deasupra coletului. Nu se va recolta decat numai cat se poate prelucra in aceeasi zi, fie de catre uscator, fie de antrenoare.

In cazul produsului pentru deshidratare, recoltarea se va face dupa ce s-a ridicat roua, iar pentru extragerea de ulei volatil dimineata intre orele 7-10 si dupa amiaza intre orele 16-19.

Dupa recoltare se vor imprastia imediat 10-15 kg/ha s.a. azot printre randuri si se va prasi cultura mecanic si manual.

Recolta a doua de materie prima se va obtine dupa circa 45 zile de la prima recolta. Evaluarea productiei este similara celei a productiei de Maghiran. Un hectar de Mataciune produce 1500-2500 kg materie prima in stare deshidratata.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce plantele recoltate se vestejesc putin, se aduna cu furca sau grebla mecanica in gramezi si se trans­porta cat mai rapid spre locul de uscare, la umbra, sub soproane, in straturi subtiri, pe rame suprapuse (uscarea la soare duce la pierderi pana la 1/3 din continutul in ulei eteric).

Uscarea pe cale artificiala se face la 35-40° la inceput, apoi se scade treptat temperatura pana la 20-30°.

Randamentul la uscare este 4,5-5/1.

Conditiile tehnice prevad ca produsul sa fie format din tulpini cu ramifi­catii recoltate inainte de inflorirea deplina, neadmitandu-se tulpini brunificate. Procentul de impuritati va fi de max. 2% (frunze brunificate), corpuri straine organice si minerale -max. 1% pentru fiecare, umiditate – max. 13%.

Pentru produsul in stare proaspata conditiile de receptie sunt identice cu cele de la menta pentru ulei.

Compozitie chimica : Ulei volatil bogat in citral, acetat de geranil etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita componen­telor, uleiul volatil are proprietati antispastice si carminative, utilizandu-se la fel ca si Melissa officinaiis. Din citral se poate obtine pe cale industriala vitamina A. Pentru industria alimentara poate fi utilizat la obtinerea unor siropuri sau bauturi racoritoare. Are utilizare si in industria parfumurilor.

author: IT LSE