Loading...
Blog
  • Main page
15
05
2014

Papadia(Taraxacum officinale)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee perena, cu latex albicios, frunze in rozeta bazala si tulpina nefoliata, inalta de 5-70 cm (morfologia plantei este foarte variata, dupa locul de crestere); partea subterana: rizom vertical carnos, ramificat, lung de 1-2 cm, cu resturi ale frunzelor din anii trecuti; se continua cu o radacina pivotanta, lunga pana la 15 cm; tulpini aeriene: cilindrice, fara noduri, goale la interior, terminate cu o inflorescenta; frunze: cate 10-20 in rozete bazale, forma lanceolata, cu marginea inegal scobita, formandu-se lobi triunghiulari, ultimul lob mult mai mare, nervura mediana formand un jgheab la fata superioara; flori: ligulate, galbene, cate 100-200 intr-un antodiu terminal solitar, de 4-7 cm, care se deschide dimineata si se inchide seara; fructe: achene globuloase de 3-4 cm cu papus in forma de umbrela.

Materia prima : Folium Taraxaci – formata din frunze izolate sau din rozeta de frunze  caracteristice, oblong-lanceolate, sinuoase pe margini, uneori fidate sau sectate pana la rahis, de 20-40 cm lungime si 2-6 cm latime. Nu au peri pe nervura principala. Fara miros, cu gust amarui pronuntat.

Herba Taraxaci cum radicis – formata din rozeta de frunze impreuna cu bobocii florali si cu radacini recoltate inainte sau in timpul aparitiei bobocilor florali. Fara miros, cu gust amar pronuntat.

Radix Taraxaci – formata din radacini pivotante de 15-20 cm lungime si 1-2 cm grosime, cu suprafata de culoare brun-roscata pana la brun-inchis, striata longitudinal. La interior este de culoare alba-cenusie cu un cilindru central galben distinct. Fara miros, cu gust amar pronuntat.

Ecologie si raspandire : Una din cele mai comune specii, raspandita peste tot in locuri insorite sau semiumbrite, pe marginea drumurilor, in locuri necultivate, pasuni si fanete, din campie pana in zona subalpina. Se instaleaza uneori in masa in lucerniere. Specie raspandita in intreaga tara.

Recoltare : Frunzele se recolteaza primavara (martie-iunie), taindu-se cu sapa rozeta de frunze. Planta intreaga se recolteaza de asemenea primavara inaintea si la inceputul infloririi, fie prin smulgere daca pamantul este foarte reavan, fie cu ajutorul unui cutit, fie cu cazmaua, iar la desfiintarea lucernierelor sau in alte locuri unde se gaseste in masa se poate merge cu plugul, iar din brazdele intoarse se aleg plantele. Rizomii cu radacina se recolteaza din iulie pana toamna tarziu cu cazmaua, fie cu o unealta speciala, usor de confectionat dintr-o teava rigida,taiata oblic si ascutita la varful astfel format.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Frunzele si planta intreaga se pregatesc pentru uscare indepartandu-se tulpinile cu inflorescente deschise (cele cu boboci nu constituie impuritati). La planta intreaga se mai face si scuturarea de pamant si spalarea radacinilor foarte rapid, intr-un curent de apa.

Uscarea se face la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerate, intrucat la uscare lenta frunzele se innegresc. Radacinile dupa spalare si indepartarea celor seci si cioturoase, se lasa la uscat la soare (sau pe timp nefavorabil in soproane sau alte incaperi cu curent puternic de aer). Cele prea groase uneori se despica, desi nu este recomandat, deoarece prin scurgerea latexului valoarea lor scade mult. Uscarea artificiala se face la toate produsele la 40-50°. Randamentele la uscare: 6-9/1 pentru frunze; 5,5-6,5/1 pentru planta intreaga  si  4-5/1   pentru  radacini.

Conditiile tehnice de receptie prevad : – pentru frunze continutul de impuritati admis este de max. 3% frunze brunificate sau decolorate si 1% fructificatii, corpuri straine organice si minerale – max. 1% pentru fiecare,umiditate – max. 13%; – la planta intreaga se admit max. 3% impuritati ( frunze innegrite si fructificatii ) , corpuri straine organice – max. 1% si minerale – max. 2%, umiditate – max. 13%; -pentru radacini se admit de asemenea max. 3% impuritati (radacini brunificate, seci la interior), corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 2%, umiditate -max. 13%.

Compozitie chimica : Partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi contin grasimi sub forma de gliceride ale acizilor stearic, oleic, palmitic,etc, tanin, flobafene, colina, glucoza, polioze, ulei volatil, substante antibiotice, substante proteice, acid tartric, saruri de azot, calciu, fosfati, vitamina C, alcooli triterpenici (arnidiol si faradiol), substante de natura carotenoidica, xantofile, flavoxantine, fitosteroli, acid p-hidroxifenilacetic, flavonoide: apigenin-7-glucozid, luteolin-7-glucozid, potasiu, acizi grasi furanici, etc.

Radacinile contin alcooli triterpenici: taraxerol, taraxasterol, β-amirina etc.; sitosterina, stigmasterina si alte fitosterine,  fitosteroli, inulina, substante proteice,rezine,- grasimi, fructoza, levuloza, vitaminele A, B, C, D, tiamina, acid nicotinic si amida acidului nicotinic, colina, gliceride ale acizilor palmitic, oleic si linoleic, asparagina, arginina, acid cafeic, acid p-hydroxyphenylacetic, γ-butirolactona glicozid: taraxacozid, potasiu, etc.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Actiune colagoga si coleretica remarcabila, diuretica si diaforetica. Actiune antibiotica pe un numar mare de germeni. Este utilizata in dispepsii, insuficienta hepatica, ichter cataral, colecistita si angiocolita.

Empiric este utilizata si in dieta impotriva obezitatii, (prin efectele diuretice, diaforetice si laxative) asociata cu alte specii cu actiune laxativa. Herba Taraxaci intra in compozitia ceaiului depurativ, dietetic si gastric, iar Radix Taraxaci in ceaiul hepatic nr. 2.

Constituentii amari din radacinile plantei maresc circulatia bilei. Are proprietati anti-inflamatoare, potentiale efecte hipoglicemiante. Taraxacina are proprietati de crestere a apetitului. In vitro s-au demonstrat efectele anti-tumorale ale papadiei.

Actiunea asupra femeilor gravide : nu exista contraindicatii ale folosirii papadiei de catre femeile gravide.

Actiunea asupra femeilor care alapteaza : nu exista contraindicatii.

Se recomanda atentie la folosirea papadiei in cazul obstructiilor intestinale si a bolilor de rinichi ( consultarea medicului specialist este indicata ).

Interactiunea cu medicamente : anti-diabetice, litiu, medicamente anti-histaminice 2 ( blocarea receptorilor H2 pentru reducerea cantitatii de acid produs de stomac ), medicamente antiacide ( care neutralizeaza acizii din stomac ), medicamentele care inhiba eliberarea potasiului in urina ( folosite impreuna cu alte medicamente in tratamentul hipertensiunii si a insuficientei cardiace acute ), blocante de pompa de protoni ( medicamente folosite pentru reducerea pe termen lung a productiei de acid gastric).

Confuzii : La recoltare in stadiu tanar, la receptie sau in depozit frunzele de papadie se pot confunda dupa forma cu cele de cicoare (Cichorium intybus L.) sau susai (Sonchus sp.). Caracterul de deosebire: frunzele de papadie sunt complet glabre, pe cand cele de cicoare au peri moi, iar cele de susai peri aspri.

Tags for this post

author: IT LSE