Loading...
Blog
  • Main page
15
05
2014

Osul Iepurelui(Ononis spinosa)

By IT LSE 0

Descriere : Specie perena, cu partea bazala lemnificata, erecta, ramificata, spinoasa, inalta de 30-60 cm; partea subterana: rizom care se continua cu o radacina flexibila, lunga de 25-30 cm (adesea mai lunga) si groasa pana la 1 cm, de culoare cenusie; tulpina aeriana: lemnificata bazal, ramuri prevazute cu spini rigizi, adesea dubli, 2-3 spini laterali si unul ter­minal; pe ramuri au peri numai pe o parte; frunze: cele inferioare trifoliate, cu stipele inconjurand tulpina (amplexicaule), cu foliole ovale, dintate pe margine, pe ambele fete cu peri glandulosi, lungi de 5-10 mm si late pe jumatate; cele superioare simple; flori: papilionate (in forma de fluture), dispuse la subsuoara unor bractee spre varful tulpinii, distantate, lungi pana la 2 cm, de culoare roz cu dungi mai inchise; fruct: pastaie mica (pana la 7 mm) paroasa, doar cu 1—2 seminte.

Materia prima : Radix Ononidis formata din radacini sau bucati de radacini de 10-20 cm, de 0,5-2 cm grosime, cu sau fara colet, fara radicele. Radacinile sunt rasucite dupa uscare, cu santuri longitudinale adanci si striuri transversale putin distincte, la exterior negricioase cenusii, la interior albicioase. Miros slab necaracteristic, gust dulce-acrisor apoi amar-astringent.

Ecologie si raspandire : Specia este destul de rara in flora tarii noastre, existand specii foarte apropiate (Ononis pseudohircina Schur. cu spinii simpli si mai rari si mai ales Ononis  hircina Jacq. lipsita de spini si extrem de comuna in toata tara), precum si numeroase forme hibride.

Ononis spinosa este xerofita, crescand prin pasuni si finete aride, pe soluri nisipoase, in timp ce Ononis hircina creste in special in zone mai umede, prin finete, pasuni, lunci sau chiar zone inundabile (in regim de uscaciune devine spinoasa si cu peri mai rari). Altitudinal se ridica din zona colinara pana in cea montana (maximum de raspandire intre 300-800 m). ,

Specii raspandite in intreaga Transilvanie (cu deosebire in jude­tele Cluj si Salaj), zona colinara a Olteniei (mai ales in Gorj si Mehe­dinti) si Moldovei (cu deosebire Suceava si Vrancea).

Recoltare : Perioadele optime sunt primavara timpuriu (martie-aprilie) sau toamna (septembrie-octombrie). Radacina se scoate cu cazmaua si se taie coletul care se pune din nou in pamant pentru a se asigura mentinerea plantei.

 Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Imediat dupa recol­tare se scutura bine de pamant, se spala in curent de apa si se taie radacinile subtiri sau necorespunzatoare (seci, putrede, atacate). In ve­derea uscarii, radacinile se despica si se scurteaza la 20-25 cm. Uscarea se face la soare in strat de 10-15 cm, intorcandu-se din timp in timp pentru uscare uniforma, sau in incaperi incalzite. Pe cale artificiala se face la 50-60°. Randamentul la uscare 3-3,5/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca impuritati cioturi, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 2%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Onocerina, ononina si onospina, trifolirizina si fitoglutinina – substanta de natura proteica, saponozide de natura triterpenica care prin hidroliza dau acid gliciretic, tanozide, ulei vo­latil si ulei gras, zaharuri, acid citric etc.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Actiunea diure­tica a extractelor obtinute din radacina este atribuita de unii autori prezentei saponozidelor. Efectele bune obtinute de alti autori in artri­tele cronice, in stari alergice, in special in eczeme de natura diferita si in prurit au determinat pe acestia sa atribuie acestei specii o actiune la nivelul corticosuprarenalei. Radacina speciei Ononis spinosa intra in compozitia ceaiului diuretic nr. 2.

Confuzii : Specia Ononis spinosa L. este adesea confundata cu specii mult mai comune, raspandite in toata tara : Ononis hircina Jacq., care este lipsita de spini si Ononis pseudohircina Schur. cu spini simpli, rari, cu tulpina nelignificata la baza. Radacinile acestor specii sau ale unor hibrizi au alta compozitie chimica si alta actiune decat Ononis spinosa L. si nu se vor recolta in scop medicinal.

author: IT LSE