Loading...
Blog
  • Main page
15
05
2014

Nemtisori de camp(Delphinium consolida)

By IT LSE 0

Descriere : Specie er­bacee anuala, erecta, de cir­ca 20-40 (60) cm inaltime ; radacina : pivotanta, fusi­forma ; tulpina : bogat rami­ficata, foliata, cu peri rari ; frunzele ; cele inferioare de 2-3 ori fidate, cele supe­rioare simplu fidate, cu la­tinii inguste, liniare, late de 1-2 mm, asemanatoare cu cele de marar, lungi de 2,5-4 cm ; florile : pintenate, culoare albastru-violet, in interior cu 2 nectarii, 8-10 stamine, ovar monocarpelar ; fructele : folicule glabre cu seminte trimuchiate, brun inchise, cu suprafata aspra.

Materia prima : Flores Calcatrippae sunt de obicei de culoare violet-albastrui, rar roz sau albe, lungi de 2-3 cm, cu periantul avand foliole ovate fin pubescente, prevazute cu un pinten si cu petiolul de maximum 1 cm. Nu au miros, gustul amarui, neplacut. Materia prima trebuie sa aiba culoare albastru inchis.

Ecologie si raspandire : Printre cele mai tipice buruieni de sema­naturi, in special in grau, cartofi, mai ales in zona de campie si deal ; in urma erbicidarii culturilor, se poate recolta mai cu seama in culturile din zone erbicidate. Se intalneste in intreaga tara, cantitati mai importante putand fi obtinute in vestul tarii (judetele Timis, Caras-Severin) si Transilvania (judetele Cluj, Bistrita-Nasaud si Harghita).

Recoltare : Florile se recolteaza in lunile iulie-august, dupa doua metode : strunjirea plantelor direct in camp ; recoltarea intregii plante, uscarea ei in buchete, dupa care se face strujirea.

Se pot recolta si florile de la specia D. orientale J. Gay care au periantul florilor de culoare violacee, pintenul mai scurt( cel mult 1 cm) si tulpina neramificata. Produsul poarta numele de Flores Calcatrippae violet spre deosebire de cel de la specia de baza, numit Flores Calca­trippae albastru si va fi cules, uscat si ambalat separat.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa strunjire se inlatura resturile de frunze sau ramuri. Uscarea florilor se face in strat subtire la umbra, pe rame sau hartie intinsa in soproane sau poduri. In cazul in care strunjirea se face la plantele uscate, acestea se usuca legate in buchete atarnate de cuie sau sfori. Pe cale artificiala uscarea se face la 35-40°. Randamentul la uscare este de 3-4/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca florile sa aiba pedunculul de cel mult 1 cm ; continutul maxim de impuritati : flori decolo­rate – 2%, pedunculi mai mari de 1 cm – 1% ; continutul maxim de corpuri straine : organice – pentru cele albastre 1%, pentru cele violet 2%. iar minerale 0,5% in ambele cazuri ; umiditate maxima 12%.

Compozitie chimica : Delfinina, un antocian glicozidic de culoare albastra, o substanta coloranta de culoare galbena, glicozid al camferolului. Prin hidroliza, delfinina se scindeaza in doua molecule de glu­coza, doua molecule de acid p-oxibenzoic si o molecula de delfinidina. Pe langa aceste substante, florile contin si alcaloizi de tip aconitinic, in mici cantitati dar care imprima acestei materii prime toxicitate (decozina, licoctonina, delzalina, delfelatina etc,).

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita canti­tatilor mici de alcaloizi si celorlalti compusi rezultati in urma hidrolizei, produsul are proprietati hipotensive arteriale si bradicardizante. Utili­zarea in fitoterapie este limitata.

In medicina populara au fost utilizate sub forma de infuzie sau extract hidroalcoolic in guta, astm bronsic, afectiuni renale etc. Florile pot fi utilizate drept colorant vegetal. Semintele altor specii ale genului au proprietati insecticide.

author: IT LSE