Loading...
Blog
  • Main page
15
05
2014

Ginkgo biloba(Salisburia adiantifolia, Salisburia macrophylla)

By IT LSE 0

Descriere : Prin unele gradini botanice, prin parcuri ori pe alei, se intalneste un arbore falnic, care creste necultivat doar in China, Japonia si Coreea, avand locul sau de origine Extremul Orient. Acest arbore – Ginkgo biloba – a fost importat pe tot globul. El poate fi intalnit in America de Sud si in orase de pe tot cuprinsul Statelor Unite. In Europa este cunoscut si sub numele de “Arborele de 40 de taleri” sau “Arborele celor 40 de steme”. In Japonia i se mai spune si “Bradul sacru”, “Parul fecioarei”, “Arborele templier”, “Arborele vietii” sau “Arborele pagodelor” si se considera ca are o sacralitate si o putere curativa extraordinara el fiind folosit ca medicament de peste 5000 de ani. Semintele acestui arbore care se considera ca a supravetuit de la ultima glaciatiune pana in prezent sunt utilizate in Orientul indepartat in tratamentul a numeroase afectiuni, intre care si in boala canceroasa.

Ginkgo biloba este un arbore cu o origine foarte veche, fiind unicul reprezentant al unui mare numar de specii de arbori disparuti, care au trait odinioara, in mezozoic. El a supravietuit de-a lungul perioadelor geologice, infruntand vreo 350.000.000 de ani (prin datarea cu C14, s-a determinat vechimea unor frunze fosilizate de Gingko 250.000.000). Putem spune deci ca el este, ca si Sequoia, o “fosila vie”.

Mult timp ginkgo biloba a fost clasat in marea familie a coniferelor, dar deoarece caracteristicile sale botanice il diferentiaza de gimnospermele clasice – bradul, pinul, chiparosul etc. – s-a creat pentru el ordinul Ginkgoales. De fapt o singura privire este de ajuns pentru a constata ca frunzele lui nu sunt aciforme, ca ale coniferelor, ci seama foarte mult cu ale foioaselor. Ele au un petiol lung, in prelungirea caruia limbul se desfasoara ca un evantai triunghiular, delimitat in 2-3 lobi. Nervurile sunt, de asemenea, distribuite prin limb ca un evantai (nervatiune dicotonica), punctul lor de pornire fiind locul de unire al petiolului cu limbul. Frunzele sunt semitari, lucitoare, de un verde sclipitor, iar nervurile lor sunt dispuse la fel cum sunt asezate crengile pe trunchi, fiind inca o marturie a faptului ca “totul este in parte si partea in tot”. Toamna ele cad, nu inainte insa de a deveni galbene ca aurul. Ginkgo poate ajunge pana la 40 m inaltime si se caracterizeaza prin ramurile care sugereaza forma acoperisului pagodelor.

Ecologie si raspandire : Ginkgo este o planta dioica, adica organele sexuale feminine si masculine se gasesc pe arbori separati. Fecundatia florilor femeiesti se produce dupa patrunderea polenului in ovule. Semintele sunt carnoase si rotunde, avand in ele toate gusturile, ele sunt mari cat o cireasa, de culoare galben pamantiu si foarte zemoase. Desi seamana cu o drupa, sunt de fapt un fruct fals, numit galbula. Japonezii numesc acest fruct yin-kuo – “caisa de aur”, el fiind capabil sa realizeze echilibrul dintre cer si pamant.

In tarile de origine ginkgo creste luxuriant, izolat sau in parcuri, atingand grosimi apreciabile si varste matusalemice. Spre deosebire de conifere, este foarte ramificat, crengile masurand chiar 10 m lungime. Se inmulteste prin butasi si seminte (se sadesc cu doua zile inainte de luna plina, semintele fiind orientate cu germenul spre nord).

Un alt aspect care este demn de remarcat e faptul ca parazitii si agenti poluanti din aer nu il afecteaza deloc. Ca drept dovada un mic arbore de ginkgo a rasarit la mai putin de 30 de metri de “punctul zero” in primavara de dupa lansarea bombei atomice de la Hirosima.

Unele arhive medicale chineze, care dateaza din anul 2800 i.e.n., atesta folosirea extractului de ginkgo in tratarea multor probleme legate de varsta, inclusiv problemele circulatorii, pierderea memoriei si deteriorare mentala. Tot aici de peste 5000 de ani el este folosit pentru tratarea bolilor de grave de plamani. In vechime ei fierbeau frunzele si tratau cu succes orice forma de raceala. Deci el era folosit ca tuberculostatic, antiasmatic, antibronsic, antigonoreic (fructe).

Astazi este foarte folosit in medicina ayurvedica a Indiei si in Mexic si Europa. In ultimii cativa ani au fost publicate 134 de studii importante asupra potentialului curativ a lui ginkgo.

Pentru ca ginkgo biloba mareste oxigenarea tesuturilor cerebrale, s-a dovedit a fi folositor pentru cei care sufera de un aflux sangvin redus in zona creierului.

Compozitia chimica : Frunzele: – substante flavonice: – glicozide ale kempferolului, cvercetolului si luteolului; substante biflavonoide: – ginkgetolul, izoginkgetolul; aproape toate catehinele, leucoantocianidoli, procianidoli – dimeri (W. Baker si colab., 1963), sciadopitizina – tot o biflavona, descoperita in 1971 (B. K. Handa si colab.); lactone diterpenice, ginkgolidele A, B si C, 2 lactone sescviterpenice: – bilobalidul si bilobanona (Kimura, 1962), Ca, Fe, vitamina C, sitosteril-glucozida, acid sikimic, pinitol.

 Fructe : acizi alchil fenolici, ca acidul ginkgolic si fenolii: bilobi si ginkgol. Ca si la Crataegus, actiunea frunzelor revine unui fitocomplex, cu predominanta actiunii flavonoidelor.

Actiuni si intrebuintari : Ginkgo actioneaza in primul rand ca angioactivator. El poate fi considerat un fitogeriatric (afectiunile batranilor). Sunt puse in evidenta 3 actiuni de baza ale preparatelor pe baza de Ginkgo:
1. actiuni asupra microcirculatiei
2. actiuni asupra circulatiei periferice
3. actiuni asupra circulatiei venoase.

Extractul din frunze proaspete (TEBONIN) sau tinctura mama are actiune vasodilatatoare si proprietati de stimulare a circulatiei, mai ales la nivelul arterelor mici si medii, din zonele mai profunde. Viteza de circulatie in zona capilara cat si in portiunile terminale ale capilarelor creste.

Se administreaza in tulburarile circulatorii de gradul 1 si 2.

Mai este folosit in: – claudicatio intermitens;
                                      – maladia Raynaud si alte stari spastice ale vaselor, unde se produc ameliorari subiective;
                                      – ameteala la persoanele mai in varsta;
                                      – imbunatateste memoria.
Activeaza nu doar circulatia periferica ci si pe cea cerebrala, in special in scleroza cerebrala.

Constatarile chimice arata ca influenteaza favorabil: simptomatologia psihica, labilitatea afectiva, capacitatea de retinere, rezistenta la efort si la oboseala, mareste vitalitatea pe multiple planuri.

El este un remediu in angiopatia diabetica, atat de greu influentabila pe cale medicamentoasa. In afectiunile venoase (ghimpe, sulfina, castan) unde efectul nu se produce doar asupra arteriolelor ci si asupra capilarelor si venulelor fiind recomandat in tratamentul complexului varicos, sindromului post trombotic si ulcus cruris varicos.

Trebuie specificat faptul ca lipsa de toxicitate da posibilitatea unui dozaj convenabil.

Putem spune ca Crataegus si Arnica influenteaza coronarele, iar usturoiul si Ginkgo – vasele periferice. Toate stimuleaza circulatia cerebrala, insa dintre ele Ginkgo este cea mai activa.

Mai este utilizat in insuficienta circulatorie cerebrala, sechele dupa accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniene (si nu numai), tulburari vasculare periferice, afectiuni neuro-senzoriale de origine circulatorie.

Cercetarile privind repartitia compusilor bioactivi din ginkgo biloba au aratat ca cea mai mare parte a acestora se gaseste in diferite compartimente cerebrale (cortex, cerebel, trunchiul cerebral), cu o actiune indelungata. Ei se mai gasesc in aceeasi masura si in tiroida si suprarenale.

Pe pacienti voluntari in grupe de varsta, intre 57 si 77 ani, s-a dovedit o imbunatatire vizibila a timpului de reactie in testele de inteligenta si o crestere a vigilentei, si a atentiei. Se pare ca, cu cat pacientul este mai in varsta cu atat eficienta remediului este mai mare. De fapt s-a dovedit ca exista o actiune mult mai evidenta la bolnavi (actiune in sensul pozitiv) decat la subiectii sanatosi.

Extractul de gingko s-a dovedit a fi, in urma testelor din toata lumea, un inhibitor eficient al imbatranirii. El actioneaza largind vasele de sange care duc spre creier, inima si extremitati, si are un rol de protejare impotriva radicalilor liberi, care pot provoca degradari la nivelul tesuturilor.

Se pare ca preparatele din Ginkgo inhiba activitatea unor dehidrogenaze.

Actiuni farmacologice : 1. Stimuleaza sinteza de prostacicline, angioactivator; frunze proaspete – actiune vasodilatatoare, stimulare a circulatiei (arterele medii si mici din zonele profunde). Viteza de circulatie in zona capilara cat si in portiunile terminale ale capilarelor creste;

2. – stimuleaza circulatia venoasa – varice, tromboze venoase, tulburari trofice datorita varicelor (ulcer varicos), inhiba sinteza de tromboxoni ;

3. – actioneaza pe microcirculatie, pe circulatia periferica, pe circulatia venoasa – claudicatie intermitenta, boala si sindromul Raynaud, stari spastice ale vaselor;

 4. – actioneaza pe circulatia cerebrala – ATS cerebrala, ameteli la persoanele in varsta (insuficienta vertebro-bazilara), imbunatateste memoria, mareste vitalitatea pe multiple planuri, influenteaza favorabil psihicul, combate stresul, mareste capacitatea de retinere, rezistenta la efort si la oboseala, angiopatia diabetica (ghimpe, sulfina, castan);

5. – tuberculostatic in orice forma de raceala, antibronsitic, antiasmatic, antigonoreic (fructe), inhiba activitatea unor dehidrogenaze – reinteneritor.

Sange :– insuficienta circulatorie, cerebrala, accident vascular cerebral (AVC), traumatisme craniene, paralizii.

Aparatul circulator : – tulburari vasculare periferice, boala si sindromul Raynaud, stari spastice ale venelor, varice, tromboze venoase,angiopatie diabetica.

Psihic : – imbunatatirea timpilor de reactie in testele de inteligenta, crestere a vigilentei si a atentiei, creste puterea de patrundere mentala, faciliteaza memorarea.

Reintineritor minune : Pentru reintinerire, vitalizare, destresare cat si pentru potentarea efectelor sale terapeutice remarcabile recomandam urmatoarea: tinctura mama. Se va toca marunt si combina 150g. de frunze verzi de ginkgo cu 100g. de frunze de orz verde (Hordeum vulgare) dupa care se vor pune 10 zile la macerat in 800ml. alcool de 40-50 ° . Tinctura obtinuta astfel se va admnistra cate 20 – 30pic. x 3/zi.

Actiuni : Antiasmatic, antiinflamator, antibacterial, anticoagulant, antihipercoleste-rolic, antihipertensiv, antioxidant, antiperoxidativ, antitrombotic, antitusiv, bronhodilatator, focalizator mental (imbunatateste concentrarea), imbunatateste auzul, imbunatateste circulatia periferica, creste nivelul de dopamina (DOPA), epinerfine sineuroprinefrina , stimulent al memoriei, previne arteroscleroza arterelor carotidiene, reintineritor, radioprotector (se va administra impreuna cu catina), protector capilar, stimulator al circulatie cerebrale, metabolizator al gulcozei, vasodilatator cerebral, vasodilatator, tuberculostatic.

Contraindicatii : Sarcina si VataDosha in exces.

author: IT LSE