Loading...
Blog
  • Main page
06
05
2014

Scaiul Vanat(Eryngium planum)

By IT LSE 0

Descriere : Erbacee perena de o nuanta albastru-vinetiu (de unde si denumirea populara), mai evidenta in timpul infloririi, ghimpoasa, inalta de 30-60 (100) cm si ramificata numai la partea superioara ; partea subterana : rizom fuziform, la partea superioara cu coroana de fibre ; tul­pina aeriana : cilindrica, cu 3-5 ra­muri terminale ; frunze : rigide, dife­rentiate, si anume cele bazale intregi, cu margine dintata, ovate, lungi de 8-15 cm si latimea pe jumatate, baza cordata, iar cele tulpinale mai mici, sesile, palmat-sectate, cu 3-5 lobi puternic dintati ; flori : in capi­tule albastrui de cca. 15 mm lun­gime; fructe : diachene spinoase pe partea dorsala.

Materia prima : Herba Eryngii plani – formata din planta intreaga fara radacina, recoltata in momentul infloririi, cu frunze rigide,, lung petiolate, alungit eliptice, marunt dintate pe margini, cele tulpinale cu petiol scurt sau fara petiol, inconjurand tul­pina, 3-5  spini. Flori grupate in capitule ovoide. Intreaga planta are culoare albastra-cenusie cu aspect brumat. Nu are miros caracteristic, gustul usor sarat-amarui.

Ecologie si raspandire : Planta din pasuni si finete, locuri necul­tivate (razoare, margini de drumuri si cai ferate), are cerinte fata de umiditate mai ridicate decat  E. campestre (scaiul dracului). Creste numai in lumina di­recta, vegetand bine pe soluri usoare, nisipoase. Altitudinal merge din zona de campie pana in cea de deal la 500-600 m. A fost gasita in intreaga tara, in special in Transilvania Brasov,  Cluj,  Harghita,  Hunedoara,

Recoltare : Partea aeriana (iulie-august), taindu-se de la baza,pentru a se obtine un produs cu frunzele bazale. Planta fiind ghimpoasa, este bine sa se apuce cu mana invelita intr-o manusa groasa.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Se indeparteaza par­tile lemnificate ale tulpinii, resturi din rizomi etc. si se pune la uscat la umbra, deoarece lumina o decoloreaza. Se poate pune in strat mai gros dar lasata afanat,  deoarece fiind rigida nu se apropie frunza de frunza si aerul poate patrunde in masa produsului. Uscarea pe cale naturala fiind lesnicioasa, nu se pune problema uscarii pe cale artificiala. Randamentul la uscare 3-3,5/1.

Conditiile tehnice de receptie cer ca produsul sa fie format din plante cu culoarea albastrie caracteristica, cu max. 5% plante decolo­rate, corpuri straine organice – max. 1% si minerale – max. 0,5%, umiditate – max. 12%.

Compozitie chimica : saponozide (1-2,5%) intre care principala este saniculasaponozida B care prin hidroliza da glucoza ; saniculagenina A, eringiumsapogenina D, F, G si H ; zaharoza, chestoza, ferulol, un ester al izoferulolului etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Remediu popu­lar romanesc utilizat in tusea convulsiva. Aceasta actiune a fost confir­mata de unele cercetari stiintifice. Datorita saponizidelor are si actiune diuretica. Intra in compozitia ceaiului pectoral.

Confuzii : Deosebirile dintre E. planum si speciile asemanatoare – E. campestre si E. maritimum – au fost indicate la E. campestre(scaiu dracului). Culoarea albastruie caracteristica este suficienta pentru a evita orice confuzie, celelalte doua specii fiind verzui-deschis.

Tags for this post

author: IT LSE