Loading...
Blog
  • Main page
06
05
2014

Sanziene Galbene(Galium verum)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee perena erecta, simpla sau slab ramificata, inalta de 30-100 cm; partea subte­rana: rizom subtire, ramificat; tulpina aeriana: cilindrica, cu 4 muchii slab evidente; frunze: liniare, foarte subtiri (0,5-2 mm),dispuse in verticil ; flori: dispuse aglomerat in panicule terminale foarte bogate, sunt marunte, galbene-aurii si placut mirositoare (miros de miere); fructe: nucule marunte (pana la 1,5 mm), netede, grupate cate 2.

Materia prima : Herba Galii verii – partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi formata din tulpini obtuz 4-unghiulare, scurt paroase sau glabre. Frunzele cate 8-12 in verticil sunt liniar lanceolate cu varful ascutit, cu marginile rasfrante in jos, pe fata glabre, pe partea inferioara paroase. Floricele mici, galbene aurii, de 2,5-3 mm in diametru.

Ecologie si raspandire : Planta cu temperament de lumina, are putine pretentii fata de umiditate sau temperatura. Altitudinal se intalneste din zona de campie pana in cea montana, cu deosebire in fanete, marginea padurilor, tufisuri, adesea la marginea drumurilor si mai ales a cailor ferate.

Recoltare : intreaga parte aeriana se recolteaza in timpul infloririi, in lunile mai-august, taindu-se la 3-5 cm de la nivelul solului cu cutitul sau secera.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Din produs se indeparteaza resturile de rizomi si partile bazale ingalbenite sau brunificate. Uscarea natu­rala se face la umbra, in strat subtire, intorcandu-se zilnic plantele pentru o uscare uniforma. Uscarea artificiala se face la 40-50°. Randamentul la uscare 4-5/1.

Conditiile tehnice de receptie admit numai partea aeriana recoltata in timpul infloririi, admitandu-se ca impuritati max. 1% resturi de rizomi cu radacini si max. 3% plante brunificate, corpuri straine organice si minerale – max. 1% pentru fiecare, umiditate – max. 12%.

Compozitie chimica : Partile inflorite ale plantei contin polifenoli: izocvercetina, rutozid, cvercetin-7-(si 3,7) glicozid si luteolina-7-glicozid; asperulozid, monotropeozid, palustrozid, acid clorogenic etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Nestudiata din punct de vedere farmacodinamic, aceasta specie se utilizeaza pe scara redusa ca diuretic, depurativ si sedativ usor.

Confuzii : Spre deosebire de alte specii de Galium cu care poate semana ca port, este singura care are florile galbene-intens (celelalte le au albe sau cel mult palid galbui).

Alte specii din aceeași familie cu importanta medicinala :

Rubia tinctorum L. (Roiba)  – Planta mediteraneana, la noi cultivata prin gradini; odinioara i se atribuiau proprietati antihemoragice, antirahitice, remediu contra icterului, anemiei – neconfirmate de cercetari.

Cercetarile efectuate in tara noastra au aratat posibilitatile de introducere in cultura a acestei specii.

Radacinile acestei specii contin derivati antrachinonici de natura glicozidica: acidul ruberitrinic, galiozina, rubiadin – glicozidul avand ca agliconi: alizarina, pseudopurpurina, purpurina, rubiadina, purpuroxantina, munjistina etc. In fitoterapie produsele farmaceutice din aceasta specie au aplicatii in tratamentul litiazei renale, in colicile nefritice si in afectiunile infectioase inflamatorii ale aparatului urinar.

Cercetarile originale farmacodinamice si microbiologice din tara noastra au demonstrat actiunea de prevenire a formarii calcurilor renali si efectele antibiotice a unor produse farmaceutice obtinute din aceasta planta.

Galium mollugo L. (Sanziene albe) – Mult raspandita prin fanete, tufi­suri, cu inflorescente abundente, este putin utilizata azi. Era considerata in trecut ca diuretic, antigutos si pentru ameliorarea tulburarilor circulatorii; s-a utilizat de asemenea in icter, pleurezie. In uz extern era indicata ca hemostatic. in prezent neutilizata in terapeutica.

Galium aparine L. (Turita lipicioasa) – Partea aeriana, care contine un glicozid-asperulozidul, este utilizata numai in medicina populara germana si franceza ca diuretic, sedativ, sudorific si in combaterea obezitatii. In Anglia se mentioneaza utilizarea in trecut a sucului plantei pentru calmarea durerilor in cancer si oprirea actiunii ulcerante in aceasta afectiune.

author: IT LSE