Loading...
Blog
  • Main page
06
05
2014

Rachitanul(Lythrum salicaria)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierboasa perena erecta, simpla sau ramificata numai spre varf, inalta de 0,6-2 m ; partea sub­terana : rizom scurt, lemnos, cu radacini numeroase si elastice ; tulpina aeriana : cel putin la baza in 4 muchii, cu peri scurti ; frunze : cele bazale dispuse in verticil de 3, cele superioare opuse sau chiar alterne, triunghiular-lanceolate, inguste, cu nervatiune in forma de retea bine conturata pe fata inferioara, asemanatoare cu cele de rachita, de unde si denumirea populara ; flori : grupate in inflorescente dense alungite, in forma de racem (ciorchine) sau spic, acoperind complet axul inflo­rescentei, sunt pe tipul 6, cu petalele rosii-violacee, ating pana la 2 cm lungime ; fructele : capsule ovoide de 3-5 cm, inchise in receptacul, cu septe si numeroase seminte mici.

Materia prima : Herba Salicariae – partile aeriene supe­rioare inflorite ale plantei, de maximum 25 cm de la varf  in jos, formata din tulpini si ramuri 4-muchiate, de culoare verde, frunze lungi de 3-12 cm si late de 1-2 (3) cm cu baza rotunjita si varful ascutit. Florile de culoare rosie-violeta pana la violaceu deschis. Fara miros, cu gust acrisor, astringent.

Ecologie si raspandire : Planta specifica pentru locuri mlasti­noase, margini de rauri, in asociatie cu trestia, specii de Carex si Juncus, din zona de campie pana in cea montana. Umiditatea in exces a solului este factorul ecologic limitativ.

Raspandita in intreaga tara in zone mlastinoase sau in buruienisurile din zonele inundabile ale luncilor, abundenta in Lunca si Delta Dunarii.

Recoltare : Se face in perioada de inceput a infloritului (iunie – inceputul lunii august), taindu-se varfurile ramurilor cu inflorescente – pe o lungime de 25 cm de la varf.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se indepar­teaza inflorescentele cu flori scuturate, produsul se pune la uscat in strat subtire la umbra. La 1-2 zile se intoarce, dar foarte usor, pentru a nu se faramita florile si frunzele. Florile scuturate nu constituie im­puritati si se amesteca in produs.Randamentul de uscare 4-6/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din varfuri inflorite cu o lungime de cel mult 25 cm, avand ca impuritati admise plante brunificate – max. 5%, tulpini lignificate – max. 2%, corpuri straine organice – max. 1% si minerale – max. 0,5%, umi­ditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Galotaninuri in cantitati remarcabile (5-10%) ; substante de natura flavonoidica in flori, frunze si tulpina, apartinand heterozidelor greu hidrolizabile ca vitexina si orientina, iar in flori pigmenti antocianici – diglicozide ale malvidolului si galactozide ale cianidolului, colina, substante antibiotice, pectine, carotenoizi, 4-5% substante minerale, urme de ulei volatil etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita tanoizilor, uleiului volatil, a celorlalti compusi si substantelor antibiotice, pe langa actiunea de precipitare a proteinelor, extractele obtinute din aceasta specie au actiune astringenta, antidiareica si inhibanta asupra dezvoltarii florei microbiene patogene intestinale. Se utilizeaza intern sub forma de decoct, pulbere sau extract fluid in diareele bacilare. Se recomanda si la sugari. Extern – ca astringent si cicatrizant, in special in ulcere varicoase.

Intra in compozitia ceaiului antidiareic.

Confuzii : Se recolteaza uneori din greseala si specia Lythrum virgatum L. – asemanatoare, dar lipsita de proprietati medicinale. Caracterele cele mai evidente de deosebire sunt : – tulpina la L. virgatum este glabra (la specia medicinala are peri scurti) ; – frunza are baza rotunjita sau cordata la specia medicinala, in timp ce la L. virgatum este ingustata ; – inflorescenta la L. salicaria este cu flori dispuse foarte dens, acoperind complet axul, in timp ce la L. virgatum este laxa, axul fiind dezvelit.

Tags for this post

author: IT LSE