Loading...
Blog
  • Main page
06
05
2014

Porumbarul(Prunus spinosa)

By IT LSE 0

Descriere : Arbust spinos, foarte rami­ficat, cu aspect de tufa deasa, inalt de 1-2 (3) m ; tulpina : are scoarta cenusie, putin crapata ; lujeri laterali terminati in spini ascutiti, lungi de 4-8 cm ; frunze : eliptice, lungi de 2-4 cm si late pe jumatate, margine dintata, glabre sau uneori paroase pe fata inferioara, petiol de 0,2-1 cm, iar la baza stipele dintate, mai lungi decat petiolul; flori : solitare, mici de 1-1,5 cm, apar inaintea frunzelor, pe tipul 5, lung pedicelate, cu petale albe si stamine numeroase ; fructe : drupe globuloase, lung pedicelate, negre-albastrui brumate, cu pulpa aderenta de sambure.

Materia prima : Flores Pruni spinosi – flori cu sepale triunghiular-ovate de 1-3 mm lungime, de culoare verde, petale alungit ovate de 5-8 mm, de culoare alba-galbuie, staminele de cca. 5 mm cu antere galbene sau rosii. Miros slab, caracteristic, gust dulceag usor astringent.

Fructus Pruni spinosi – fructe globuloase de 1-1,5 cm in diametru, cu suprafata exterioara zbarcita in stare uscata, de culoare albastra-negricioasa, brumate. Fara miros, gust dulceag astringent.

Ecologie si raspandire : Planta extrem de rustica, putin pretentioasa la conditiile de mediu. Este un arbust foarte rezistent la seceta, chiar prelungita, precum si la ger, chiar cand solul este dezvelit. Este planta de lumina directa, nu suporta umbrirea.

Cerinte foarte reduse fata de sol, putind vegeta pe soluri compacte, lutoase sau luto-argiloase, ca si pe locuri pietroase. Deoarece drajoneaza puternic, se manifesta ca planta invadanta.

Altitudinal se intalneste in zona de campie si cea colinara, in lumi­nisuri si margini de paduri, terenuri necultivate, coaste pietroase si insorite, razoare, margini de drumuri si cai ferate, pasuni si finete neingrijite.

Recoltare : Se poate recolta in toate judetele tarii. Florile se recol­teaza in perioada de inceput a infloririi, pe timp uscat, deoarece intr-o faza mai avansata petalele se scutura cu usurinta.

Metode de recoltare pentru porumbar : – prin ciupire, floare cu floare sau prin ta­ierea unor ramurele mici care se strujesc imediat; prin aceste metode randamentul e mai redus, dar se obtine un produs de calitate supe­rioara ; – prin baterea ramurilor cu un bat si colectarea florilor pe pre­late puse la baza arbustului ; – prin taierea ramurilor inflorite, uscarea iar apoi scuturarea lor.

Fructele se recolteaza toamna, dupa caderea brumei (octombrie-noiembrie), care duce la pierderea astringentei si marirea procentului de zaharuri.

Metode de recoltare : – culegere cu mana, fruct cu fruct; – scu­turarea arbustului pe cearsafuri sau prelate.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Florile recoltate prin scuturare se siteaza si apoi se vantura pentru indepartarea spinilor, frun­zelor, mugurilor si corpurilor straine. Fructele de asemenea se trec prin vanturatoare, apoi se selecteaza fructele ranite, atacate de daunatori, imature.

Uscarea este un factor determinant pentru obtinerea unui produs de buna calitate la produsul Flores. La o uscare lenta florile se inrosesc sau se brunifica, depreciind calitatea produsului. De aceea, in principal se recomanda uscarea artificiala foarte rapida la o temperatura de 40° si numai in cazul unei ventilatii foarte bune si a posibilitatii tinerii pro­dusului in camere incalzite se va putea face cu bune rezultate si pe cale naturala.

Fructele se preiau in stare proaspata si se usuca numai pe cale artificiala, ridicand treptat temperatura pana la 60-70° (la ridicarea brusca a temperaturii, acestea pierd culoarea naturala, zaharurile pot iesi si depune la suprafata, dand o culoare albicioasa, se produc caramelizari si strangerea fructelor mai multe la un loc in blocuri). Uscarea este termi­nata odata cu zbarcirea fructelor.

Conditiile tehnice de receptie prevad pentru flori receptionarea lor pe doua categorii, in functie de continutul de impuritati astfel :

                                                               Calit. I                  Calit. II

-flori brunificate v max.                              8                              13

-resturi de frunze si de crengute                  5                               7

La ambele categorii sunt admise corpuri straine organice si mine­rale – max. 0,5% pentru fiecare, umiditate – max. 13%.

Pentru fructe este prevazut un continut de impuritati de max. 1% fructe verzi si max. 1% resturi de codite, frunze, ramurele, corpuri straine organice si minerale -max. 0,5% pentru fiecare, umiditate max. 15%.

Compozitie chimica : Glicozizi cianhidrogeni si glicocamferozide, flavonozizi etc. Fructele contin zaharuri, antociani, prunicianina, acizi organici, polifenoli, gumirezine etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Florile se utili­zeaza in special in medicina empirica ca diuretic-depurativ, laxativ slab si mai nou in hipertensiunea arteriala. Fructele sunt utilizate pentru proprietatile lor astringente ca antidiareic, in afectiuni renale si dischinezii biliare.

Tags for this post

author: IT LSE