Loading...
Blog
  • Main page
06
05
2014

Plamanarica, Mierea Ursului(Pulmonaria officinalis)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierboasa perena, inalta de 15-30 cm, erecta, cu peri aspri pe intreaga suprafata; partea subterana: rizom carnos, brun-negricios, lung pana la 15 cm si ramificat, de grosimea unui creion; tulpina aeriana: cilindrica, neramificata, paroasa; frunze: dife­rentiate, apar in doua etape: primavara timpuriu apar frunzele de pe tulpina, alungit-ovate, sesile, lungi de 4 – 6 cm, late de 1-3 cm; dupa inflorire apar frunze bazale mult mai mari, lung petiolate pe niste lastari scurti, sterili; flori: grupate in inflorescente terminale de tip cima scorpioida cu 6-15 flori cu pediceli de cca. 1 cm, cu corole in forma de palnie, rosii la inceputul infloririi, virand apoi spre violet si albastru, in aceeasi inflorescenta fiind flori de diferite culori; fructe: nucule lungi de cca .4 mm, grupate cate 4, negre-brune .

Materia prima : Folium Pulmonariae – formata din partile aeriene ale plantei recoltate in timpul si dupa inflorire, impreuna cu frunzele bazale de culoare verde inchis pe fata superioara, uneori cu pete albicioase, iar pe fata inferioara de culoare verde mai deschis. Frunzele bazale sunt elip­tice sau cordat-ovale, cu petiol. Frunzele tulpinale nu au petiol. Florile sunt rosii-albastrui. Intreaga planta este acoperita de peri. Fara miros, cu gust slab mucilaginos.

Ecologie si raspandire : Planta de locuri umbroase, necesita umiditate accentuata a solului. Conditiile cele mai bune le gaseste in padurile de foioase, mergand din padurile de campie, pana in zona de deal si montana inferioara – in stejarisuri, paduri de amestec si fagete.

Mult raspandita in toata Transilvania, Muntenia (Dambovita, Ilfov), Moldova (Bacau, Neamt, Suceava).

Recoltare : Se face in doua etape, in functie de dezvoltarea plantei: primavara, incepand din martie pana in mai, se recolteaza frunzele de pe tul­pinile florifere, cantitati mai mari obtinandu-se vara si la inceputul toamnei din frunzele care apar dupa inflorire pe lastarii sterili.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa indepartarea restu­rilor de tulpini si din alte plante, produsul se pune la uscat la umbra, in strat subtire, pe rame in poduri sau soproane bine aerisite. La uscator se foloseste o temperatura de 35-40°. Randamentul la uscare 5-7/1.

Conditiile tehnice de receptie admit un continut de impuritati de max. 3% frunze brunificate si max. 1% resturi din planta, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : saponozide, mucilagii, acid silicic 4% din care 3% insolubil in apa; 6-10% tanoizi si derivati polifenolici; flobafene; polioze care prin hidroliza produc acid galacturonic, galactoza si pentoza; acizi stearic, palmitic si miristic, fitosterine, saruri minerale bogate in mag­neziu, rezine,  caroten si cantitati apreciabile  de  vitamina C (3-4 g%).

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : in trecut aceasta specie a fost mult utilizata empiric in afectiuni ale aparatului respirator si in special in tuberculoza pulmonara. Nefundamentata stiintific, aceasta utilizare a fost parasita.

In prezent se foloseste numai pentru aportul de vitamina C, provitamina A si magneziu ca reconstituant si usor diuretic.

Observatii : Uneori se realizeaza si produsul Herba Pulmonariae care este format din intreaga parte aeriana a plantei, in timpul infloririi. Pro­dusul se usuca in aceleasi conditii cu frunzele, avand un randament la uscare de 4-5/1.

Confuzii : Specia P. officinalis se poate confunda cu alte doua specii din flora spontana, care au urmatoarele caractere de diferentiere:

Pulmonaria montana Lej.:

– frunzele bazale sunt alungite, lanceolate, cu baza ingustata (la P. offi­cinalis ovate sau eliptice, cu baza trunchiata)

– culoare verde deschis (la P. officinalis verde inchis);

– perii care acopera frunzele si tulpinile sunt moi si catifelati (la P. officinalis aspri).

P. rubra Schott.:

– florile au culoare constant rosie (la P. officinalis vireaza de la rosu spre albastru);

– frunze bazale alungite, cu baza atenuata (ca la P. montana);

– ecologic, se intalneste numai in zona montana si subalpina, in paduri de molid si fag (P. officinalis apare la altitudini mai reduse, in paduri de campie si deal).

De mentionat este ca si aceste specii au compozitie chimica asemana­toare cu specia P. officinalis si numai empirismul nu le atribuie proprietati similare speciei oficinale datorita lipsei petelor „ca de pe plamani”, care de fapt nu au nici o importanta terapeutica.

author: IT LSE