Loading...
Blog
  • Main page
05
05
2014

Traista ciobanului(bursa-pastoris (L.)Medik.)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierboasa anuala, rar bienala, erecta, inalta de 10-40 (60) cm ; radacina : pivotanta ; tul­pina : erecta, glabra ; frunze : cele bazale in rozeta, oblanceolate, intregi pana la penat sectate, cele tulpinale sesile, amplexicaule, de forma sagitata, rare si din ce in ce mai mici spre varf ; flori : grupate in raceme care se alungesc pe masura infloririi, mici, pe tipul 4, cu petale albe emarginate ; inflorirea se face de la baza spre varf ; fructe : silicule triun­ghiulare obcordate lungi pana la 9 mm.

Materia prima : Herba Bursae pastoris formata din partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi. La baza, tulpina florifera are o rozeta de frunze de culoare verde-deschis, cu flori mici albe si cu fructe mici, triunghiulare cu latura mare de 3-6 mm si 2-3 mm latime (silicule imature). Atat tulpina cat si frunzele sunt acoperite cu peri. Fara miros, cu gust amarui-iute.

Ecologie si raspandire : Este una dintre speciile cele mai raspandite, datorita amplitudinii ecologice largi. Creste in locuri insorite sau semiumbrite, pe soluri de la aride la foarte umede, cu texturi diferite, suportand chiar si locuri intens batatorite. Acestor conditii foarte variate le co­respund si variatii mari in talia si chiar morfologia plantei : astfel, in locuri batatorite si aride, indivizii vor fi mici, neramificati, cu frunzele rozetei subtiri si sectate puternic, iar in locuri umede cresc plante inalte, ramificate, cu frunze bazale groase si intregi.

Apare din zona de campie pana in pasunile din etajul subalpin, adesea in masa, prin livezi, culturi, pe marginea drumurilor, pe langa ziduri, in toata tara.

Recoltare : Se recolteaza intreaga parte aeriana, de preferinta in aprilie-mai, cand fructificatiile sunt mai rare. Metode : – smulgerea plan­telor carora li se indeparteaza apoi radacinile sau cosirea plantelor, daca sunt in masa, dar in acest caz se obtine un produs mai slab, fara rozeta bazala.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Uscarea naturala se face la umbra, in poduri acoperite cu tabla sau soproane, iar cea artifi­ciala la 35-40°. Randamentul la uscare 4-6/1.

Conditiile tehnice de receptie Prevad ca produsul sa contina partea aeriana, cu sau fara rozeta bazala, avand ca impuritati max. 3% frunze decolorate sau brunificate, max. 0,5% resturi de radacini, max. 0,5%  fructificatii mature (ingalbenite), corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : alcaloizii recent descoperiti, tiramina, colina, acetilcolina, substante tanante, rezine, diozmina care se scandeaza in diozmetina si rutinozid, cantitati insemnate de oxid de potasiu. Semintele contin ulei gras si sinigrozid.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Actiunea hemo­statica si vasoconstrictiva era atribuita in trecut unor ciuperci care parazitau planta ; in urma descoperirii principiilor active mentionate, actiunea hemostatica se explica prin prezenta acestora. S-a pus in evi­denta si actiunea hipotensiva. In prezent, datorita alcaloizilor din cornul secarei si derivatilor acestora, utilizarea acestei specii este limitata.

author: IT LSE