Loading...
Blog
  • Main page
05
05
2014

Tataneasa(Symphytum officinale)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierboasa perena, erecta, inalta pana la 1,20 m, ramificata si acoperita pe toata suprafata cu peri aspri, incovoiati in sus, lungi de 1-2 mm; partea subterana: rizom scurt si gros ramificat, din care pornesc radacini carnoase, fuziforme, lungi pana la 30 cm, groase de 1-2,5 cm; intreaga parte subterana are culoarea neagra lucioasa la exterior; tulpina aeriana: cu muchii care se prelungesc in aripi; frunze: dispuse altern, sunt decurente (se prelungesc pe tulpina), cu nervatiune reticulata, foarte aspre la pipait din cauza perilor; fata superioara este verde-inchis, iar cea inferioara palida cu nervura principala proeminenta; flori: grupate in cime scorpioide terminale cu 5-10 flori cu corola tubuloasa rosie-violacee, lunga de cca. 1,5 cm; fructe: nucule de 4-5 mm grupate cate 4 in caliciul persistent.

Materia prima : Herba Symphyti – varfurile tulpinale cu ramuri si frunze de culoare verde-inchis, aspre si paroase. Frunzele sunt oval-lanceolate, decurente, cu petiolul aripat, cele inferioare de 15-30 cm lungime si 6-10 cm latime, cele mijlocii de 10-20 cm lungime si 1,3-5 cm latime, iar cele superioare putin mai mici. Florile de culoare violacee sau palid roz, de forma unui tub cu 5 dinti curbati in afara sunt asezate in varful tulpinii. Nu au miros, gust fad, slab mucilaginos.

Radix Symphyti – rizomi cu radacini intregi sau fragmente de radacini de 10-15 cm lungime, cu suprafata exterioara negricioasa, cu striatiuni longitudinale, la interior alba sau alba-galbuie, cu fractura neta, nefibroasa. Fara miros caracteristic, gust slab mucilaginos. Aceasta materie prima se mai numeste Radix Consolidae majoris.

Ecologie si raspandire : Planta de locuri deschise, vegeteaza mai ales pe soluri grele, argiloase, cu apa stagnanta. Se intalneste de la campie pana in zona montana inferioara, in buruienisurile de pe marginea apelor prin santuri, locuri baltite, zavoaie, lunci, in intreaga tara; apare uneori ca buruiana de culturi.

Recoltare : Produsul principal- Radix Symphyti-se recolteaza primavara din martie pana la inceputul luni mai sau toamna de la sfarsitul lui septembrie pana la primele ingheturi (peste vara partea subterana e fibroasa, seaca). Recoltarea se face cu sapa sau cazmaua, iar daca bazinul e dens, chiar cu plugul. Partea aeriana se recolteaza in perioada infloririi (mai-august), taindu-se cu secera, cosorul sau briceagul.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Rizomii cu radacinile trebuie spalate foarte bine, mai ales ca vegeteaza pe argila care se indeparteaza mai greu. Dupa spalare se taie partile aeriene si radacinile subtiri, iar cele groase se despica, apoi se lasa la zvantat, dupa care se pun la uscat la soare, intr-un singur strat, pentru ca uscarea sa se faca cat mai repede evitand brunificarea. Pe timp nefavorabil se tin in incaperi incalzite sau in poduri acoperite cu tabla, bine aerate. Uscarea artificiala este mai indicata deoarece se evita deprecierea produsului, facandu-se la 40-50°. Partea aeriana se curata de frunzele bazale brunificate si se pune la uscat la umbra, intr-un singur strat. La uscare lenta, in strat gros producandu-se brunificarea. Pe cale artificiala, uscarea se face la 35-40°. Randamentul la uscare: pentru rizomi cu radacini 3-5/1, pentru partea aeriana 7-8/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad pentru partea aeriana (Herba) max. 5% impuritati (plante brunificate), corpuri straine organice – max 0,5% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%. Pentru partea subterana (rizomi cu radacini) nu se admit corpuri straine organice; continutul maxim de impuritati (radacini brunificate la interior) nu va depasi 8%, corpurile straine minerale – max. 1,5%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica – principii active : Rizomii si radacinile contin 0,6-0,8% alantoina, mucilagii, substante de natura glicozidica: consolidina si consolicina, tanin, colina, asparagina, gumirezine, zaharuri, amidon,, cantitati mici de alcaloizi-simfito-cinoglosina, coniferina, substante minerale etc. Frunzele contin de asemenea simfito-cinoglosina, consolidina, ulei volatil, mucilagii, colina etc.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Aceasta specie a fost mult utilizata in trecut ca hemostatic in special in tratamentul plagilor si fracturilor, ca astringent-antidiareic, antidizenteric. In medicina populara, in afectiuni respiratorii si stomacale. Cercetarile din tara noastra efectuate cu alantoina extrasa din aceasta specie si din alte specii medicinale au demonstrat actiunea antiinflamatoare a acestei substante. De asemenea, s-a pus in evidenta si actiunea cicatrizanta a extractelor obtinute din Symphytum officinale.

author: IT LSE