Loading...
Blog
  • Main page
05
05
2014

Sulfina(Melilotus officinalis (L.) Medik.)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee anuala sau perena, bogat ramificata, erecta, inalta pana la 1 m sau chiar mai mult; radacina : pivotanta, bine dezvoltata, cu nodozitati ; tulpina : cilindrica, glabra, cu ramificatii prismatice ; frunze : trifoliate, cu foliole scurt pedunculate, dintate pe margine, lungi de 2,5-3 cm, ca latime difera – cele inferioare fiind obovate, iar la cele superioare lanceolate ; la baza au stipele inguste, lungi de 6-7 mm ; flori : in raceme alungite (5-10 cm), dispuse la subsuoara frunzelor, cu numeroase flori (30-70) care se deschid de la baza spre varf, sunt galbene si papilionate ; fructe : pastai brun-negricioase, mici de 3,5-4 mm, latite, cu dintii caliciului persistenti si cu un mucron de 2-3 mm, au pe suprafata o retea, iar in interior cu o singura samanta.

Materia prima : Flores Meliloli – formata din inflorescente fara frunze sau din flori izolate de culoare galbena, de 6 mm lungime, cu caliciul cu 5 dinti triunghiulari de culoare verde. Miros aromat de cumarina, gust salciu.

Herba Meliloti – constituita din tulpini si ramuri inflorite de ma­ximum 30 cm lungime. Foliolele frunzelor sunt alungit-lanceolate, la varf obtuze, pe margini serat-dintate, de culoare verde. Miros placut aromat de cumarina, gust sarat-amarui, fad.

Ecologie si raspandire : Planta de locuri insorite, putin pretentioasa fata de soluri, vegetand chiar si pe cele mai aride, pietroase, este o specie calcifila. Are, de asemenea, pretentii destul de reduse fata de umiditate. Altitudinal se dezvolta din campie pana la 1 200-1 400 m, cu deosebire insa la altitudini medii. Creste prin fanete, semanaturi, coaste pietroase, dar cu deosebire pe marginea drumurilor si cailor ferate, in toate judetele tarii.

Recoltare : Ambele produse se recolteaza in timpul infloririi plan­tei. Pentru produsul Flores Meliloti se strujesc inflorescentele de pe tulpini fara frunze la subsuoara carora se afla (daca se strujesc numai florile, fara axul inflorescentei, produsul este si mai valoros).

Pentru produsul Herba Meliloti se taie varfuri de ramuri cu in­florescente la o distanta de cel mult 30 cm de la varf.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Uscarea pe cale na­turala se face in locuri umbrite, in strat subtire, cu o buna aerisire, iar pe cale artificiala la 30-35°.

Conditiile tehnice de receptie prevad pentru produsul Flores Me­liloti ca acesta poate fi format din inflorescente si flori izolate, admitandu-se ca impuritati max. 5% flori decolorate si max. 1% resturi de frunze, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 0,1%, umiditate – max. 12%. Produsul Herba Meliloti va fi format din ramuri inflorite de cel mult 30 cm, admitandu-se max. 5% plante decolo­rate sau brunificate, corpuri straine organice si minerale – max. 0,5% pentru fiecare, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Prin dedublarea, in timpul uscarii materiei prime, a melilotozidului, se formeaza glucoza si acid cumaric (cis-O-hi-droxicinamic), iar apoi lactona acidului O-hidroxicinamic sau cumarina care imprima mirosul specific plantei uscate. Partile inflorite ale plantei mai contin melilotina sau dihidroxicumarina, acid melilotocumarinic si alti derivati ai acidului cumarinic, taninuri, substante de natura flavonoidica, rezine, saruri minerale etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Printr-o uscare defectuoasa a plantei, se poate forma un derivat al cumarinei – dicumarolul – cu actiune inhibanta asupra producerii de protrombina, res­pectiv de diminuare a capacitatii de coagulare a sangelui. Aceasta joaca rolul de antivitamina K. S-au semnalat accidente mortale la animalele care au consumat furaje cu sulfina sau lucerna incinsa.

In medicina empirica, florile de sulfina se utilizeaza intern sub forma de infuzie, ca antispastic si diuretic, iar extern in lotiuni ca astringent si antiinflamator.

La noi, utilizarea terapeutica este limitata ca aromatizant in com­pozitia tigarilor antiastmatice.

Confuzii: In aceleasi conditii ecologice cu specia medicinala, ade­sea in amestec cu aceasta, este specia Melilotus albus Medik., la care – asa dupa cum arata si numele – florile sunt albe.

author: IT LSE