Loading...
Blog
  • Main page
05
05
2014

Spanzul(Helleborus purpurascens W. et. K.)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierbacee perena, inalta de 40-50 cm, cu rizom lung din care se dezvolta radacini nume­roase cilindrice; tulpina aeriana, erecta, bifurcata, la baza cu foite membranoase, mai scurta decat frunzele bazale, verde sau roscata ; frunzele : alterne ; 2 radicule mari, lung petiolate, palmat sectate, cu 5-7 lobi, acestia putand fi  din nou sectati, late pana la 30 cm, fin dintate si cu nervuri proeminente ; frunzele tulpinale din ce in ce mai mici si mai scurt petiolate pana la sesile spre varf ; florile : cateva, mari, invelis floral simplu, din 5 elemente verzi-purpurii spre margine, lungi de 2-3 cm ; in interior 15-20 nectarii in forma de cornete, stamine si ovare numeroase ; fructele : polifolicule cu 4-6 (9) folicule de 8-10 mm concrescute la baza si cu rostru lung, comprimate lateral, pe dos cu carena evidenta, cu nervuri.

Materia prima : Rhizoma Hellebori – rizomul de spanz este lung pana la 10 cm si gros de 0,3-0,8 cm, prezentand la extremitatea superioara cicatricele partilor aeriene din anii anteriori. Din rizom se desprind numeroase radacini cilindrice, subtiri, cu diametrul de 2-5 mm, de culoare bruna-inchis pana la negru in stare uscata. Fara miros carac­teristic, gust iute, arzator, iritant.

Ecologie si raspandire : Planta din paduri si tufisuri din regiunea de deal si munte, in general la peste 500-600 m altitudine. Se intalneste in tot lantul carpatic si pe dealurile inalte pericarpatine.

Recoltare : Rizomii cu radacini se recolteaza din august pana la inceputul lui noiembrie cu cazmaua, dupa care se taie partile aeriene, portiunile seci, innegrite. Deoarece produsul este toxic si are o actiune iritanta, dupa recoltare culegatorii se vor spala pe maini cu apa si sapun.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Imediat dupa recol­tare, produsul se scutura si se spala in apa (data fiind toxicitatea pro­dusului, spalarea nu se va face in ape curgatoare sau in rezervoare de unde beau animalele).Uscarea se face la soare sau in locuri acoperite, dar bine aerisite, pentru a nu mucegai. Pe cale artificiala se usuca la 40-60°. Randament de uscare : 3-4/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din rizomi cu radacini care contin impuritati max. 5% (alte parti din planta), corpuri straine organice max. 0,5°/o si minerale max. 1,5%, umiditatea maxima 13%. Se admit rizomii cu radacini si de la specia H. odorus care creste in sudul tarii si are periantul verde.

Compozitie chimica : Heterozide steroidice de tip bufanolidic (helebrozidul) care prin hidroliza dau helebrigenina, glucoza si ramnoza ; doua saponozide : heleborina si heleboreina si o lactona nesaturata : protoanemonina.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Glicozidele de tip bufanolidic imprima produselor farmaceutice obtinute din rizomii si radacinile de Helleborus actiune cardiotonica. Sub forma de injectii intravenoase sau pe cale bucala aceste produse administrate numai sub supravegherea medicului specialist dau rezultate la fel de bune ca si produsele farmaceutice din speciile de Strophantus sau Digitalis. De mentionat este faptul ca helebrigenina este mai activa decat helebrozidul.

Datorita prezentei saponozidelor, materia prima este iritanta, este un purgativ drastic si are proprietati ocitocice (stimulare a activitatii musculaturii uterine).

In medicina populara veterinara radacina uscata de spanz se utili­zeaza in special in pesta porcinelor si ovinelor prin introducerea unui fragment de radacina in lobul perforat al urechii sau subcutan. Se obtine un abces de fixatie care ridica mult temperatura animalului.

In dilutii foarte mari se utilizeaza la om in medicina homeopata in diferite tari. in tara noastra, produsul „Boicil-forte” recomandat in afectiuni reumatice si migrene esentiale contine extract total obtinut din Helleborus purpurascens sau H. odorus.

author: IT LSE