Loading...
Blog
  • Main page
05
05
2014

Salcamul(Robinia pseudacacia)

By IT LSE 0

Descriere : Arbore cu lujeri spinosi, inalt pana la 30 m, cu coroana mare, luminoasa, rara ; tulpina : dreapta, fara ramuri pana la o inaltime destul de mare ; scoarta : la inceput neteda, se transforma in ritidom gros cu crapaturi longitudinale adanci si largi; muguri : foarte mici, ascunsi cate 3-4 in cicatricele foliare ; frunze : imparipenat-compuse, lungi de 20-30 cm, au 7-19 foliole eliptice cu varf rotunjit si mucronat, margine intreaga, lungi de 2-4-5 cm si late pe jumatate, moi; stipelele de la baza sunt transformate in 2 ghimpi rigizi; flori : dispuse in raceme pendente cu axul moale, lungi de 10-20 cm cu 20-40 flori papilionate, lungi de 1,5-2 cm, cu corola alba ; fruct : pastaie lunga de 5-10 cm, lata de 1-2 cm, comprimata, brun-rosiatica, cu 4-10 seminte reniforme.

Materia prima : Flores Acaciae formata din flori cu petale albe-galbui sau albe-rozee, cu caliciu campanulat, putin pubescent, cu 5 dinti scurti si obtuzi, de culoare verzuie. Miros placut, gust dulceag.

Ecologie si raspandire : Specie exotica, pretentioasa fata de clima si sol, dar datorita unei vitalitati deosebite poate vegeta in conditii foarte variate. Creste mai ales in zona de campie, unde temperaturile din timpul verii sunt foarte ridicate. Este afectata de ingheturi timpurii, iar vanturile, poleiul, chiciura produc ruperea cracilor. Fara sa aiba cerinte deosebite fata de umiditate, nu suporta seceta indelungata si nici inundatiile. Creste bine pe soluri usoare, chiar si pe nisipuri nefixate, fiind cultivat pentru fixarea lor. Este cultivat in masive, in sate, la marginea drumurilor, in special in Oltenia (judetele Mehedinti, Dolj, Olt), in intreaga Muntenie, sudul Moldovei (judetele Galati, Vrancea, Vaslui), vestul Transilvaniei (Satu Mare, Bihor, Arad, Timis).

Recoltare : In lunile mai-iunie se recolteaza inflorescentele, fie direct cu mana de pe arbore (cu ajutorul scarilor), fie taind crengutele cu ajutorul unei foarfeci de pomi, facandu-se detasarea inflorescentelor, dupa care se strujesc florile.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se aleg foliolele, resturi din axul inflorescentei, produsul se pune la uscat pe rame sau prelate la soare sau in poduri si soproane bine aerisite. Uscarea artificiala se face la 35-40°. Randamentul la uscare 6-8/1. Conditiile tehnice de receptie prevad ca impuritati admise max. 2% flori brunificate si max. 1% resturi din axul inflorescentei, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 0,25, umiditate – max. 12%.

Compozitie chimica : Florile contin robinina, acaciina – un glicozid de natura flavonoidica, ulei volatil etc. Scoarta, care este si ea utilizata rar in scop terapeutic (Cortex Acaciae), contine toxalbumina (robina si fazina), glicozidul silingina si taninuri de natura pirocatechinica.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Florile de salcam se utilizeaza ca aromatizant si in industria parfumurilor, iar in medicina populara calmant al tusei. Scoarta se foloseste tot empiric in hiperaciditate, in ulcer gastric si duodenal si ca purgativ. Datorita robinei, scoarta trebuie utilizata cu multa atentie, deoarece aceasta substanta este toxica.

Tags for this post

author: IT LSE