Loading...
Blog
  • Main page
28
10
2013

Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei!

By IT LSE 0

Un mic-dejun potrivit te va ajuta să-ţi începi ziua în formă maximă şi-ţi va da energie si vitalitate.

Te intrebi de ce este aşa important micul-dejun?

Ei bine, după perioada de repaus din timpul nopţii avem de nevoie de o masă cu alimente sănatoase care să ne ofere energie. Micul dejun este o sursă importantă de calorii, fibre şi minerale. Cei care servesc in mod regulat micul-dejun au o tendinta mai redusă de a consuma alimente grase şi bogate in calorii pe parcursul zilei. Aceasta si pentru ca micul-dejun reduce foamea de mai tarziu, astfel gustarile din timpul zilei se vor rari. Micul-dejun nu numai că măreşte puterea de muncă şi rezistenta necesară desfasurarii activitatilor pe parcursul zilei, dar are şi un efect pozitiv asupra dispozitiei generale. Satui fiind de cereale cu lapte, de multe ori considerăm că o cafea la serviciu este indeajuns, dar pe termen lung aceasta alegere ne poate duce la boli precum gastrita sau ulcerul.

 

Un mic dejun sănatos poate conţine:
Fructe si legume
Cereale
Lactate-lapte, iaurt, brânza
Ouă fierte, unt de arahide, carne uşoara sau peşte-toate bogate in proteine

Este de recomandat ca la micul dejun sa se consume mai multe vitamine şi minerale şi mai puţine grăsimi. Prima masă a zilei trebuie să fie variată, să conţină atât carbohidraţi complecsi , cât şi proteine. Această combinaţie ne oferă vitalitate şi îndeparteaza senzaţia de foame pentru mult timp. Un exemplu de mic dejun sănatos ar fi un snake de fructe.

Alimentele ce trebuiesc evitate la micul dejun !!

Poţi rata un mic dejun sănătos dacă faci abuz de sare şi zahăr, dacă grăsimile nesănătoase sunt consumate încă de la prima oră sau alegi alimente cu un conţinut caloric scăzut. Aşadar, evită să consumi cereale foarte dulci la micul dejun. Mai mult, dacă optezi pentru o cană de ceai sau lapte, lasă deoparte zahărul sau mierea.

Hamburger – nu te opri la primul fast-food în drum spre serviciu sau scoală pentru a-ţi cumpăra unul. Nu e bine să mănânci hamburger dimineaţa deoarece furnizează energie doar aparent. În realitate, vei avea o digestie greoaie, pentru că ficatul va prelucra greu carnea tocată şi conţinutul plin de lipide.

Brioşele, pateurile, cornurile cu ciocolată – din cauza conţinutului mare de zăhar, aceste produse de patiserie nu sunt recomandate dimineaţa celor care doresc să slăbească. Pot fi consumate ocazional şi nu sunt interzise copiilor care au un metabolism rapid.

Gogoşile – pe lângă faptul că au un conţinut mare de zahăr, gogoşile sunt prăjite, au calorii multe şi tot atât de mulţi compuşi toxici eliberaţi în timpul procesului de prăjire. De aceste produse ar trebui să se ferească persoanele cu probleme de greutate.

Prăjiturile sunt de evitat, în special cele cu cremă. Dacă totuşi simţi nevoia de a mânca dulciuri la micul dejun, este mai bine să alegi derivatele din fructe, cum ar fi salatele, compoturile şi tartele.

Ruladele – fie că sunt cu cremă, deci se încadrează la capitolul dulciuri, fie că sunt mezeluri, fie ele chiar şi de pui sau curcan, sunt nesănătoase deoarece conţin grăsimi ascunse şi au multe calorii.

Chiftelele, zacusca, omletele sunt alimente grele, care încarcă mult tubul digestiv, dau stare de somnolenţă şi au un indice glicemic ridicat, ceea ce face ca senzaţia de foame să apară la scurt timp după micul dejun.
SFAT!
Nu tăia prea multe felii de pâine la prima masă. Doar două felii prăjite sunt ideale pentru un mic dejun sănătos, care îţi asigură un plus de energie în fiecare zi.

sursa: http://sanatate-ro.blogspot.ro

author: IT LSE

Comment
0

Leave a reply

16 + eight =