Loading...
Blog
  • Main page
25
10
2013

Aditivii alimentari – otrava introdusa in alimente

By IT LSE 0

Aditivii alimentari sunt folositi inca din cele mai vechi timpuri de catre egipteni, greci, romani sau indieni. In acele vremuri, insa conservantii utilizati erau naturali si nu aveau efecte adverse asupra organismului.

In prezent, exista cateva sute de conservanti, iar in Romania sunt admisi aproximativ 200. Multi aditivi  dauneaza insa sanatatii, pe termen lung. Pentru a se face totusi o departajare, conservantii sunt impartiti in trei categorii. Acestia pot fi inofensivi, suspecti sau periculosi/cancerigeni.

Iata cateva exemple de conservanti periculosi care in multe tari sunt interzisi prin lege:

1) Aspartam E951 (edulcorant intens si potentiator de aroma)

  • Produce oboseala, ameteli, iritabilitate, migrene, palpitatii, pierderea memoriei, spasme musculare, anxietate, crestere riscului aparitiei cancerului cerebral.

2) Glutamatul monosodic E621 (potentiator de gust si aroma)

  • Stimuleaza apetitul si induce depententa de alimentele care il contin
  • Este neurotoxic, favorizand declansarea unor maladii precum Alzheimer, Parkinson, Huntington
  • produce modificari de ritm cardiac, astm, cefalee, greata, tulburari respiratorii

3) Nitriti si nitrati E249-250-251-252 (conservanti artificiali)

  • Extrem de periculosi pentru copii si sugari
  • Perturba metabolismul iodului si activitatea glandei tiroide
  • Reduce capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigenul
  • Pot provoca hipertensiune arteriala precoce, urticarie si alergii

4) Sulfitii E220-E228(conservanti artificiali)

  • Incetineste procesul de asimilare al vitaminei B1
  • Favorizeaza producerea afectiunilor renale, heptice, bronsitei, conjunctivitei si a emfizemului

5) Propilen glicol E1520

  • Este neurotoxic si cardiotoxic

6) Cantaxantina E 161 (conservant rosu-portocaliu artificial sau natural)

  • In cazul in care se depune pe retina,poate determina orbirea.

7) Indigotina E 132(colorant albastru, artificial)

  • Poate produce persoanelor sensibile voma, hipertensiune arteriala, greata sau chiar tumori cerebrala

8) Tartrazina E 102 (colorant galben)

  • Perturba metabolismul zincului si activitatea enzimelor digestive
  • Afecteaza comportamentul si perceptia
  • Produce stari de confuzie
  • Determina alergii la persoanele alergice la aspirine sau la astmatici

9) Benzoati E210-219 (conservanti artificiali sau naturali)

  • Este asociat cu alergiile, eczemele si cu astmul.

10) Aluminiul si compusii acestuia E173, E517, E520, E521, E522, E523

  • Favorizeaza declansarea bolilor Alzsheimer si Parkinson
  • Este neurotoxic
  • Este asociat cu osteoporoza

Sursa:  sanatateprinmiscare.ro

Tags for this post

author: IT LSE

Comment
0

Leave a reply

one × two =