Loading...
Blog
  • Main page
07
10
2013

De ce iubim alergatul?!

By IT LSE 0

„Oamenii îşi caută mereu scuze ca să nu facă sport, dar acum au opţiunea de a investi în sănătatea lor viitoare prin alergat sau prin mers”, a comentat doctorul Paul Williams de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California, coordonatorul unui studiu despre efectele alergatului asupra sănătății.

Poți acum mai bine ca niciodată să dai alergatului șansa de a te ajuta să afirmi acele valori cu adevărat importante în viața ta.

Iubim alergatul pentru că:

1. De fiecare dată te face să te șimți mai bine

Nu vorbim acum despre lupta împotriva depreșiei, a bolilor de inimă, a diabetului său a oricărei alte boli pe care alergatul o poate contracara. Ne referim aici numai la faptul că te șimți întotdeauna mai bine după alergat. Și asta-l face un tratament foarte eficient.

2. Nu ai nevoie de un manual de instrucțiuni

Daca poți merge pe jos, atunci poți alerga. Încă puțin și vei putea participa la un cros. Peste încă puțin vei fi gata de un semi-maraton. Nimic mai șimplu. Există, bineînțeles, sute de articole și cărți despre alergat, toate putând fi de folos. Dar știi ce ne place cel mai tare la alergat? Că este atât de șimplu!

3. Este unul dintre cele mai eficente exerciții pentru slăbit

Nu încape nicio îndoială în această privință. Orice expert privind scăderea în greutate îți va recomanda două lucruri: practicarea sportului și o bună alimentație. Alergatul este cel mai eficient arzător de calorii și este simplu de practicat – oricând, oriunde și în orice anotimp.

Bonus: Când începi să-l practici regulat, mănânci mai puține grăsimi nesănatoase și mai multe dintre alimentele hrănitoare, potrivit unui studiu recent realizat pe parcursul a 7 ani și pe 10000 de persoane.

4. Din alergat poți îndeplini tot felul de sarcini (îți poți antrena și câinele în același timp)

Știm oameni care alergând își duc filmele înapoi la centrul de închiriere, cărțile înapoi la bibliotecă, în felul acesta ajungând și la poștă pentru a-și ridica și preda corespondența. Și oricine are câine îl poate duce alergând în parc pentru porția de zbenguială.

 5. Alergatul îți dă mai multă energie

Acest atu al alergatului este preferatul nostru, dar și cel mai greu de explicat. Îl mai numim și ‘paradoxul energetic’, pentru că cei mai mulți oameni presupun din start că alergatul te epuizează. Care pare să fie o premisă logică. Ei bine, nu este. În realitate, alergătorii dau toate semnele că au mai multă energie decât cei care nu se antrenează.

 6. Alergatul îți oferă un interval liniștit de reflecție în care îți poti spune rugăciunile sau poți să îți exprimi recunoștința

Numărul celor care văd în alergat o oportunitate de socializare este egal cu al celor pentru care alergatul este o bună ocazie de a fi singur cu gandurile tale. Noi nu vedem de ce ar trebui să optăm pentru una sau alta. Credem că atât alergatul de unul șingur cât și alergatul în grup sunt activități excelente.

7. Alergatul te ajută să ai pase de creativitate

Scriitorii, muzicienii, artiștii, persoanele cu funcții de conducere, inginerii de softuri și mulți alții se folosesc de alergat pentru a depăși blocajele mentale și pentru a lua deciziile pe care trebuie să le ia în acea zi. Binecunoscutul scriitor Joyce Carol Oates afirma în New York Times: “Alergatul! Nu mă pot gândi la o activitate care să fie mai încântătoare, exaltantă și mai hrănitoare pentru imaginație ca alergatul.”

8. Alergatul se poate face în familie

La multe competiții sunt organizate evenimente la care pot participa toți membrii familiei, de la jocuri, la cursele populare, la acțiunile comune de mers pe jos. Este așadar ușor de planificat o activitate care să implice toți membrii familiei. Micuțul se poate cățăra în cărucior, părinții pot face cu randul la împins și juniorul se poate alătura cu noile sale role.

9. Alergatul te face să ai mai multa grijă pentru mediu

Când alergi ai nevoie de aer proaspat și curat. Ai nevoie de cărări blânde, de copaci care să-ți țină umbra și de apa pură. Ai atât de mult timp să te gândești la marile chestiuni. Și atunci ajungi la concluzia că planeta trebuie salvată. Pentru că este un loc atât de minunat.

10. Este un foarte bun prilej de a explora locuri noi, atât în orașe cât și în natură

Știm foarte muțti alergători care de îndată ce ajung într-un oraș, ies la alergat. Asta te reîncarcă cu energie după un condus sau zbor lung, te ajută să-ți reglezi ceasul biologic la noul fus orar și îți dă ocazia să te orientezi în oraș. Unii aleg trasee care ies din oraș.

Avantajele pentru sănatate

Iubim alergatul pentru că este un sport care s-a dovedit că reduce riscul de:

1. Atacuri de panica

2. Artrita

3. Probleme cu coagularea sângelui

4. Cancer la sân

5. Dizabilități cognitive cauzate de îmbătrânire

6. Cancer de colon

7. Dizabilități cronice

8. Depresie

9. Diabet

10. Disfuncții ale erecției

11. Pietre la rinichi

12. Boli de inimă

13. Presiune mărită a sângelui

14. Vizite la spital

15. Scădere a imunității

16. Mortalitate

17. Obezitate

18. Osteoporoza

19. Cancer ovarian

20. Cancer pancreatic

21. Cancer la prostată și la stomac în cazul bărbaților

22. Tulburări ale somnului

23. Atacurilor

24. Nivel scăzut al testosteronului la barbați

Sursa: http://www.maraton.info.ro/

 

author: IT LSE

Comment
0

Leave a reply

five × three =