Loading...
Blog
  • Main page
04
04
2013

Volbura, Rochita-randunici(Convolvulus arvensis)

By IT LSE 0

Recunoastere : Specie ierboasa perena, volu­bila in jurul unor plante sau altor suporturi (garduri, araci s.a.), sau in lipsa acestora, intinsa pe sol, lunga de 20-100 cm; partea subterana: rizom lung si subtire, ramificat, albicios, cu numeroase radacini filiforme; tulpina aeriana: cu tesuturi mecanice slabe, cu 5 muchii; frunze: dispuse altern, sagitate glabre sau pubescente; flori: albe, solitare la axila frunzelor, lung pedunculate, in forma de palnie cu diametrul de 2 – 3 cm, in boboc rasucite; fructe: capsule brune, sferice dehiscente, cu 2 loje.

Materia prima : Herba Convolvuli – formata din bucati ramificate de radacini si rizomi si din fragmente de tulpini de lungimi variabile, in 5 mu­chii, glabre sau slab pubescente. Frunzele sunt sagitate, petiolate, cu limbul trunchiat auriculat alungit-oval sau liniar, lung de aproximativ 4 cm si lat de 1,5 – 2 cm, cu marginea intreaga. Fara miros, are gust fad, slab intepator, astringent.

Ecologie si raspandire : Planta de lumina, adaptata la conditii ecologice foarte variate, se intalneste ca buruiana in culturi, in locuri necultivate, incolacindu-se pe garduri si alte suporturi, abundenta in regiunea de campie si dealuri. Raspandita in toate judetele tarii.

Recoltare : Volbura se recolteaza inainte de inflorire sau cand planta este inflorita, mai cu seama spre inceputul perioadei de inflorire, astfel incat sa fie cat mai putine fructificatii. Recoltarea se face prin smulgerea plantei in intre­gime, cu tot cu radacina. De asemenea, acolo unde este abundenta in culturi, se poate face alegerea volburei din buruiana taiata la prasit.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Planta se scutura de pamant, se indeparteaza frunzele ingalbenite si fructificatiile. Cu mare atentie se vor alege fragmentele din alte plante, abundente in produsul primar, deoarece volbura le cuprinde, inconjurandu-le. Uscarea se face mai ales pe cale naturala, in strat subtire, la umbra – in poduri de preferinta acoperite cu tabla, in soproane sau alte incaperi bine aerate. La uscator se foloseste o temperatura de 40-50°. Randamentul la uscare 4-6/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din planta intreaga, inclusiv radacina (produsul este cu atat mai valoros, cu cat contine un procent mai ridicat de radacini). Sunt admise ca impuritati fructificatii mature, ingalbenite – max. 5% si plante brunificate max. 2%, corpuri straine organice – max. 3% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Convolvulus arvensis si Calystegia sepium contin 2 – 3% rezine asemanatoare cu cele ale produsului de import „Tubera Jalapa” formate din doua heterozide – convolvulina si jalapina. Convolvulina in mediu hidroalcoolic alcalin se scindeaza in 4 molecule de glucoza, 2 molecule de ramnoza si acid convulvulinic care este de fapt un amestec de acizi dioxipal­mitinic, exogonic, izovalerianic, tiglinic si metil etil acetic. Materia prima mai contine tanoizi, vitamina C si substante minerale.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita rezinelor si produsilor de scindare mentionati are actiune purgativa asemanatoare cu „Tubera jalapa”. Cercetarile efectuate in tara noastra au demonstrat ca rezina din aceasta specie este mai putin iritanta decat cea din „Tubera Jalapa” dato­rita solubilitatii mai mici. Sub forma de tinctura se utilizeaza ca purgativ. Intra in compozitia ceaiului hepatic si ceaiului laxativ.

Observatii : impreuna cu Volbura se poate recolta si Calystegia sepium (L.) R.Br. – (Cupa vacii) de asemenea volubila, dar de dimensiuni mai mari, cu frunze pana la 7-8 cm si palnia florii de 5-6 cm diametru, care se intalneste in regiuni umede, la margini de paduri, in lunci. Ea infloreste mai tardiv (VII-IX) si are randament la uscare 7-8/1.

author: IT LSE